xcounter
#

​Російський військово-морський флот скочується до забуття: висновок The National Interest

Російський важкий атомний ракетний крейсер "Адмирал Лазарев"
Російський важкий атомний ракетний крейсер "Адмирал Лазарев"
6205

ВМС РФ у 2030 році будуть найслабшим серед п’яти флотів провідних країн світу

Аналітичне видання The National Interest спрогнозувало розвиток військово-морських флотів станом на 2030 рік. У рейтингу з п’яти країн Росія опинилась на останньому місці. Окрім США та Китаю її випередила Великобританія та Індія.

Як зазначає видання головною ударною силою ВМС РФ через 10 років будуть лише вісім підводних ракетоносців проекту 955 "Борей", які озброєнні балістичними ракетами "Булава".

Читайте також: Textron Systems випробовує свої "дрони-тральщики" для ВМС США
проект 955
Головне озброєння "Бореїв" - балістична ракета "Булава" зі 79% успішних пусків під час випробувань

"Решта російських ВМС скочується до забуття. Зменшується кількість великих надводних кораблів та підводних човнів, а вся авіаносна компонента представлена одним застарілим авіаносцем", - підкреслено у матеріалі.

Адмирал Кузнецов
Ремонт єдиного російського авіаносця "Адмирал Кузнецов" затягується щонайменше до 2022 року

Водночас всі перспективні розробки, на кшталт амбіційного атомного авіаносця проекту 23000 "Шторм", а також атомного есмінця проекту 23560 "Лидер", можуть ніколи не побачити світ через економічні санкції Заходу та загальної рецесії російської економіки.

Зокрема спочатку планувалось побудувати цілих 12 атомних есмінців, перший з яких планували закласти у 2016 році, а до 2022 побудувати цілих шість. Проте зараз мова йде про початок їх будівництва лише через два роки.

проект 23560
Модель есмінця проекту 23560 "Лидер"

Від Defense Express до цього списку можемо також додати, що у Москві наразі зробили ставку на універсальні десантні кораблі проекту 23900 "Прибой". Всього до 2027 року планують побудувати лише два таких кораблі, які обійдуться у 1,4 млрд доларів.

проект 23900
Ще одна модель - проект 23900 "Прибой"

Для порівняння у США з 2012 року будують універсальні десантні кораблі типу America, можливості яких у рази перевищують ще не побудовані "Прибої". І мова йде про 11 таких кораблів, з яких два вже у строю.

Таким чином, Росію у 2030 році у питанні боєздатності ВМС обійде Індія. Її флот на 2030 пік: три авіаносці, які будуть прикриті дев’ятьма есмінцями з далекобійним ракетним озброєнням.

INS Vikramaditya
INS Vikramaditya - у минулому "Адмирал Горшков"

Водночас Китай через 10 років буде мати чотири авіаносці, 102 есмінці та фрегати, 26 корветів, 73 десантних кораблі та 111 ракетних катерів. Тобто мова йде про 415 кораблів, що зробить флот КНР найбільшим за кількістю "вимпелів".

флот Китай
Флот Китаю буде найбільшим за кількістю кораблів через 10 років

Щоправда, за тоннажем вони будуть поступатися флоту США, який у 2030 році буде налічувати 309 кораблів.

Ударною силою американських ВМС залишаться десять авіаносців: сім класу Nimitz, а три - новітні класу Ford.

Також у стрій мають вступити всі три стелс-есмінця типу Zumwalt, які доповнять Aegis-есмінці класу Arleigh Burke. Їх за 10 років планують побудувати ще 33 одиниці, на додачу до вже діючим 68.

Також у планах Пентагону збільшити кількість універсальних десантних кораблів, розширити можливості у прибережній морській зоні завдяки кораблям проекту LCS. Проте підводна ядерна компонента ВМС США буде спиратись на вже діючі зараз підводні човни типу Ohio.

Zumwalt LCS
Стелс-кораблі ВМС США: Zumwalt та LCS

Таким чином, на думку The National Interest, флот США буде першим у світі за потужністю у 2030 році. Водночас на другому місці видання розмістило Великобританію, яка випередить навіть Китай.

"Королівський флот 2030 року, як це не парадоксально, буде найменшим і разом з тим найпотужнішим в історії Сполученого Королівства", - зазначено у матеріалі. Підкреслюється, що висока бойова міць британського флоту буде забезпечена двома сучасними авіаносцями класу Queen Elizabeth.

А також 12 ракетними есмінцями та 7 атомними підводними човнами, частина з яких буде представлена найсучаснішими на той момент проектом Dreadnought.

Читайте також: ​Врятувати "великоимперскость": у Росії замахнулись на будівництво атомних есмінців