xcounter
#

​В РФ вже знайшли місце де будуватимуть "супер-авіаносець" на який немає грошей

2578
"Севмаш" лише два рази проводив ремонт та модернізацію великих кораблів
"Севмаш" лише два рази проводив ремонт та модернізацію великих кораблів

Новий російський авіаносець будуть будувати на Крайній Півночі на підприємстві, яке це жодного разу не робило

В РФ повідомили про плани розгорнути будівництво свого нового авіаносця на верфі "Севмаш", яка знаходиться поблизу Архангельська на Білому морі.

Про таке рішення повідомив голова російського конгломерату "Объединенная судостроительная корпорация" Олексій Рахманов в інтерв’ю одному з російських ЗМІ. Він зазначив, що "Севмаш" має досвід створення кораблів такого класу.

Читайте також: ​У РФ розписались у безпорадності власних ЗРК проти сучасних БПЛА та ракет після полігонних випробувань
Севмаш
Цех №42 "Севмаш"

Проте у реальності це підприємство ніколи не будувало бойові надводні кораблі великого тоннажу. В останній раз "Севмаш" бодай хоча б щось аналогічне проводив у 50-х роках минулого сторіччя, коли на цій верфі побудували легкий крейсер "Мурманск" проекту "68-бис" з водотоннажністю у 13,6 тисяч тонн. Тобто у 7-10 разів менше, ніж у авіаносця.

легкий крейсер
Легкий крейсер "Мурманск" у 90-х був проданий "на метал", під час буксирування розбився о норвезькі скелі

З цього часу "Севмаш" зосередився на будівництві підводних човнів, в тому числі важких ракетних підводних крейсерів стратегічного призначення. А також освоїв виробництво бурових платформ.

Стосовно авіаносців, то це підприємство відмітилось лише скандалами з передпродажним ремонтом та модернізацією індійського INS Vikramaditya. А також відоме роботами над важким атомним ракетним крейсером "Адмирал Нахимов", які вже прострочені на п'ять років.

Адмирал Горшков
Авіаносець "Адмирал Горшков" - майбутній INS Vikramaditya

Зазначимо, що ремонти єдиного російського авіаносця "Адмирал Кузнецов", який час від часу зупиняються через утоплення доку, кран з якого пробив діру у палубі, чи масштабних пожеж, проводяться на іншому підприємстві - "Звёздочка".

Водночас який саме авіаносець буде будувати РФ поки невідомо. Найбільш висвітлені у ЗМІ два проекти: "Ламантин" та "Шторм". Перший - має водотоннажність у 65-70 тисяч тонн та здатний розмістити близько 60 літаків. Другий - 100 тисяч тонн та до 90 літаків.

Авіаносець
Авіаносець РФ "Шторм" поки існує лише у вигляді моделей

Проте у будь-якому випадку грошей на них у Кремля немає. Оціночна вартість створення лише одного авіаносця у РФ оцінили у 4-5 млрд доларів і у проекті переозброєння російської армії та флоту до 2027 року вони не закладені. І в цьому випадку мова йде лише про створення самого корабля.

Ще однією проблемою для РФ є відсутність сучасного корабельного винищувача. Як мінімум, про розробку "морської" версії Су-57 поки нічого не чути. Та й можливості його створення, особливо на фоні планів міноборони РФ закупити лише 76 літаків до 2028 року, виглядають доволі примарними.

Су-57
Для Кремля Су-57 - один із символів "державної величі"

Нагадаємо, що аналітичне видання The National Interest у рейтингу найпотужніших флотів світу станом на 2030 рік розмістило РФ на останньому місці.

Читайте також: ​Росія у окупованому Криму закладає вертолітоносец: загроза чи "Прибой" у калюжі