xcounter
#

ЗСУ хочуть придбати до 48 ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar TB2

14267
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ під час тренувального польоту
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ під час тренувального польоту

Наразі йдуть перемовини з турецькою Baykar Makina щодо локалізації виробництва в Україні

За словами генерального директора компанії "Укрспецекспорт" Вадима Ноздрі, на сьогодні представники України та Туреччини узгоджують взаємні зобов’язання щодо наповнення нового спільного підприємства активами та гарантованим першим замовленням.

Нагадаємо, згідно з Візією розвитку Збройних сил України, Міноборони заплановано придбання від шести до 12 комплексів Bayraktar TB2 (тобто 6-12 станцій управління та 3-4 безпілотники на кожний комплекс).

Читайте також: Аналіз дій Bayraktar TB2 в небі Карабаху: полювання за танками, знищення ППО та удар у тилу (відео)
Bayraktar TB2
Станції управління БпАК Bayraktar TB2 ЗСУ
"Отже, Україна планує отримати 48 безпілотників, які Міноборони планує поставити на озброєння в ЗСУ", - повідомив Вадим Ноздря.
Bayraktar TB2
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ з коригованими боєприпасами MAM-L

Це досить велика партія (наприклад силовим структурам Туреччини, станом на червень ц.р. за весь час було поставлено 107 таких безпілотних апаратів), й передбачається що їх виробництво буде локалізовано на території України.

"Це вже спільне виробництво, великовузлова збірка на території України, при цьому вартість кожного комплексу у такому випадку зменшиться на 35%. В тому числі із врахуванням імпортних комплектуючих, які й сама Туреччина закуповує", - зазначив гендиректор українського підприємства-спецекспортера, додавши, що зараз "триває вибір місця для локалізації такого виробництва".

Bayraktar TB2
Розвідувально-ударний безпілотник Bayraktar TB2 ЗСУ під час тренувального польоту

За його словами наразі продовжується дослідна експлуатація вже придбаних комплексів, зокрема, визначення їх стійкості до більш суворих кліматичних умов.

"Подальший продаж Туреччиною Bayraktar TB2 напряму залежить від результатів цієї дослідної експлуатації", - підкреслив Вадим Ноздря.

При цьому, очільник "Укрспецекспорту" відзначив, що власне Baykar Makina готова до інвестицій в України, розвитку спільних проектів та залученню до роботи українських фахівців.

Bayraktar TB2
Перші БПЛА Bayraktar TB2 отримані ЗСУ під час Урочистої церемонії передачі військової техніки на військовому аеродромі у Старокостянтинові на Хмельниччині. Березень 2019 року

Більш того, у разі створення в Україні власного виробництва локалізованих Bayraktar TB2, не виключається їх деяка відмінність від оригінального турецького БПЛА й можливість експорту таких машин в інші країни.

MAM-C та MAM-L
Основне озброєння БАК Bayraktar-TB2 - керовані авіабомби MAM-C та MAM-L

"З іншого боку, вже існує домовленість із турецькою стороною, що ми не йдемо у ті країни, де вони вже присутні із цією продукцією – у той самий Азербайджан, наприклад", - додав гендиректор держпідприємства.

Нагадаємо, що угоду про закупівлю турецьких оперативно-тактичних безпілотних комплексів Bayraktar TB2 виробництва компанії Baykar Makina було підписано у листопаді 2018 року (власне контракт на придбання шести БПЛА та трьох станцій управління на суму $70 млн уклали у січні 2019). У березні 2019 року перші комплекси прибули до України та були вперше випробувані.

Читайте також: Нагірний Карабах: підтверджено ураження 10 ЗРК "Оса" за допомогою Bayraktar TB2 (фото)