xcounter
#

Майбутні стелс-бомбардувальники Китаю можуть прорвати оборону Тайваню

Майбутні стелс-бомбардувальники Китаю можуть прорвати оборону Тайваню
3620

Військово-повітряні сили Китайської Народно-визвольної армії недавно оприлюднили свої військові плани, коли направили вісім бомбардувальників H-6 для дослідження південно-західної зони ППО Тайваню 23-го січня.

Але H-6 великий, повільний, і дуже вразливий перед обличчям сучасної ППО. Це може пояснити, чому Пекін розробляє стелс-бомбардувальник. Новий H-20, можливий аналог американського стелс-бомбардувальника B-2, може допомогти прокласти шлях для старих H-6, каже видавництво Forbes.

Ту-16 бомбардувальник
H-6 - варіант російського Ту-16 1950-х років

У воєнний час величезні групи H-6, які стріляють високоточними боєприпасами, могли націлюватися на тайванські бази і військові з'єднання. Але є одне "але". "H-6 з'являться тільки після того, як засоби ППО будуть ліквідовані або, принаймні, серйозно пошкоджені", - сказав Андреас Руппрехт (Andreas Rupprecht), експерт по китайським бойовим літакам.

Читайте також: Boeing хоче створити в Індії аерокосмічний центр та продавати для ВПС цієї країни літак F-15EX

Щоб уразити ППО Тайваню в перші години бойових дій, Ракетні сили НВАК (PLARF) можуть запустити сотні балістичних ракет по тайванським авіабазам і зенітним ракетним підрозділам.

Але є проблема. "Балістична ракета зі звичайним озброєнням - це дуже дорогий спосіб забезпечити тонну вогневої потужності", - сказав Ян Істон (Ian Easton), військовий експерт в аналітичному центрі Інститут Проекту 2049 в Вірджинії. "З нею у вас є тільки один постріл, і він пропадає незалежно від того, влучив він у ціль чи ні".

Стелс-бомбардувальник H-20 Китай
H-20, який, очевидно, є малопомітним "літаючим крилом", як і B-2, може забезпечити вогневу міць

"Стелс-бомбардувальники можуть дозволити НВАК запускати велику кількість хвильових атак, при цьому кожен літак потенційно може доставити більше боєприпасів, ніж вся ракетна бригада PLARF. І робити це таким чином, щоб забезпечити більшу тактичну гнучкість і точність", - сказав Істон.

Поки неясно, коли H-20 надійде на озброєння. Китайські ЗМІ тільки недавно почали дражнити публіку натяками на схему бомбардувальника.

В майбутньому, невелика група H-20 могла б доповнити балістичні ракети PLARF в ураженні ППО. Китайські стелс-бомбардувальники могли б літати над Тайванем, завдаючи ударів по аеродромах і вистежуючи війська ППО в їх тунелях.

"На відміну від ракет, які перебувають в даний час на озброєнні Китаю, майбутні стелс-бомбардувальники можуть літати над Тайванем і годинами полювати за цілями на землі", - пояснив Істон.

H-6 бомбардувальник Китай Тайвань
Після того, як H-20 уразить ППО Тайваню, численніші H-6 могли б почати наступ

Щоб запобігти такий хід подій, тайванським силам та їхнім американським союзникам необхідно інвестувати в анти-стелс системи. Інфрачервоні та низькочастотні давачі можуть у цьому допомогти.

Але Істон рекомендував Тайваню підготуватися до нанесення ударів по базах H-20 в Китаї. "Найкращий захист від стелс-бомбардувальників - це правильний напад, наприклад, пошкодження злітно-посадочних смуг і знищення їх на землі, де вони найбільш уразливі".

"Тайваню необхідно розмістити багато крилатих ракет великої дальності, здатних проникати вглиб повітряного простору Китаю", - каже Істон. "Тайванська крилата ракета HF-2E, ймовірно, могла б це зробити, і тайванські військові, ймовірно, мають секретні програми для ракет ще більшої дальності. Але їх кількість здається невеликою".

Читайте також: МЗС Китаю виступило на захист інвесторів "Мотор Січі": Піднебесна каже, її інвестори – законослухняні