xcounter
#

ВМС США хочуть мати легкі авіаносці: вони дешевші, але їх буде більше

ВМС США хочуть мати легкі авіаносці: вони дешевші, але їх буде більше
3862

У Військово-морских силах США досліджують можливість додавання до складу флоту до шести легких авіаносців, повідомляє видавництво Popular Mechanics. Військові кораблі, які будуть менші існуючих авіаносців, дешевші в експлуатації і можуть використовуватися в ситуаціях, які не потребують суперавіаносців вартістю 13 мільярдів доларів.

Схоже, що це є визнанням того, що великі універсальні авіаносці стають все більш недоступними, навіть для могутнього ВМС США.

Новини Військово-морського інституту США кажуть, що ВМС розглядають придбання легких авіаносців як спосіб "розподілу можливостей флоту з меншими витратами".

Читайте також: Іран вперше запустив свою нову ракету-носій Zuljanah
USS Gerald R. Ford ядерний суперавіаносець
Повідомляється, що служба досліджує кілька концепцій авіаносців, а потім порівнює їх з USS Gerald R. Ford, новітнім ядерним суперавіаносцем

Протягом десятиліть ВМФ експлуатував так звані суперавіаносці: величезні військові кораблі з ядерними двигунами, які можуть нести більше 80 літаків і швидко переміщатися в гарячі точки по всьому світу.

Кораблі, оснащені катапультами і аерофінішерами, можуть нести ударні винищувачі, штурмовики, літак дальнього радіолокаційного виявлення, літак-заправник і вертольоти. По суті, кожен авіаносець - це стартовий пакет для ведення повітряної війни, здатний вести повномасштабну повітряну кампанію.

Але суперавіаносці дуже і дуже дорогі. USS Ford, перший суперавіаносець нового покоління, коштував 13,3 мільярда доларів.

Cудно класу Ford USS John F. Kennedy
Наступне судно класу Ford, USS John F. Kennedy, схоже, скоротить свій бюджет в 11,4 мільярда доларів

Також потрібно враховувати витрати на експлуатацію та екіпаж корабля. І нарешті, утилізація атомного авіаносця по закінченню 40-50 років служби коштує до 1,5 мільярда доларів - стільки ж, скільки і новенький фрегат.

Тим часом ВМС США експериментують з десантними кораблями типу Wasp або America, які можуть нести більше 13 винищувачів F-35B з коротким зльотом і вертикальною посадкою.

Флот міг би купити чотири таких корабля за ціною одного суперавіаносця класу Ford, з можливістю перевозити 56 літаків F-35B і відправляти їх одночасно в чотири різних локації.

Повідомляється, що флот розглядає як мінімум два різних проєкти авіаносця. Перший з них - авіаносець на базі кораблів типу America, позбавлених десантних можливостей. Легкий авіаносець (CVL) типу America може мати повністю плоску польотну палубу або ж злітну рампу, призначену для зльоту F-35B з великою кількістю палива і озброєння.

Десантний корабель USS Wasp
Десантний корабель USS Wasp, розгорнутий в 2019 році, який має не менше 10 літаків F-35B

USNI News називає другий проект "Ford lite". Можна припустити, що це мініатюрна версія суперавіаносця, в якій будуть збережені ядерний реактор, катапульти і шасі свого старшого брата.

USNI News також повідомляє, що майбутній CVL зможе експлуатувати безпілотні літаки з вертикальним зльотом. БПЛА на порядок дешевше літаків з екіпажем, що є справжньою проблемою в світі літаків F-35B, вартість кожного з яких становить 101 мільйон доларів.

У легких авіаносців теж є свої недоліки. CVL, безумовно, будуть нести менше літаків, і загалом можуть потребувати більше моряків для укомплектування більшої кількості судів. Деякі концепції CVL, в яких відсутні катапульти і аерофінішери, не можуть використовувати літаки дальнього радіолокаційного виявлення. Це важливо, тому що вони діють як очі і вуха бойової групи авіаносців, виявляючи загрози на відстані і керуючи повітряним боєм.

Легкий авіаносець MQ-9 Reaper
Дрон з вертикальним зльотом і посадкою з тим же обладнанням, що і MQ-9 Reaper, буде дуже корисною системою озброєння за малу частину вартості F-35B

ВМФ вважає, що існує потреба в придбанні "від 0 до 6 CVL". Деякі посадові особи можуть зробити висновок, що флот повинен отримувати найефективніші платформи, навіть якщо вони і найдорожчі. Але якщо флот все ж вирішить інвестувати в легкі авіаносці, він може просто отримати більше кораблів за менші гроші.

Читайте також: ​США зупиняє скорочення військового контингенту у Німеччині