xcounter
#

Платформа для сліпого "Циркона": РФ хоче повернути в стрій атомний крейсер "Адмирал Нахімов"

5048
Інші два атомні крейсери проекту 1144 Міноборони РФ вирішило утилізувати
Інші два атомні крейсери проекту 1144 Міноборони РФ вирішило утилізувати

Модернізація цього корабля на заводі "Севмаш" триває з 2013 року, завершення робіт заплановане на кінець 2022 року

Міністерство оборони РФ планує в кінці 2022 року повернути в склад російського ВМФ атомний крейсер "Адмирал Нахимов" проекту 1144 "Орлан". Зараз цей корабель знаходиться на суднобудівному заводі "Севмаш", де триває модернізація цього бойового корабля.

Про це йдеться в публікації порталу Naval News.

Читайте також: Фрегати останньої надії – РФ поступово втрачає статус великої морської держави
Модернізація крейсера "Адмирал Нахимов" почалась ще в 2013 році

За даними російських ЗМІ, в результаті модернізації "Адмирал Нахимов" стане носієм гіперзвукових ракет "Циркон", ракет "Оникс" и "Калибр". Загальна кількість таких ракет в боєзапасі корабля має сягати 70 одиниць, проти 20 ракет П-700 "Гранит" у попередній модифікації корабля "Адмирал Нахимов".

Агресія Кремля
Запуск ракети П-700 "Гранит"

Цей крейсер також мають оснастити такими засобами протиповітряної оборони, як ЗРК "Форт-М" або ж "морська" версія ЗРК С-400 "Триумф", і також - "морська" версія комплексу "Панцир – М".

Байрактар
"Корабельна" версія комплексу "Панцирь", про її результативність поки нічого не відомо

Дедлайн по завершенню модернізації крейсера "Адмирал Нахимов" відкладався тричі: спочатку, роботи мали бути завершені в 2020 році, потім – у 2021 році, а тепер фінальний строк призначено на кінець 2022 року.

Більш того – на той же 2020 рік планувався початок модернізації атомного крейсера "Петр Великий", єдиного корабля проекту 1144, що досі перебуває в строю та служить в складі Північного флоту РФ. Такий план - досі нереалізований.

Інші два крейсери проекту 1144, виведені із складу флоту, Міноборони РФ вирішило взагалі утилізувати

Хоча при цьому "Объединенная судостроительная корпорация» заявляє, що здатна в 2022 році почати будівництво серії із шести атомних есмінців проекту 23560 "Лидер", тоннажністю в 14 тисяч тонн, та боєзапасом в 64 ракети "Циркон", "Оникс" и "Калибр". Вартість серії цих кораблів сягає дев’яти мільярдів доларів, і навряд чи економіка РФ здатна потягнути такі затрати.

агресія Кремля
Ескізний проект атомного есмінця проекту 23560 "Лидер"

РФ не вдається подолати проблеми і при розробці майбутнього "головного калібру" атомного крейсера "Адмирал Нахимов" - ракети "Циркон". В листопаді 2020 року відбувся другий випробувальний пуск цієї ракети, однак "Циркон" так і не зміг влучити в ціль. За твердженнями деяких російських ЗМІ, корінь проблеми – у вкрай недосконалій системі наведення "Циркона".

Агресія Кремля
Перший пуск "Циркону" у жовтні 2020 року
Читайте також: Другий за 29 років: який десантний корабель отримав Північний флот РФ