xcounter
#
Чи вдасться РФ створити "космічного" винищувача

Чи вдасться РФ створити "космічного" винищувача

8655

В Польщі оцінили можливості РФ по будівництву перспективного винищувача "МіГ-41", так званого Перспективного авіаційного комплексу дальнього перехоплення (Перспективный Aвиационный Комплекс Дальнего Перехвата, ПАК-ДП) та зробили висновок, що в цій справі більше галасу, ніж реальних справ

Польський експерт Юліуш Сабак, коментуючи повідомлення російського концерну Ростех стосовно стану робот над програмою ПАК-ДП звернув увагу на деякі подробиці, які свідчать про реальний стан речей на цьому напрямку. Тим більше, що про ПАК-ДП давно не було жодних повідомлень, а цього разу російські ЗМІ надто активно почали розповсюджувати новину.

МіГ-41, Defense Express
Ймовірний вигляд авіаційного комплексу дальнього перехоплення МіГ-41

Йдеться про створення перспективного винищувача "МіГ-41", який у майбутньому має замінити у складі ЗС РФ існуючий винищувач "МіГ-31". Нова машина як повідомляє Ростех, має відрізнятися більш високими ТТХ, передусім швидкістю (4,3 М) і максимальною висотою польоту (до 50 тис.м) і дальність у 11000 км. Наразі програма перебуває на етапі дослідно-конструкторських робот. За повідомленням президента ОАК (Объединенная Авіабудівна корпорація) Юрия Слюсаря від 24 серпня 2018 року для агенції "Интерфакс", ПАК ДП має замінити МиГ-31 до 2030 року, після закінчення планового ресурсу останнього.

Читайте також: ​Кремль у гонці озброєнь з США остаточно зробив ставку на гіперзвук та штучний інтелект
МіГ-31, Defense Express
МіГ-31 Фото: Константин Тюрпеко / wikimedia.org

МиГ-31 – надзвуковий винищувач-перехоплювач дальнього радіуса дії, призначений для тривалого патрулювання і знищення висотних цілей. Його прийняли на озброєння ще у 1981 році. Це один з небагатьох серійних літаків, які коли-небудь досягали надзвукової крейсерської швидкості без використання форсажів та максимальної швидкості 2,85 маха. До цього слід додати радіус дії близько 1450 км, що робить його головним охоронцем російської Арктики або Далекого Сходу.

МіГ-31, Defense Express
Винищувач-перехоплювач МіГ-31 Фото: Dmitriy Pichugin

На думку експерта, основним питанням, окрім технічних викликів, є саме існування проєкт ПАК-ДП лише на інформаційному та дизайнерському рівні, принаймні з 2013 року, коли було оголошено про початок робіт зі створення наступника МиГ-31. У 2017 році було оголошено про перехід програми ПAK-ДП з етапу дослідження до виконавчої фази, тобто, початку роботи над прототипом.

Defense Express

І ось тепер, у 2021 році, зазначає автор дослідження, Ростех оголошує, що проєкт перебуває "на стадії розробки", що насправді означає повернення до етапу креслень (вірніше, на екран комп'ютера). Отже, хоча за три роки прототип так і не створено, але проєкт отримує подальший розвиток. Швидше за все, це пов'язано не тільки з величезними витратами, але і як мінімум з великими технічними проблемами.

Найбільшим викликом є створення двигунів, здатних забезпечити машині необхідні ТТХ, розігнати її до зазначеної швидкості, підняти на 50-км висоту і дозволити їй залишатися в повітрі принаймні кілька годин – вважає Юліуш Сабак. Наступними викликами експерт вважає озброєння надзвукового літака. Йдеться про проблеми на рівні гіперзвукових ракет "повітря-повітря" та багато інших.

МіГ-31БМ, Defense Express
МіГ-31БМ

На думку експерта, в такому випадку слід очікувати, що МиГ-31, ймовірно, доведеться модернізувати і продовжити термін активної служби щонайменше на 10 наступних років. Це навіть більш вірогідно, оскільки нині ці літаки вже модернізуються до версії МіГ-31БМ (термін завершення-2023 рік), що передбачає оснащення машини РЛС "Заслон-М" (у системі PESA), який уможливить одночасно стежити за 24 повітряними цілями на відстані понад 320 км.

Нова система управління вогнем з радіолокацією та кодованою широкосмуговою системою зв'язку дозволяють машинам МиГ-31БМ також виконувати функції літаків управління та раннього виявлення (AWACS). Система дозволяє одночасно відстежувати кілька цілей - як повітряну, так і наземну, і вказувати їх для інших бойових літаків. Озброєння МіГ-31БМ складається в основному з ракет великого радіуса дії Р-37 (РВВ-БД).

Х-47М2
Х-47М2 "Кинжал" / ©РИА Новости

Крім того, модифікація МиГ-31К може нести гіперзвукову ракету "Кинжал", призначену для ураження стратегічних цілей на відстані 1000 км. Проте, йдеться про модифікацію, що суттєво відрізняється від модернізованого МиГ-31БМ. Ракетоносець позбавлено РЛС, що перетворює його на вузькоспеціалізовану суто ударну машину. До того ж брак жодних повідомлень про навчання МиГ-31К з пусками "Кинжалами", тобто, можливо, цей комплекс ще не прийнято на озброєння.

МиГ-31, Defense Express
МиГ-31 з гіперзвуковою ракетою "Кинжал"

Відтак в експертному середовищі навіть висловлюють припущення, що ПАК-ДП з оголошеними ТТХ взагалі неможливо буде створити, тим більше в РФ. Тому надто бадьорі заяви російських чиновників, розраховані на психологічний ефект, слід розглядати критично, як пропаганду і елемент інформаційної війни. Це також може бути реакція Кремля на останні успіхи США, де працюють над винищувачем VI покоління і складанням чергового бомбардувальника В-21.

В-21, Defense Express
В США працюють над винищувачем VI покоління бомбардувальником В-21.
Читайте також: Відповідь "Циркону" та "Кинжалу": у США для F/A-18 створять легку гіперзвукову ракету