xcounter
#

Іран вперше запустив свою нову ракету-носій Zuljanah

Іран вперше запустив свою нову ракету-носій Zuljanah
791

У Ірану з'явилася велика нова ракета. І це може ускладнити спроби адміністрації Байдена уповільнити або зупинити роботу Ірану над ядерною зброєю, каже видавництво Forbes. У понеділок іранський режим оголосив, що вперше провів випробувальний запуск своєї ракети-носія Zuljanah.

"Випробування допомогли Ірану створити свій найпотужніший ракетний двигун", - заявив державним ЗМІ Ахмад Хоссейні (Ahmad Hosseini), прес-секретар міністерства оборони в Тегерані.

Іран запуск ракета-носій Zuljanah
Ракета була запущена 1 лютого військовими космічної групи Міноборони за підтримки збройних сил Ісламської Республіки

Нова ракета-носій складається з трьох ступенів: два з яких працюють на твердопаливному двигуні, а один - на рідкому. За даними іранського уряду, Zuljanah здатна вивести на низьку навколоземну орбіту (на висоту 500 кілометрів) супутник вагою 220 кілограмів. Це великий крок вперед як для космічної програми Ірану, так і для їхніх зусиль по розробці носіїв для потенційних ядерних боєголовок.

Читайте також: Майбутні стелс-бомбардувальники Китаю можуть прорвати оборону Тайваню

Двигун на твердому паливі більш гнучкий і, оскільки він вимагає менше допоміжного обладнання, його легше приховати, ніж ракету на рідкому паливі. Але він потребує точної хімії, техніки і виробництва. "Створити великі твердопаливні двигуни складно", – написав у Твіттері Джеффрі Льюїс (Jeffrey Lewis), експерт з контролю над озброєннями з Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Каліфорнії.

З цією ракетою Тегеран тепер може просувати свою космічну програму і програму ядерної зброї.

Іран ракета-носій Zuljanah
Майте на увазі, що перша ракета-носій була версією першої великої передової балістичної ракети - Фау-2 нацистської Німеччини

За оцінкою Льюїса, якщо змінити траєкторію ракети Zuljanah, орієнтуючись на відстань, а не на висоту, вона зможе нести боєголовку в одну тонну на відстань до 5000 км. Озброєна Zuljanah може вражати цілі навіть в Китаї та Великобританії. Такий розвиток подій додає напруженості і без того напруженим відносинам між США і Іраном.

Адміністрація колишнього президента Барака Обами (Barack Obama) в 2015 році уклала угоду - Спільний всеосяжний план дій (СВПД) - яка обмежила розробку Іраном ядерної зброї в обмін на скасування економічних санкцій.

Потім в 2018 році Дональд Трамп (Donald Trump) вивів Сполучені Штати з угоди. Він заявив, що у США є докази того, що Іран продовжує розробку ядерної зброї, тим самим порушуючи СВПД. Деякі розглядають цей крок як частину ширшої атаки на дипломатичну спадщину Обами, а також опір Республіканської партії Трампа будь-яким міжнародним відносинам, заснованим на компромісі.

США Іран ракета-носій Zuljanah
Трамп також відновив санкції проти Тегерана

Після цього, Іран відновив роботи над основними компонентами ядерної боєголовки. Якщо Іран коли-небудь закінчить свою ядерну бомбу, у них вже буде ракета-носій, здатна доставити її по більшій частині світу.

Новий президент Джо Байден (Joe Biden) вже дав зрозуміти, що Сполучені Штати приєднаються до СВПД. "Ми хочемо відновити деякі параметри і обмеження програми, які зникли протягом останніх двох років", - сказав Джейк Салліван (Jake Sullivan), радник Байдена з питань національної безпеки.

Але угода 2015 року стосується тільки боєголовок, а не ракет. Щоб обмежити можливості Ірану, Байдену потрібно буде укласти цілком нову угоду.

Регіональний підхід за участю найближчих сусідів Ірану є найбільш розумним, вважає Келсі Девенпорт (Kelsey Davenport), експерт з ядерної безпеки з Асоціації з контролю над озброєннями в Вашингтоні, округ Колумбія.

"Я думаю, що має більше сенсу наполягати на ракетних обмеженнях, тому що ракети Ірану являють собою регіональну загрозу", - говорить Девенпорт. "Є ряд обмежень, які можна розглянути, включаючи обмеження по дальності, типу палива або кількості носіїв".

Читайте також: У Львові продовжують підготовку операторів ПТРК FGM-148 Javelin