xcounter
#

​Винищувач шостого покоління NGF під загрозою: Франція та Німеччина не можуть домовитись

NGF  - концепт Airbus
NGF - концепт Airbus
2530

Винищувач з умовною назвою NGF має вступити у стрій у 2040 році

Next Generation Fighter - проект винищувача шостого покоління, який веде Франція, Німеччина та Іспанія у рамках глобальної програми створення нових авіаційних систем озброєння Future Combat Air System.

Проте між країнами виникли значні суперечки, які ставлять під загрозу майбутнє проекту, пише Popularmechanics. Зокрема, інсайдери стверджують, що Франція не бажає віддавати свої передові технології Німеччині, яка може їх використати у своїх власних розробках.

Читайте також: Глухий кут амбіцій: чи "потягне" Європа дві програми зі створення нових винищувачів

Також складність у переговори внесла Іспанія, яка у 2019 році, через два роки після старту проекту, приєдналась до розробки. Поки розробку NGF вели Dassault та Airbus, це дозволяло більш-менш паритетно розподіляти витрати, інтелектуальні внески та прибуток.

NGF  fcas
Модель NGF на авіасалоні Ле Бурже у 2019 році

Але приєднання іспанської Indra, яка до того ж не має такої авіаційної історії та раніше працювала лише над доволі спірним Eurofighter, ускладнило цей розподіл.

Звісно, мова не йде про те, що проект NGF буде згорнутий. Але складнощі на самому початку не додають оптимізму.

NGF fcas
NGF має стати частиною "системи" нових озброєнь. До речі, у якості "противника" у презентації Airbus легко впізнаються російські С-300, Су-57 та А-50

Що більше, існує інсайдерська інформація, що Dassault та Airbus випустять два окремих демонстратора технологій замість одного винищувача, в якому будуть об’єднані найкращі рішення.

А якщо згадати, що Великобританія, Італія та Швеція ведуть розробку свого винищувача шостого покоління Tempest, то про єдиний європейський винищувач мова вже взагалі не йде.

Tempest bae
Tempest - перший конкурент NGF на ринку ЄС

Тому ситуація навколо NGF цілком може повторити історію з Eurofighter, який "народжувався" на початку 80-х років, здійснив перший політ у 90-х, а у війська потрапив лише на початку 2000-х років.

А його реальна експлуатація вже викликала нарікання через високу вартість льотної години та великі витрати на модернізацію. Зокрема Австрія вирішила відмовитись від нього на користь F-16 та Saab JAS 39 Gripen.

Щоправда, саме ці австрійські Eurofighter може знадобляться Індонезії, яка висловила бажання купити ці вживані винищувачі замість підсанкційних російських Су-35.

Читайте також: Чи вдасться РФ створити "космічного" винищувача