xcounter
#
Орієнтовний вигляд атомного есмінця "Лидер"

​Врятувати "великоимперскость": у Росії замахнулись на будівництво атомних есмінців

Орієнтовний вигляд атомного есмінця "Лидер"
3323

Флот Росії можуть поповнити шість атомних есмінців "Лидер" з "Калибрами" та "Цирокном" для дій у світовому океані

Об'єднана суднобудівна корпорація, головний російський розробник та постачальник кораблів для військово-морських сил РФ, оголосила про готовність розпочати будівництво серії з шести атомних есмінців проекту 23560 "Лидер".

Таку заяву зробив очільник корпорації Олексій Рахманов під час прес-конференції на "Интерфакс". Підкресливши, що "якщо таке замовлення буде розміщено, ми його обов'язково побудуємо і навіть знаємо де".

Читайте також: ​Росія залишилась без глибоководного "Лошарика" ще на кілька років
проект 23560
Атомний есмінець проекту 23560 "Лидер"

Есмінці "Лидер" - доволі амбітний проект, розробка якого почалась у кінці 2000-х років. Ескізний проект був затверджений у 2017 році з планом почати будівництво першого корабля у 2022 році. Такий розрив пояснили завантаженістю будівництвом фрегатів проекту 22350 типу "Адмирал Горшков".

Оцінюється, що новий есмінець буде мати водотоннажність близько 14 тисяч тонн. Автономність ходу до 90 діб та необмежену дальність плавання завдяки атомній енергетичній установці. Головною ударною силою корабля має стати ракетне озброєння, яке розміщується у 64 універсальних пускових шахтах, в яких можуть бути розміщені крилаті ракети "Калібр", протикорабельні "Оникс" та перспективні гіперзвукові "Циркон".

Циркон
Орієнтовний вигляд гіперзвукової ракети "Циркон". Одиниці вимірювання дальності у км/год залишаємо на совісті російських творців інфорграфіки

Саме ці есмінці мають врятувати так звану російську "великоимперскость", яку неможливо уявити без потужного флоту, здатного діяти у всіх куточках світу. Проте зараз ця можливість базується виключно на обмеженій кількості застарілих кораблів радянської епохи, час експлуатації яких активно спливає.

Загалом у складі всіх чотирьох флотів РФ знаходиться лише чотири ракетних крейсера, два есмінця та один авіаносець, які мають високий рівень автономності та бойової потужності для дій у далекій морській зоні.

Адмирал Кузнецов
"Дым Отечества" єдиного російського авіаносця "Адмирал Кузнецов"

Ці сили розподілені по флотах доволі нерівномірно. Зокрема, найбільш оснащеним у Росії є Північний флот, який має у своєму складі авіаносець "Адмирал Кузнецов", який мінімум до 2022 року буде у ремонті, атомний ракетний крейсер проекту 1144 "Орлан" - "Петр Великий", ракетний крейсер проекта 1164 "Атлант" - "Маршал Устинов", та есмінець проекту 956 "Сарыч" - "Адмирал Ушаков".

ракетний крейсер Петр Великий
Єдиний у РФ атомний ракетний крейсер проекту 1144 "Орлан" - "Петр Великий"

До Тихоокеанського флоту належить крейсер "Варяг" (проект 1164 "Атлант") та есмінець "Быстрый" (проект 956 "Сарыч"), який нещодавно налякав мешканців Владивостоку. А на Чорноморському флоті, який базується у тимчасово окупованому Севастополі, - один крейсер "Москва" (проект 1164 "Атлант").

крейсер
Ракетний крейсер "Москва", проекту 1164 "Атлант".

Крейсери проекту "Атлант" були спущені на воду у період з 1976 по 1979 роки, атомний "Петр Великий" - у 1989 році, авіаносець "Адмирал Кузнецов" - у 1985 році, а есмінці проекту 956 "Сарыч" - у 1987 та 1991 роках, але відносяться до проекту 70-х років. Тобто наймолодшому російському кораблю далекої морської зони майже 30 років, а найстарішому - 45.

есмінець проекту 956
Есмінець проекту 956 "Сарыч" - "Быстрый"

Проте питання ціни атомного есмінця типу "Лидер" доволі болісне. Орієнтовна вартість одного цього корабля доволі оптимістично оцінюється у 1,5 млрд доларів, а будівництво всіх шести кораблів потягне щонайменьше у 9 млрд доларів. Для підсанкційної економіки РФ це вже вагомі долі бюджету Міноборони, який розпорошений між підтримкою майже мільйонної армії та її переозброєнням на інші сучасні зразки, від стрілецької зброї, до ракетних комплексів стратегічного призначення.

Атомний есмінець проекту 23560
Модель есмінеця проекту 23560 "Лидер"

Таким чином, атомні есмінці "Лидер", хоч і призначені для заміни всіх наявних у РФ ракетних крейсерів та есмінців "Сарыч", проте далеко не факт, що Кремль потягне такі витрати. Але якщо цього не буде зроблено, то дії російського надводного флоту будуть обмежені виключно можливостями кораблів значно меншого класу - фрегатів та корветів, що аж ніяк не дозволяє підтримувати статус "великоимперскости".

Читайте також: Есмінець класу Zumwalt стане першим надводним кораблем з гіперзвуковою зброєю