xcounter
#

За "Нептуном" вже шикується черга іноземних армій: першим імпортером РК-360МЦ стане Індонезія - СЗТФ "Прогрес"

Потужні ракети, РЛС та нові технології: команда ДП СЗТФ "Прогрес" відкрила значний ринок для українських виробників озброєння
За "Нептуном" вже шикується черга іноземних армій: першим імпортером РК-360МЦ стане Індонезія - СЗТФ "Прогрес"
44259

Сьогодні ринки Індо-Тихоокеанського регіону – через низку різних причин – зацікавлені в сучасному якісному озброєнні й поступово збільшують свою частку у світовому імпорті зброї. Однією з таких країн цього регіону є Індонезія, яка будує досить амбітні плани щодо посилення власної армії. І Україна має всі шанси експортувати вітчизняне високотехнологічне озброєння до цієї країни

Протягом останніх десяти років оборонний бюджет Індонезії зріс майже вдвічі у доларовому еквіваленті (з $4,47 млрд до близько $9 млрд) та на понад 80 млрд у національній валюті. Разом з тим, затверджений бюджет на оборону у 2021 році становить 136,99 млрд індонезійських рупій, що на 14,59 більше, ніж у 2020 році.

Збільшення оборонного бюджету в наступному році уряд Індонезії передусім пов’язує з необхідністю підтримки та модернізації можливостей збройних сил країни.

Читайте також: Індонезійські танки ПТ-76 отримають озброєння з українськими ракетами
винищувачі Dassault Rafale
Нещодавно стало відомо, що Індонезія хоче придбати у франції одразу 48 винищувачів Rafale

Отже, ринок Індонезії, з огляду на заплановане збільшення коштів, які ця країна може витратити на закупівлю різного озброєння, є досить цікавим для багатьох світових виробників озброєння. У тому числі й для українських компаній.

І в цьому напрямку для нас є дуже позитивні новини. Як нам розповіли представники ДП СЗТФ "Прогрес", після тривалих перемовин компанії вдалося переконати індонезійську сторону в перевагах низки українських зразків озброєння.

ДП СЗТФ
ДП СЗТФ "Прогрес" було першим українським спецекспортером і вже понад 30 років здійснює "експортно-імпортні відносини на світовому ринку озброєнь"

Без зайвих слів кажемо, що з Індонезією підписано Меморандум про укладення контракту на постачання берегового мобільного ракетного комплексу РК-360МЦ "Нептун" від ДержККБ "Луч". Таким чином, Індонезія може стати першим закордонним покупцем "Нептуна", який 23 серпня 2020 року було прийнято на озброєння Збройних сил України.

Бажання Індонезії придбати цей комплекс свідчить про дві речі. По-перше, це говорить про довіру індонезійських представників до українського виробника зброї. Бо знайти потенційного покупця на зразок техніки, якого немає у військах країни-виробника, буває досить важко. А перший дивізіон "Нептунів" українські Військово-морські сили мають отримати тільки протягом наступного року.

РК-360МЦ
Машини комплексу РК-360МЦ "Нептун" - рухомий командний пункт РКП-360, пускова установка УСПУ-360, транспортна машина ТМ-360 та транспортно-заряджаюча машина ТЗМ-360 (без контейнерів)

По-друге, якщо проєкт буде успішним, українські підприємства отримають кошти, які можна буде спрямувати на реалізацію інших проєктів, необхідних для посилення обороноздатності країни. Це і розвідувально-ударний безпілотник "Сокіл-300", і авіаційна версія ракети Р-360, і, зрештою, перспективний український ЗРК, на створення якого необхідно $30-50 млн.

БПЛА
Україні потрібно "замкнути свій високоточний контур": бойову тріаду має очолити розвідувально-ударний безпілотник "Сокіл-300"

Крім домовленостей щодо "Нептуна", ДП СЗТФ "Прогрес" також забезпечило всі умови, щоб найближчим часом було укладено контракти на постачання й іншої української продукції – радарів та авіаційних ракет.

Як нам розповіли представники компанії, індонезійські військові позитивно оцінили радіолокаційну станцію 90К6Е від НВК "Іскра". Цей мобільний 3D радіолокатор кругового огляду з транзисторним передавачем призначений для виявлення цілей, що летять на низьких, середніх і великих висотах, й має відмінні конкурентоздатні характеристики.

РЛС 90К6Е
Мобільна оглядова 3D РЛС 90К6Е від НВК "Іскра"

Наприклад, максимальна межа роботи радіолокатора – 500 км, а дальність виявлення цілі з ЕПР = 3-5 м² при висоті польоту до 10 км становить 360 км. Кількість супроводжуваних цілей – 500. Зазначимо, що цей комплекс може транспортуватися літаком C-130.

До речі, в українського радара 90К6Е були досить потужні конкуренти – компанії Thales і Leonardo. Але, як нам розповіли представники "Прогресу", індонезійські військові схиляються у бік саме нашої продукції.

РЛС 36Д6М
Українські РЛС відомі за кордоном – найпопулярнішою станцією є мобільний трикоординатний радіолокатор кругового огляду 36Д6. Найновішою станцією серії стала РЛС 36Д6М

Цікаво, що у 2020 році одна з цих компаній – Leonardo – підписала контракт з Індонезією на постачання радіолокаційної системи RAT 31 DL/M для власних військово-повітряних сил.

Зрештою, Індонезію зацікавили й авіаційні ракети Р-27, що виробляє ДАХК "Артем". Нагадаємо, що з цією продукцією індонезійські військові вже знайомі. Але, так би мовити, в досить невеликих обсягах – згідно з даними з відкритих джерел, з 2010 по 2018 рік Індонезія отримала від нас п’ять таких ракет.

Ракети Р-27
Лінійка авіаційних ракет Р-27

Загалом же Україна експортувала тисячі ракет Р-27 різних модифікацій. Втім, протягом останніх років експорт цих ракет пішов на спад і конкуренти стали стверджувати, що Україна не може самостійно створювати авіаційні ракети Р-27.

Ми ж говоримо про те, що сьогодні в Україні завершено повний цикл імпортозаміщення для складових цієї ракети, починаючи від головки самонаведення і закінчуючи твердопаливним двигуном та іншими складовими частинами. Про це Defense Express розповість в окремому матеріалі найближчим часом.

Су-27
Український Су-27 запускає авіаційну ракету Р-27. Фото: Тетяна Сенченко

Ракетою Р-27 Індонезія має озброїти винищувачі Су-27 і Су-30 власних військово-повітряних сил. Ця авіаційна ракета забезпечує перехоплення та знищення пілотованих та безпілотних літаків, а також крилатих ракет вдень і вночі, у тому числі й за складних метеоумов.

***

Отже, після напруженого, але успішного старту, який Україні забезпечило ДП СЗТФ "Прогрес", справа залишається за нашими зброярами. Які мають з усією відповідальністю поставитися до виконання цих контрактів. Бо успішна реалізація таких угод для нас означає і посилення присутності на ринку тієї чи іншої країни, і укріплення позицій України як експортера зброї.

Читайте також: Делегація Міноборони Індонезії відвідала приватних виробників української бронетехніки (фото)