xcounter
#
Есмінець класу Zumwalt стане першим надводним кораблем з гіперзвуковою зброєю

Есмінець класу Zumwalt стане першим надводним кораблем з гіперзвуковою зброєю

3936

Конгрес США планує доручити військово-морському флоту додати нову надзвукову ракету Conventional Prompt Global Strike (CPS) до есмінців класу Zumwalt. Це б посилило вогневу міць кораблів, у яких не вистачає боєприпасів для високотехнологічної зброї.

Згідно з Військово-морським інститутом США, Палата представників почне інтеграцію CPS до есмінців класу "Зумвальт" до 2021 року. CPS – це гіперзвукова система зброї, яка знищує цілі на землі з очікуваною дальністю польоту у 1600 км. CPS був спочатку розроблений для розгортання на борту підводних човнів ВМС США.

Есмінець класу Зумвальт Zumwalt гіперзвукова зброя
Конгрес планує встановити СPS на Зумвальт до 2021 року

Військово-морський флот США спочатку хотіли використовувати кораблі "Зумвальт" у якості ескадрених міноносців. Спочатку він би підкрадався до берегової лінії ворога, а потім бомбардував цілі на березі за допомогою нової 155-міліметрової артилерійської системи корабля (Advanced Gun System). ВМФ скоротив кількість есмінців з 32 до лише трьох, тому ціна високоточного снаряда AGS злетіла до 566 000 доларів (з 50 000 доларів).

Читайте також: Як надсучасний ізраїльський БПЛА рятує військових на полі бою (фото та відео)

Тепер вони хочуть зробити трьох есмінців "кораблями-вбивцями" і додати нові протикорабельні ракети у бункери вертикального запуску.

Поки не зрозуміло, яким чином ракети будуть встановлені на "Зумвальт". CPS занадто велика, щоб вміститися у ракетні силоси "Зумвальта". Якщо флот не зніме дві гармати AGS, ймовірно, доведеться додати великі ракети на палубу есмінців. Але таке рішення може зіпсувати ретельно продуманий антирадарний профіль корабля. Прикручування їх до палуби може також перешкодити розташуванню вертольотів і БПЛА, тому що польотна палуба займає майже третину військового корабля.

Есмінець класу Зумвальт Zumwalt гіперзвукова зброя
Художня концепція поєднання гіперзвукової зброї з "Зумвальтом"

Поєднання гіперзвукової зброї і есмінців "Зумвальт" звучить привабливо, але реальність набагато складніше. Якщо нова гіперзвукова ракета ВМФ не має протикорабельних можливостей, задачі "Зумвальта" зміняться зі знищення кораблів на наземну атаку. Такі зміни ще більше затримають введення трьох кораблів до складу флоту. В ідеалі, перший у своєму класі, "Зумвальт" має бути у боєготовому стані прямо зараз.

Читайте також: В Україні розробили нові ручні гранати (перші фото)