xcounter
#

​Полювання на танки: Азербайджан показав ефективність баражуючих боєприпасів (відео)

6895
Дрон Harop, який, скоріш за все, використовувався для ударів
Дрон Harop, який, скоріш за все, використовувався для ударів

Війна за Карабах 2020 року продовжує доводити виключну роль безпілотних систем на сучасному полі бою

Міністерство оборони Азербайджану виклало відео з бойовим використанням і досі доволі екзотичного виду озброєння - баражуючих боєприпасів. На записі демонструється знищення трьох танків Т-72 та самохідної артустановки 2С3 "Акация".

Необхідно відмітити точність наведення, яка дозволяє "закладати" боєприпас не просто у "корпус", а вицілювати найбільш уразливі місця машини, зокрема, люки екіпажу.

Читайте також: Баражуючий боєприпас "Грім" від "Атлон-Авіа" пройшов черговий етап випробувань (відео)

Попри те, що офіційно не повідомляється про тип боєприпасів, аналіз телеметрії дозволяє припустити, що були використанні дрони-камікадзе сімейства Harpy, зокрема, Harop від Israel Aerospace Industries. Про це говорить марка прицілювання та майже вертикальне пікірування для удару, яке характерне для цього дрону.

На користь активного застосування Harop говорить і повідомлення Вірменії, що у районі Степанакерта в ніч на 30 вересня засобами ППО було збито два таких дрони. Окрім того, 28 вересня Азербайджан повідомив, що ударом Harop був знищений бункер в якому знаходився начальник розвідувального управління Генштабу збройних сил Вірменії Аркел Мартикян.

Harop має заявлену дальність польоту у 1000 км та здатний проводити у небі понад 6 годин. Завдяки цьому він може довгий час використовуватись для розвідки цілей, наведення на них артилерії та інших засобів ураження, а також самостійно атакувати у випадку потреби завдяки 23-кг бойовій частині. У випадку виконання лише розвідувальних завдань дрон може повернутися на базу. Запуск дрону здійснюється з мобільної пускової установки.

Harop
БПЛА Harop

Загалом Азербайджан, станом на ранок 30 вересня, повідомив про нанесення Вірменії за три дня війни доволі вагомих втрат: 2300 осіб живої сили загиблими та пораненими, уражено понад 130 бронемашин, 200 одиниць різноманітних артилерійських систем, 25 засобів ППО, біля 50 протитанкових засобів, 55 одиниць автомобільної техніки, 6 командно-контрольних і командно-спостережних пунктів та 5 складів боєприпасів. Додамо, що документально підтверджено ураження 10 ЗРК "Оса" за допомогою Bayraktar TB2.

Своєю чергою, прес-секретар міноборони Вірменії Шушан Степанян заявила, що "Азербайджан переплутав та приписує вірменам власні втрати за день". Станом на вечір 29 вересня Вірменія повідомила наступні цифри втрат з боку Азербайджану: 790 загиблих, 1,9 тисячі поранених, 137 танків, 72 безпілотники, 7 вертольотів та один літак Ан-2.

Дивіться також: Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)