xcounter
#

​У Великобританії розкрили 3D-модель та подробиці винищувача шостого покоління Tempest

Tempest має встати у стрій у 2035 році
Tempest має встати у стрій у 2035 році
3293

Повітряні сили Великобританії показали проект винищувача Tempest зі всіх сторін

Проект зі створення британського винищувача шостого покоління Tempest набуває чіткіших рис. Королівські повітряні сили опублікували 3D-модель літака та розкрити його головні особливості.

Tempest, розробка якого була анонсована у 2018 році, має вступити у стрій у 2035 році та змінити Eurofighter Typhoon, який зараз використовується у Великобританії. Вартість розробки, лише у період до 2025 року оцінена у 2 млрд фунтів, над проектом, під головуванням BAE Systems, також працюють британська Rolls-Royce, італійська Leonardo S.p.A., та спільний проект компаній Євросоюзу MBDA.

Читайте також: Китай розпочинає масове виробництво стелс-винищувача J-20B: нові подробиці
Tempest
Зовнішній вигляд Tempest

Розробники зробили ставку на максимальну цифровізацію, поставивши саме її на перше місце у порядку ефективності бойової машини. Tempest буде працювати у "бойовій хмарі" - постійному інформаційному полі бою, у якому данні про противника будуть передаватися між усіма учасниками бойових дій.

Tempest
Tempest отримав доволі незвичну аеродинамічну форму

Окрім явного підвищення ефективності бойового застосування літака пілотом, це слугує і для впровадження опціональної можливості виконання Tempest місій у безпілотному режимі. Додамо, що бортові електронні комплекси винищувача будуть побудовані за принципом "відкритої архітектури" та гнучких програмно-апаратних систем, що дозволяє легко адаптовувати літак під різні задачі, а також постійно проводити оновлення та модернізацію електроніки та програмного забезпечення.

Tempest
Tempest отримає повністю скляну кабіну з інтеграцією до "бойової хмари"

Для знищення противника Tempest отримає цілий арсенал із різноманітної зброї, включно із новими гіперзвуковими ракетами. Окрім того, літак має отримати електромагнітну зброю направленої дії, яка дозволяє випалювати електроніку противника на значній відстані. Додамо, що саму таку зброю можливо отримає і інший літак шостого покоління - японський Mitsubishi F-3.

Tempest
Арсенал Tempest буде розміщено у внутрішних відсіках

Окрім масованого впровадження технологій стелс, окрему ставку у малопомітности буде зроблено і на двигуни, які мають отримати спеціальну систему охолодження, яка дозволить зменшити теплову сигнатуру літака.

Додамо, що проект Tempest у Європі вже отримав певну долю критики, але на за свої технологічні рішення, а через існування іншого європейського проекту винищувача шостого покоління за програмою FCAS, яку спільно реалізує Франція та Німеччина. Мовляв, замість того, щоб об’єднати сили та гроші для реалізації доволі амбітного проекту та спільно працювати на одному ринку, створюється два майже однакових конкурента.

Детальніше про програму FCAS - у спеціальному матеріалі Defense Express.
Читайте також: Модернізація літаків B-52: на які ризики підуть Повітряні Сили США