xcounter
#

​Кремль показав на відео випробування гіперзвукової ракети "Циркон": розкрита схема пуску

Пуск ракети "Циркон"
Пуск ракети "Циркон"
8018

Гіперзвукова ракета "Циркон" призначена для знищення кораблей противника

Генштаб збройних сил РФ повідомив про успішне випробування протикорабельної гіперзвукової ракети "Циркон" 3М22, за класифікацією НАТО - SS-N-33, яке пройшло 6 жовтня. Пуск ракети по цілі у Баренцевому морі був здійснений з акваторії Білого моря.

"За даними об'єктивного контролю, гіперзвукова протикорабельна крилата ракета "Циркон" прямим влученням успішно влучила у морську ціль на відстані 450 км. Швидкість польоту ракети склала понад 8 Махів", - повідомило міноборони РФ, але показало лише пуск ракети без ураження цілі.

Читайте також: ​Перші уроки війни за Карабах: коли високоточна зброя змінює правила гри

Стрільби були здійснені з фрегата "Адмирал флота Советского Союза Горшков" - перший корабель проекту 22350, який оснащений двома універсальними пусковими установками вертикального старту 3С14 по 16 шахт у кожній. Ці ж самі пускові установки дозволяють вести стрільбу крилатими ракетами сімейства "Калібр", а також протикорабельними П-800 "Оникс" та PJ-10 "БраМос".

3С14 Циркон
Пускова установка 3С14, шахта з ракетою "Циркон" відкрита

На відео можливо помітити особливості старту "Циркону".

Ракета вистрілюється, судячи з усього, у спеціальному контейнері за принципом "мінометного старту", імпульсні двигуни задають початковий кут атаки та курс польоту "Циркону". На висоті близько 70-100 метрів вмикається двигун розгінного блоку, який виштовхує ракету з контейнера.

Циркон пуск
Робота імпульсних двигунів

Аналогічну схему пуску було використано у крилатій ракеті сімейства "Калібр" в її варіанті для стрільби з підводних човнів.

(пуск "Калібру" з 29 секунди відео)

Така схема пуску опосередковано підтверджується і заявою розробників "НПО машиностроения" про намір реалізувати універсальну систему, яка буде розміщуватись на надводних кораблях та підводних човнах, а також на наземних комплексах.

Додамо, що сама ракета складається з двох ступеней, розгінного та бойового гіперзвукового блоків. Перший надає їй початкову швидкість та підіймає на велику висоту близько 30-40 км, де розріджене повітря дозволяє розігнати маршовим двигуном бойовий блок до надвеликих швидкостей.

Циркон
Орієнтовний вигляд "Циркону"

Зазначимо, що офіційні характеристики "Циркону" не повідомляються.

За припущеннями російських профільних ЗМІ дальність польоту ракети може становити від 400-500 до вкрай оптимістичних 1000 км. Маса бойової частини - до 300-400 кг. А головну ставку російські розробники зробили на швидкість, яка за їх твердженнями досягає 8 Маха, тобто близько 2,7 км/с. Вважається, що цей параметр не дозволяє здійснювати перехоплення ракети засобами протиракетної оборони, які сьогодні існують.

Водночас питання систем наведення на ціль залишається відкритим. Існує інформація про застосування інерційної системи наведення на маршовій ділянці польоту та активної радіолокаційної головки самонаведення на кінцевій ділянці.

Читайте також: ЗСУ хочуть придбати до 48 ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar TB2