xcounter
#

​Замість нових російських Су-35 Індонезія хоче придбати вживані Eurofighter Typhoon

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon
14797

Індонезія продовжує масштабну програму оновлення збройних сил всіма можливими шляхами

Санкції проти РФ остаточно поховали плани Кремля продати винищувачі Су-35 Індонезії. Попри те, що контракт вартістю 1,14 млрд доларів на 11 машин був підписаний ще у 2018 році тиск з боку США зумовило розрив цієї домовленості.

Тому для посилення повітряних сил, парк яких спирається на американські F-16 та закуплені ще до 2014 року російських Су-30 та Су-27, Індонезія готова зробити доволі незвичне замовлення.

Читайте також: За "Нептуном" вже шикується черга іноземних армій: першим імпортером РК-360МЦ стане Індонезія - СЗТФ "Прогрес"
Су-30 Індонезія
Індонезія свого часу закупила з десяток літаків марки "Су"

"Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто написав листа своєму австрійському колезі Клаудії Таннер з проханням почати переговори про покупку всіх 15 Eurofighter Typhoon, що належать австрійським ВПС", - пише Defense news.

Річ у тому, що в Австрії у 2017 році було прийнято рішення відмовитись від Eurofighter Typhoon протягом 2020-2023 років. Причина: висока вартість експлуатації та подальшої модернізації.

Eurofighter Typhoon
Австрійським військовим Eurofighter Typhoon не сподобався

Особливо враховуючи те, що австрійські ВПС отримали літак у найпростішій версії Tranche 1/Block 5, яка викликала у військових невдоволення своєю реальною бойовою ефективністю. Зазначимо, що Відень навіть намагався через суд стягнути з Airbus 1,1 млрд євро.

По оцінці спеціальної експертної комісії Міноборони Австрії есплуатація 15 одиниць Eurofighter Typhoon буде коштувати ввд 4,4 до 5,1 млрд євро протягом найближчих 30 років. Вважається, що зараз у Відні розглядають лише два варіанти: F-16 та Saab JAS 39 Gripen.

Saab JAS 39 Gripen
Saab JAS 39 Gripen

Водночас для Індонезії Eurofighter Typhoon є одним з варіантів отримання винищувачів найближчим часом, не чекаючи поки будуть виготовлені нові літаки. Поки вартість можливої угоди не відома. Проте 15 винищувачів для Австрії у 2007 році обійшлись у 1,96 млрд євро.

Eurofighter Typhoon
Eurofighter Typhoon виробляється у співпраці Airbus, BAE Systems та Leonardo

Цікаво, що на аналогічний крок, придбати вживані винищувачі, нещодавно пішла і Греція, яка заявила про готовність купити у Франції 18 винищувачів Rafale, 12 з яких будуть зняті з озброєння французьких ВПС. Разом з озброєнням та іншими супутніми послугами контракт оцінений у 2,8 млрд доларів.

Читайте також: ​Із запізненням на роки: як РФ створює свій стратегічний ПАК ДА на двигунах 70-х років