xcounter
#

​Норвегія отримала чергову партію F-35 у "зимовій версії"

2485
F-35 Lightning II - винищувач п'ятого покоління
F-35 Lightning II - винищувач п'ятого покоління

Три винищувача п’ятого покоління F-35 посилили Королівські повітряні сили Норвегії

Норвегія отримала чергову партію з трьох винищувачів п’ятого покоління F-35 від Lockheed Martin. Літаки здійснили 10-годинний переліт з США на авіабазу Ерланд, повідомили Королівські повітряні сили Норвегії.

Таким чином Норвегія збільшила кількість F-35 до, орієнтовно, 18 одиниць. Загалом, за умовами контракту, який має бути виконаний до 2025 року, країна має отримати 30 винищувачів.

Читайте також: ​Шолом пілота F-35 за півмільйона доларів: доповнена реальність та індивідуальне замовлення (фото)
F-35
F-35 здійснює посадку у Норвегії

Додамо, що отримані цією скандинавською країною винищувачі вироблені у так званій "зимовій версії", яка спеціально розроблена для умов холодного клімату. Справа в тому, що під час експлуатації F-35 на аеродромах з низькою температурою було помічено різке збільшення пробігу літака на злітній смузі під час посадки.

F-35
Для країн з холодним кліматом була створена спеціальна версія F-35

Через це існувала велика вірогідність того, що літак вартістю у 100 млн доларів викотиться зі смуги та отримає численні пошкодження. Для вирішення проблеми у Lockheed Martin розробили новий склад гуми для шасі та, скоріш за все, доробили гальмівну систему літака. Аналогічну "версію" літака армія США застосовує на авіабазі на Алясці, яка нещодавно також отримала F-35.

F-35
Норвегія замовила 30 одиниць F-35
Читайте також: США розгортає новітні F-35 під боком у Росії: у зоні контролю Арктика та Камчатка