xcounter
#

Як надсучасний ізраїльський БПЛА рятує військових на полі бою (фото та відео)

БПЛА Cormorant
БПЛА Cormorant
2046

Ізраїльський дрон "Cormorant" був розроблений компанією Tactical Robotics щоб зробити евакуацію на полі бою більш швидкою і безпечною, і згодом допомогти цивільним особам літати по місту.

Друга демонстрація БПЛА Cormorant пройшла в 2018 році перед Збройними Силами Ізраїлю - клієнт, якому Tactical Robotics сподівається продати свою продукцію. Для компанії ця демонстрація стала важливим кроком вперед в порівнянні з січнем 2016 року, коли цей літак злетів вперше.

Cormorant виглядає незграбно (особливо в порівнянні з птицею, на честь якої його тепер називають), вистрибуючи прямо в повітря завдяки двометровим вентиляторним роторам, захованим під його кузовом. Єдині ознаки, за якими можна визначити, що він може летіти горизонтально - це два невеликих вентилятора, встановлених ззаду. Він має один турбовальний двигун, який часто використовується в звичайних вертольотах.

Читайте також: Радіоелектронна боротьба: що очікувати від нової програми армії США

Використання двох менших і закритих роторів, замість одного великого зверху, робить його більш придатним для польоту в гірських, лісистих або міських умовах. За словами компанії, він може працювати при більш сильному вітрі, ніж пілотований вертоліт.

Канальні конструкції вентиляторів відомі своєю нестабільністю, особливо при поривах і бічних вітрах. Щоб протидіяти цьому дисбалансу, Tactical Robotics розробили так звану систему управління лопатями на вході і виході кожного вентилятора. Система управління переміщує лопаті незалежно один від одного, створюючи бічні сили і протидіючи поривам.

Cormorant Tactical Robotics БПЛА
Tactical Robotics сподівається продати Cormorant Збройним Силам Ізраїлю, щоб рятувати поранених солдат

Можливості двигуна дозволяють дрону підіймати більше 450 кг вантажу або двох поранених, з дальністю польоту близько 48 км і швидкістю польоту понад 160 км / год. Цього може бути достатньо, щоб дістатися до лінії фронту, скинути припаси, а потім повернути поранених військових. Якщо щось піде не так, додатковий парашут повинен забезпечити більш м'яку посадку.

На борту літака пацієнти будуть пов'язані з базою через систему дистанційного моніторингу. Персонал на місцях зможуть перевірити життєво важливі органи солдат, а також поспілкуватися з ними по відеозв'язку.

Cormorant Tactical Robotics БПЛА
Cormorant має систему дистанційного моніторингу завдяки якій військовим зможуть надати допомогу

За межами поля бою, цей вид безпілотного «літаючого автомобіля» міг би підійти рятувальникам. Пожежні бригади могли б відправити його щоб врятувати людину, яка потрапила у пастку в лісовій пожежі, або на дах палаючої висотної будівлі. Пожежні відділення вже використовують безпілотники меншого розміру з віддаленими камерами для визначення пожеж або виявлення зниклих людей. Так що це був би наступний логічний крок.

Хоча такий план вимагає подолання всіх видів нормативних і тактичних перешкод - кожна успішна демонстрація наближає це бачення до реальності.

Читайте також: ​У Польщі активізували розробку ракетного винищувача танків Ottokar-Brzoza