xcounter
#

​Кремль у гонці озброєнь з США остаточно зробив ставку на гіперзвук та штучний інтелект

РФ зробила ставку на гіперзвук та AI
РФ зробила ставку на гіперзвук та AI
2314

Для армії РФ гіперзвукова зброя має стати головним засобом неядерного стримування, а штучний інтелект мінімізувати час на прийняття рішень

Міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив основні напрямки технологічного розвитку російської армії, остаточно підтвердивши ставки Кремля у черговій гонці озброєння з США.

На противагу колишнім "асиметричним відповідям", про які йшлося у 2010-ті роки, сучасна концепція РФ передбачає "пряму гонку", а головними ставками стали гіперзвукова зброя, розвиток систем штучного інтелекту та його інтеграція у озброєння, а також автоматизація управління військами.

Читайте також: ​В годині польоту від Мурманська та Санкт-Петербурга: США розмістили B-1B у Норвегії
МиГ-31 Кинжал
МиГ-31 з гіперзвуковою ракетою "Кинжал"

Такий висновок можливо зробити з виступу Шойгу на щорічному оперативно-мобілізаційному зборі з керівним складом збройних сил РФ, який цитують російські ЗМІ.

Ставка на гіперзвук

Головний акцент у системі неядерного стримування у РФ зі звичайних крилатих ракет типу "Калибр" остаточно перемістився на гіперзвукові ракети. Як стверджують самі російські військові, ця зброя зараз може долати сучасні системи протиповітряної оборони шляхом надвеликих швидкостей, які становлять понад 5 Махів.

Наразі у РФ вже прийнята на озброєння повітряна система "Кинжал", з оціненою швидкістю до 10-12 Махів та йдуть випробування протикорабельного "Циркону", який ймовірно розганяється до 9 Махів. Звісно, якщо вірити російським джерелам та не згадувати про технологічні складності з забезпечення точності такої зброї.

Додамо, що російська армія вже отримала на озброєння гіперзвуковий керований блок "Авангард" для стратегічних ракет УР-100Н УТТХ. Як стверджують у Кремлі, він може маневрувати у верхніх шарах атмосфери для подолання протиракетної оборони.

УР-100Н УТТХ Рокот
УР-100Н - стратегічна ракета, яка була прийнята на озброєння у СРСР у 1975 році. На фото її конверсійна версія "Рокот"

А враховуючи логічний шлях розвитку озброєння, цілком ймовірно, що гіперзвукові маневруючи блоки зможуть з’явитися і на інших російських ракетних комплексах наземного базування, в тому числі оперативно-тактичного рівня. Таким чином, у Кремлі роблять вагому ставку на гіперзвукові системи, вбачаючи в них ефективний засіб подолання протиракетної оборони противника.

Слід зазначити, що у США також активно ведуться роботи над гіперзвуковими ракетами, відомо про, як мінімум дев’ять проектів, самим публічним з яких є ракета AGM-183A ARRW.

AGM-183A ARRW
AGM-183A ARRW під крилом B-52H під час випробувань

Також відомо про розробку у США одразу трьох систем перехоплення гіперзвукової зброї: Valkyrie Interceptor Terminal Hypersonic Defense від Lockheed Martin, Hypervelocity Interceptor від Boeing, а компанія Raytheon проводить модифікацію протиракети SM3 до версії SM3-HAWK.

Окрім того, для завчасного виявлення та наведення на гіперзвукові ракети у США розгорнутий проект зі створення цілого рою із сотень невеликих супутників. Відповідний контракт на створення дослідних партій був укладений із L3Harris та SpaceX у жовтні минулого року.

ПРО США
Орієнтовна схема взаємодії системи

Штучний інтелект та АСВУ

Ще одним вектором технологічного розвитку армії РФ, за твердженням Шойгу, має стати "впровадження технологій штучного інтелекту в озброєння, яке визначає перспективний вигляд збройних сил".

А також розвиток систем автоматизації управління військами. Зокрема, стало відомо про плани провести двостороннє навчання із використанням єдиної системи керування тактичної ланки.

ИИ армия РФ
В РФ у 2020 році вже показали "штучний інтелект", який буде займатися навчанням військових

Судячи з усього, мова йде про систему управління, яка розроблялась під шифром "Созвездие М" з 2001 року. У 2019 році було оголошено про початок її постачання у армію РФ, а перші 40 бригадних комплектів мали бути поставлені до кінця 2020 року із загальною вартістю 4 млрд доларів.

Зв'язок армії РФ
Армія РФ в останній час сильно "вклалась" у забезпечення зв'язку та управління військами

Додамо, що зараз у РФ відомо про експерименти з використання технології штучного інтелекту саме для управління військами. Зокрема їх намагаються використати для швидкого аналізу сил противника, власних засобів та формування плану бойових дій.

Загалом ці системи дають можливість командувачу моделювати різні сценарії, обирати найкращий, а система сама має автоматично його довести, із різним ступенем деталізації, до всіх підрозділів.

Зв'язок армії РФ
Функціонування таких систем вимагає "широких" каналів передачі даних

Водночас розповсюдження цих елементів для мінімізації часу для прийняття рішень на інші системи озброєння дійсно значно підвищує ефективність підрозділів. Наприклад, екіпаж танка буде отримувати не тільки дані щодо місцезнаходження противника, а й одразу бачити найбільш небезпечні цілі, які необхідно знищити в першу чергу.

Проте для забезпечення її стабільної роботи необхідно створити розгалужену систему зв'язку, включно із супутниковими каналами передачі великого об'єму даних.

Додамо, що у порівнянні із США, РФ в цій галузі знаходиться у стані "наздоганяючого". Аналогічну систему автоматизованого управління військами WIN-T у американській армії почали розгортати ще у 2012 році.

Також відомо і про проекти армії США із використанням штучного елементу у сфері логістики, бойового планування, оброблення розвідувальних даних, тощо. У 2019 році Пентагон об’єднав всі ці розробку у єдину групу Artificial Intelligence Task Force (AITF), надавши їй високий пріоритет.

Загалом, в умовах чергової гонки озброєння між Москвою та Вашингтоном, можливо лише зауважити, що поки її сценарій повністю повторює епізоди Холодної війни, яка завершилась розпадом СРСР.

Читайте також: Гармати замість хліба: як в РФ планують переоснащувати армію