xcounter
#

​Із запізненням на роки: як РФ створює свій стратегічний ПАК ДА на двигунах 70-х років

Поки у США створюють стратегічний стелс-бомбардувальний БПЛА B-21, у РФ йдуть свої шляхом
Поки у США створюють стратегічний стелс-бомбардувальний БПЛА B-21, у РФ йдуть свої шляхом
11275

На ПАК ДА у Кремлі покладають величезні надії, бо повітряна компонента ядерної тріади РФ шкутильгає на обидві ноги

Російські ЗМІ повідомили про прогрес у розробці свого нового стратегічного бомбардувальника, який зараз відомий під назвою ПАК ДА та розробляється у КБ "Туполева".

Саме на цей літак покладені всі надії Кремля оновити власну стратегічну авіацію, яка зараз спирається на Ту-160, який здійснив свій перший політ у 1981 році та Ту-95, який піднявся у небо ще при живому Сталіні у 1952 році.

Читайте також: ​В РФ вже знайшли місце де будуватимуть "супер-авіаносець" на який немає грошей
Ту-95 історія
Прогрес західної винищувальної авіації на фоні Ту-95

Як саме буде виглядати цей ПАК ДА ще досі не відомо. З всієї інформації лише загальний нарис - аеродинамічна схема "літаюче крило", як у американського B-2, технології стелс, дозвукова швидкість та здатність підіймати більше озброєння ніж Ту-160, тобто понад 45 тонн.

Цікаво, що аналогічні характеристики заявлені й щодо китайського Xi'an H-20. Проте західні аналітики стверджують, що такі параметри поза межами реальності.

Зокрема підняти озброєння вагою 45 тонн літак з конструкцією летюче крило теоретично може, проте його розміри повинні бути величезними - значно більшими за B-2 з розмахом крила у 52 метри.

B-2 та B-52
B-2 та B-52 для порівняння розмірів

Проте днями цілий ряд російських ЗМІ "вибухнули" новинами про значні успіхи у розробці ПАК ДА, зокрема про створення перших дослідних зразків для проведення статичних та льотних випробувань, а також початку збирання першого дослідного зразка двигуна.

Водночас про те коли відбудеться перший політ ПАК ДА російських ЗМІ тактично мовчать. Бо з моменту початку розробки цього літака ще у 2009 році, ці строки постійно переносились, спершу на 2020 рік, потім на "початок 20-х років", а зараз до 2025 року.

ПАК ДА
Можливий вигляд ПАК ДА

Тому поки вся ситуація навколо ПАК ДА нагадує історію з Су-57, який під назвою ПАК ФА, почали розробляти у 2001 році та обіцяли підняти в небо у 2006. Проте у реальності він відбувся у 2010, а до армії РФ лише днями передали перший літак. А весь контракт на серійні машини зараз обмежився 76 машинами строком до 2028 року.

Су-57
Су-57 - досі не потрапив до армії РФ

І вже якось намагаються не згадувати, що Су-57 пішов у серію із двигуном, який швидко охрестили "першого етапу" - АЛ-41Ф1 від Су-35, який бере свій початок з двигуна АЛ-31 розробки 70-х років для Су-27. А ті, що мали бути на ньому з самого початку - "Изделие 30", виявились зовсім не такими, як обіцяли та значно пізніше.

Замість інноваційного плоского сопла, про який у Росії постійно говорили та розписували його переваги, включно із тим, що саме він і є запорукою малопомітності, новий двигун його не отримав.

Изделие 30
Лівий двигун - "Изделие 30", правий - АЛ-41Ф1

"На рівні деяких основних ідей він має схожість зі старішими двигунами сімейств АЛ-31 і АЛ-41, але всі його агрегати розроблялися заново із застосуванням сучасних напрацювань", - написало видання "Наука и техника" про "Изделие 30". Проте це все одно не заважає Кремлю називати його "не має аналогів у світі".

F-22 двигуни Pratt & Whitney F119-PW-100
Сопла двигунів Pratt & Whitney F119-PW-100 винищувача F-22

Аналогічна ситуація цілком може бути і з двигуном для ПАК ДА. Наразі існує інформація, що новий двигун для нового російського "стратега" розробляється на основі двухконтурного турбореактивного НК-32, яким оснащуються Ту-160. Загалом цей двигун був створений ще у 1977 році на базі двигуна НК-22, який родом з 60-х років.

Водночас поки що відомо лише про плани почати стендові випробування, шлях від яких до серійного виробництва може легко зайняти не менше ніж у "Изделие 30".

НК-32
Двигун НК-32

І це лише проблеми одного двигуна, не говорячи вже про всю складність створення стратегічного бомбардувальника зі складною аеродинамічною схемою та технологіями стелс.

Тому в умовах коли серійне виробництво ПАК ДА продовжують доволі оптимістично здвигати на "кінець 20-х років", зараз у Росії відновлюють виробництво Ту-160 та модернізують двигуни для Ту-95.

Ту-160
Ту-160 у цехах авіаційного заводу у Казані

В цей самий час у США розробляють B-21, який має стати опціонально-пілотованою версією B-2 Spirit, тобто здатним перетворюватись у БПЛА. А також починають накреслювати вже надзвуковий стелс-бомбардувальник за проектом 2037 Bomber.

Читайте також: Частково уживані винищувачі Rafale за 2,8 млрд доларів: Греція терміново оновлює повітряні сили