xcounter
#

Відповідь "Циркону" та "Кинжалу": у США для F/A-18 створять легку гіперзвукову ракету

F/A-18 має нести чотири гіперзвукові ракети
F/A-18 має нести чотири гіперзвукові ракети
3458

Програма розробки нової американської ракети отримала назву Screaming Arrow

Палубні винищувачі військово-морських сил США F/A-18 можуть отримати нову гіперзвукову протикорабельну ракету. Розробку нової зброї анонсували військово-морські сили США, які розпочали програму під назвою Screaming Arrow Innovative Naval Prototype.

Мета програми - створення легкої протикорабельної ракети з широким застосуванням вже відпрацьованих технологій, що повинно скоротити терміни розробки.

Читайте також: MBDA отримала перше замовлення на корабельний ЗРК Albatros NG
F/A-18
F/A-18 з гіперзвуковою зброєю дадуть авіаносній ударній групі абсолютно нові можливості

Серед вимог до нової ракети не тільки гіперзвукова швидкість, але і невеликі габарити. Зокрема зазначено, що F/A-18 має нести одразу чотири таких ракети та безпечно здійснювати посадку з ними на авіаносець.

Зазначимо, що умова посадки з ракетами доволі точно обмежує максимальну вагу ракети. Якщо максимальне навантаження для F/A-18E/F становить близько 8 тонн, то сідати він може лише з 4 тоннами.

F/A-18
F/A-18 має певні обмеження по вазі при посадці

Таким чином вага однієї ракети, яка розробляється за програмою Screaming Arrow не повинна перевищувати 1 тонни.

Для розуміння складності створення такої ракети необхідно зазначити, що єдина існуюча зараз серійна гіперзвукова ракета повітряного базування - російський "Кинжал" важить близько 4 тонн та має довжину близько 8 метрів.

кинжал ракета
"Кинжал" - це не мініатюрна ракета. Для розуміння, довжина МиГ-31 - 24 метри

Не менші габарити має і американська AGM-183A ARRW, яка має здійснити свій першій політ цього тижня, а також російська ПКР корабельного базування "Циркон".

AGM-183A ARRW
AGM-183A ARRW також не відрізняється мініатюрністю

Як зазначає видання Flightglobal, один з варіантів зменшення габаритів гіперзвукової ракети є використання гіперзвукового прямоточного повітряно-реактивного двигуна. Ці двигуни беруть повітря з атмосфери, що дозволяє не використовувати бак з окислювачем та якісно відображається на масогабаритних характеристиках.

Щоправда, для того, щоб цей двигун почав працювати саму ракету необхідно розігнати, а це вже вимагає наявності прискорювача.

Проте поки розробки ракет з таким двигуном залишились лише на стадії експериментів, найвідоміший з яких - Boeing X-51 Waverider, яка у 2013 році розігналась до 5 Махів.

Boeing X-51 Waverider
Boeing X-51 Waverider під крилом B-52

Водночас ВМС США завдяки проекту Screaming Arrow може значно розширити бойові можливості авіаносної ударної групи. Зокрема на одному авіаносці класу Nimitz штатно розміщується 48 F/A-18, навіть при забезпеченні протиповітряної оборони половиною авіакрила, сумарна потужність пуску 24 палубних винищувачів складе до 96 гіперзвукових ракет.

авіаносець США
Один авіаносець США класу має штатне авіакрило з 66 літальних апаратів із можливістю його збільшення до 90-100 одиниць

Відбити такий залп, навіть з урахуванням можливої появи, у перспективі, анти-гіперзвукових протиракетних комплексів, виглядає доволі нереалістичною задачею.

Також необхідно додати, що створення легкої гіперзвукової ракети для F/A-18 цілком означає і розширення арсеналів таких літаків, як F-16, F-15, а також F-22 та F-35, навіть якщо вона не зможе розміститися у внутрішніх відсіках - то на зовнішній підвісці.

А це вже означає значно ширші можливості американських універсальних десантних кораблів, які несуть F-35B.

F-35B
F-35B - основний літак УДК типу America
Читайте також: Американські B-1B пройшлись по кордонах РФ на Балтиці: Кремль відповів одним Су-27