xcounter
#

Греція та Швейцарія можуть озброїтись F-35

Грекам ці літаки потрібні для підтримання паритету сил з Туреччиною
Грекам ці літаки потрібні для підтримання паритету сил з Туреччиною
1148

Греки готові брати навіть вживані літаки, а швейцарці можуть отримати "пакетом" навіть локалізацію виробництва цих "стелс-винищувачів"

Міністерство оборони Греції звернулось до США із проханням якнайшвидше продати 18-24 винищувача п'ятого покоління F-35. Греки готові брати як і нові, так і вживані літаки, пише грецький портал Protothema.

Видання стверджує, що винищувачі F-35 Греції потрібні для того, щоб поновити паритет сил із Туреччиною, який начебто похитнувся після поставок Анкарі російських комплексів С-400.

Читайте також: "Перші за межами США": Ізраїль отримав унікальний випробувальний винищувач F-35
Конфлікт Греції та Туреччини
Перші такі "стелс-винищувачі" Греція хоче отримати вже у 2021 році

При цьому стверджується, що США уже надіслали у відповідь грецькому листу уряду, в якому описали дані про наявність та ціну на ті F-35, котрі можуть бути поставлені Греції. Слід нагадати, що в 2021 році Греція також має отримати 12 нових та шість вживаних французьких винищувачів Dassault Rafale.

винищувачі покоління 4+
Про поставку цих літаків Греція та Dassault Aviation домовились 12 вересня цього року

Вперше про можливу поставку F-35 для грецьких ВПС ЗМІ заговорили в жовтні 2020 року.

Але Греція - не єдина європейська країна, що може отримати на озброєння "стелс-винищувачі" F-35. Уряд Сполучених Штатів Америки та корпорація Lockheed Martin запропонували Швейцарії поставку 40 літаків F-35.

Чотири літаки пропонують скласти безпосередньо на швейцарських підприємствах

До запропонованих 40 винищувачів американці також пропонують дати шестимісячний запас запчастин. І "пакетом" - організувати виробництво на швейцарських підприємств виробництво комплектуючих до літаків F-35. Нагадаємо, у 2025-2030 роках Швейцарія планує закупити на $6,5 мільярдів нові винищувачі, щоб замінити наявні F-5E/F Tiger II і F/A-18 Hornet. Таке рішення країна прийняла на референдумі буквально у вересні 2020 року.

Свої 26 одиниць F/A-18 Швейцарія закупила в 1997 році, свою 41 одиницю F-5 - у 1978 році

США потрібен не тільки ринок збуту для літаків F-35, але й новий підрядник для виробництва цього "стелс-винищувача". Після того, як Туреччина придбала російські ЗРК С-400, формально ця країна втратила можливість брати подальшу участь в програмі F-35. Хоча турецькі компанії Turkish Aerospace Industries, Roketsan і Tusas Engine Industries виробляли до цього літака 937 деталей, із яких 400 - виключно турецької розробки.

А у березні 2020 року в Lockheed Martin визнали, що не змогли знайти альтернативних постачальників для всіх деталей, а дію деяких контрактів з турецькими компаніями продовжено.

Ердоган та Кремль
Туреччина отримала 4 дивізіони С-400 за $2,5 мільярди
Читайте також: США розгортає новітні F-35 під боком у Росії: у зоні контролю Арктика та Камчатка