xcounter
#

​Прямо в ціль не влучила: в Росії вдруге випробували гіперзвуковий "Циркон" (відео)

3902
Перший пуск "Циркону" у жовтні 2020 року
Перший пуск "Циркону" у жовтні 2020 року

Стрільби російським "Цирконом" пройшли вже вдруге

Міністерство оборони РФ заявило про друге випробування нової гіперзвукової протикорабельної ракети "Циркон", які відбулись 26 листопада в акваторії Баренцевого моря

"За даними об'єктивного контролю гіперзвукова протикорабельна ракета "Циркон" успішно влучила у морську ціль на відстані 450 км. Швидкість польоту ракети склала понад 8 Махів", - заявили в російському силовому відомстві.

Читайте також: ​Збройні Сили України скоро отримають п’ять модернізованих Bayraktar TB2

Таке формулювання слово в слово повторює заяву після перших випробувань цієї ракети у жовтні. За виключенням однієї фрази - "прямим влученням", що спонукає на певні висновки.

Зазначимо, як і у випадку жовтневого пуску "Циркону", росіяни не показали момент чи хоча б результат влучення у ціль.

Адмирал флота Советского Союза Горшков
Пускова установка 3С14 з ракетою "Циркон"

Додамо, що стрільби були здійснені з фрегата проекту 22350 "Адмирал флота Советского Союза Горшков". Він оснащений 32 пусковими установками вертикального старту, які призначені для стрільби крилатими ракетами сімейства "Калибр", а також ПКР П-800 "Оникс" та PJ-10 "БраМос".

(відео з пуском "Циркону" у жовтні 2020 року)

Протикорабельна ракета "Циркон" складається з двох блоків. Розгінного, який надає початкову швидкість та виводить на висоту 30-40 км. А також гіперзвукового, він забезпечує політ на швидкості 9 Махів (близько 2,7 км/с). Вага бойової частини оцінюється у 300-400 кг, а найбільш вірогідна дальність польоту складає 400-500 км.

Циркон
Орієнтовний вигляд "Циркону"

Водночас під питанням залишається засіб наведення на ціль. У російських джерелах стверджується про використання інерційної системи під час польоту на маршевій ділянці та використання активного радіолокаційної головки самонаведення на кінцевому етапі.

Читайте також: ​Російський військово-морський флот скочується до забуття: висновок The National Interest