xcounter
#

​В годині польоту від Мурманська та Санкт-Петербурга: США розмістили B-1B у Норвегії

Стратегічні бомбардувальники B-1B
Стратегічні бомбардувальники B-1B
3139

Пентагон перебазує стратегічні бомбардувальники B-1B на авіабазу Орланд у Норвегії

Військово-повітряні сили США розмістять чотири стратегічних бомбардувальника B-1B на авіабазі Орланд у Норвегії, на якій також розміщені винищувачі п’ятого покоління F-35.

Фактично це одна з передових авіабаз США та НАТО біля кордонів з РФ, від якої до Мурманська, Санкт-Петербурга та Калінінграду всього близько 1000 км. Для можливостей сучасної військової авіації це біля однієї години польоту.

Читайте також: ​НАТО проведе наймасштабніші навчання Альянсу Defender Europe біля кордонів РФ
авіабаза Орланд Норвегія
Авіабаза Орланд, Норвегія

Польоти B-1B розпочнуться протягом найближчих трьох тижнів у арктичних районах та у міжнародному повітряному просторі біля північного заходу РФ, сповіщає CNN.

Зазначається, що таке рішення є "для Москви чітким сигналом, що американські військові будуть діяти в стратегічно важливому регіоні та демонстрацією готовності захистити союзників у випадку будь-якої агресії РФ".

B-1B
B-1B - розглядається, як носій гіперзвукової зброї

У Пентагоні неодноразово наголошували, що РФ за останні роки активно вклала у військову присутність в Арктиці у зв’язку з тим, що 25% її валового внутрішнього продукту - це вуглеводи, які добувають за Полярним колом.

З боку Defense Express зазначимо, що розміщення B-1B у Норвегії дозволяє США значно наростити тиск на Кремль. Достатньо згадати справжню "істерику", яка охопила російські ЗМІ після польоту бомбардувальників B-52Н, який відбувся у червні над Північним Льодовитим океаном та Морем Лаптєвих.

B-52Н артика
Супровід B-52Н над Арктикою здійснили ВПС Норвегії

РФ за останні роки розгорнула цілий ряд військових баз в Арктиці, які слугують для прикриття не тільки районів видобутку стратегічних ресурсів, а і для повного контролю Північного морського шляху.

Для Кремля це стратегічна артерія, яка забезпечує життєздатність цілих регіонів країни, значної частини економіки та промислових гігантів від "Норникеля" до "Газпрома".

Для прикриття цих районів від повітряного удару РФ поставила задачу оснастити всі арктичні дивізіони Північного флоту (який, до речі, нещодавно отримав фактичний статус військового округу) новітніми ЗРК С-400. Окрім того, з часів СРСР прикриття цих районів здійснюють перехоплювачі МиГ-31.

МиГ-31
МиГ-31 - основний "арктичний" літак РФ

Своєю чергою США укріплюють повітряну компоненту з винищувачів F-22 та F-35 у Норвегії та Алясці, яку тепер посилено і стратегічною авіацією з мінімальним часом реагування.

Додамо, що головним озброєнням стратегічних бомбардувальників B-1B є малопомітні крилаті ракети AGM-158 JASSM із дальністю польоту понад 900 км, які, в залежності від версії, призначені для знищення стаціонарних цілей або кораблів противника.

AGM-158 JASSM
Пуск AGM-158 JASSM бомбардувальником B-1B
Читайте також: ВМС США хочуть мати легкі авіаносці: вони дешевші, але їх буде більше