xcounter
#

​Фінляндія обирає винищувач між Gripen, Rafale, F-35, F/A-18 чи Eurofighter: як виробники б’ються за 11 млрд контракт

F/A-18 - основний літак фінських повітряних сил
F/A-18 - основний літак фінських повітряних сил
4855

Програма HX Fighter повітряних сил Фінляндії вийшла на фінішну пряму

Фінляндія за програмою HX Fighter планує замінити свої 62 F/A-18 на новий літак впродовж найближчих 10-15 років у рамках контракту на 11 млрд доларів. Для цього Гельсінкі провели порівняльні випробування одразу п’яти кандидатів у своєму небі, які виконували типові задачі, а фінські військові оцінювали їхню ефективність.

У конкурсі бере участь три європейські кандидати: Gripen від Saab, Rafale від Dassault та Eurofighter від конгломерату Airbus, BAE Systems та Leonardo. А також дві компанії з США: Lockheed Martin зі своїм F-35 та Boeing, який пропонує оновлений F/A-18 Block III Super Hornet.

Читайте також: Повітряні Сили почали підготовку до параду на День Незалежності
фінські повітряні сили
Замінити 65 винищувачів - 11 млрд доларів

Результат порівняльних тестів у міноборони Фінляндії ще не оголосили. Але більшість виробників вже повідомили, що збір фінальних пропозицій вже завершено та озвучили свої переваги публічно.

JAS 39 Gripen E

JAS 39 Gripen E
Gripen E - позиціонується, як літак 4+ покоління

Шведській Saab, який пропонує свій JAS 39 в останній версії Gripen E, робить ставку на те, що завдяки їхньому винищувачу можливо створення спільних шведсько-фінських повітряних сил, які зможуть разом вирішувати задачі з оборони країн.

Окрім того, пропозиція Saab складає 64 Gripen E, а також два літаки дальнього радіолокаційного стеження GlobalEye.

GlobalEye
Saab у рамках контракту готовий продати два GlobalEye

Також у Saab наголошували на тому, що Gripen як найкраще пристосований до доволі непростих кліматичних умов скандинавських країн. У його активі також проста експлуатація та мала вартість льотного часу. Проте часи, коли мала вартість Gripen була його головним козирем - вже завершились. Чому - в окремому матеріалі Defense Express.

JAS 39 Gripen E
Один з останніх клієнтів Saab - Бразилія

Eurofighter

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon - створювався, як єдиний винищувач Європи

Своєю чергою BAE Systems від імені всіх компаній, які виготовляють Eurofighter, наголосила на тому, що вибір їхнього літака стане важливим етапом у програмі єдиного європейського винищувача. Зокрема, лише у Європі кількість Eurofighter в експлуатації складає майже 500 винищувачів.

Але, насправді, говорити про єдиний європейський винищувач у вигляді Eurofighter доволі складно. Наприклад, від нього вже відмовляється Австрія, а інші європейські країни вже або закупили американські F-35, або дуже близькі до цього.

Та взагалі концепція єдиного європейського винищувача виглядає доволі ідеалістичною навіть у майбутньому. Бо розробка винищувача шостого покоління Next Generation Fighter, вже зіткнулась з проблемою, коли Франція, Німеччина та Іспанія не можуть дійти згоди на фоні того, як Великобританія створює свій Tempest.

Eurofighter
Eurofighter повітряних сил Іспанії

Проте, як наголошують у BAE Systems, вибір Eurofighter "дозволить Фінляндії мати вплив на майбутню програму та продукт, що дозволить гарантувати, що літак буде адаптований до фінських вимог".

F/A-18 Block III Super Hornet

F/A-18 Block III Super Hornet
Оновлений F/A-18 Block III Super Hornet

Зі схожим тезисом щодо активної участі Фінляндії виступив і американський Boeing, якій пропонує F/A-18 Block III Super Hornet. Компанія пообіцяла фінській промисловості "значні та довгострокові можливості".

А для підвищення конкурентності своєї пропозиції додала до винищувачів ще і пропозицію придбати літаки РЕБ EA-18G Growler.

EA-18G Growler
EA-18G Growler

Також необхідно додати, що Boeing має певний "козир" у рукаві - фінські повітряні сили з 1992 року використовують F/A-18 і їм ця машина добре знайома.

впс фінляднії
Повітряні сили Фінляндії вже добре знайомі з F/A-18

Тобто знімається ціла проблема з перенавчання пілотів та наземного персоналу, інтеграції вже наявного озброєння, можливих змін у наземній інфраструктурі, тощо.

F-35

F-35
F-35 від Lockheed Martin

А ось Lockheed Martin, звісно, наголошує на тому, що його F-35 - єдина пропозиція літака п’ятого покоління. До того ж, як підкреслюють у компанії, цей винищувач має ціну, як його старіші конкуренти четвертого покоління.

Також Lockheed Martin традиційно аргументує вибір на користь F-35 тим, що цей літак буде ефективним протягом десятиліть, а його можливості дозволяють значно посилити боєздатність не тільки повітряних сил, а й усієї армії Фінляндії.

F-35 сніг
Lockheed Martin запевняє, що F-35 пристосований до жорстких умов експлуатації

Так чи інакше, але саме F-35 обрали у семи європейських країнах, включно із Норвегією, де кліматичні умови не простіші за шведські, і використовується спеціальна арктична версія винищувача. До того ж до цієї машини "прицінюється" Греція та Швейцарія, що може зробити саме F-35 справжнім "єдиним європейським винищувачем".

Rafale

Rafale
Rafale від Dassault

Єдиним виробником, який не зробив окреме повідомлення, став французький Dassault. Проте він раніше наголошував на тому, що його Rafale є "безпечним та простим у керуванні у всіх конфігураціях навантаження".

Також це єдина компанія, яка, судячи з усього, не стала робити масований інформаційний "наступ" спеціально під фінський тендер. Проте це зазвичай не заважає Dassault продавати свої літаки у інші країни. Наприклад, днями французи продали Єгипту 30 Rafale за 5 млрд доларів.

Rafale
Rafale став основним винищувачем Єгипту, більше тільки у Франції

Тепер, отримавши всі фінальні пропозиції, міноборони Фінляндії має до кінця 2021 року оголосити свій вибір. А Defense Express пропонує читачам залишити у коментарях свої прогнози результату фінської програми HX Fighter. Бо насправді вибір між Gripen, Rafale, F-35, F/A-18 Block III чи Eurofighter доволі складний.

Водночас досвід Фінляндії, яка провела порівняльні випробування всіх кандидатів та фактично провела цілий "аукціон" з метою отримання найкращих пропозицій, може стати у нагоді Україні, яка також має оновити свій парк винищувачів.

Читайте також: F-16 для України: чи можливо "встати у чергу" за найпопулярнішим у світі винищувачем