xcounter
#

МЗС Китаю виступило на захист інвесторів "Мотор Січі": Піднебесна каже, її інвестори – законослухняні

2585
Один із цехів "Мотор Січі"
Один із цехів "Мотор Січі"

Але при цьому Китай категорично проти, щоб проти його компаній застосовували санкції в односторонньому порядку

У понеділок 1 лютого Міністерство закордонних справ Китайської Народної Республіки висловило свою реакцію по темі санкцій проти китайських інвесторів "Мотор Січі", котрі Україна запровадила 28 січня 2021 року.

Як пише китайський портал c.m.163.com, офіційний представник МЗС Китаю Ван Веньбінь заявив наступне:

Читайте також: Не санкції, а спецрежим експортного контролю: як Києву реагувати на дії США проти китайського акціонера "Мотор Січі" Skyrizon

"Ми категорично проти, щоб уряд іншої держави застосовувало односторонні санкції відносно китайських підприємств. Сподіваємося, що українська сторона відповідно до юридичних норм забезпечить захист законних прав компаній і інвесторів КНР", - заявив Ван Веньбінь.

У грудні 2020 року "Мотор Січ" провела випробування перших вертолітних лопатей власного виробництва

Чиновник також наголосив, що влада Китаю "завжди вимагає від національних компаній здійснювати комерційну діяльність за кордоном відповідно законодавству інших країн".

Водночас, у своєму інтерв'ю програмі Axios на американському телеканалі HBO президент України Володимир Зеленський заявив, що "не вважає Китай серйозною геополітичною загрозою".

"Ми знаємо, що в Україні є інвестори з США, але в той же час в нас є інвестори з Китаю. Я вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, бізнес, конкретна країна ставляться до вас з повагою, поважаючи ваш народ та кордони, то вони можуть бути присутніми у вашій країні", - сказав глава української держави.

У тому ж грудні 2020 року "Мотор Січ" отримала також підряд на ремонт щонайменше двох гелікоптерів для Мі-17 ВПС Афганістану

Він також наголосив, що не дозволить Китаю чи кому-небудь іншому купувати контрольний пакет акції "Мотор Січі".

"Ніколи. Не при мені. Я тут не на все життя, але за мого президента точно ні", – відповів президент Зеленський.

Як раніше повідомляло Defence Express, 29 січня президент України Володимир Зеленський підписав указ № №29/2021, який ввів у дію рішення РНБО від 28 січня 2021 року, яким передбачені спеціальні санкції проти китайських інвесторів "Мотор Січі".

27 січня 2021 року стало відомо, що Міноборони України замовило у "Мотор Січі" розробку легкого гелікоптера для майбутніх корветів ВМС України. В якості базової моделі розгядається Мі-2

Заборонні заходи запроваджені проти громадянина Китайської Народної Республіки Ван Цзіна, компаній "Skyrizon Aircraft Holdings Limited", "Hong Kong Skyrizon Holdings Limited", "Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Сo., Ltd" та "Beijing XinweiTechnology Group Co., Ltd".

За два тижні до того, 15 січня 2021 року санкції проти компанії Skyrizon проголосив Білий Дім США

Водночас, як повідомляло Defence Express, напередодні ухвалення таких санкцій "Мотор Січ" уклала із неназваною китайською компанією контракт на поставку 400 двигунів АІ-322, що використовуються на китайських навчально-бойових літаках L-15. Орієнтовна вартість контракту – близько 800 мільйонів доларів

Китайський навчально-бойовий літак L-15
Читайте також: "Мотор Січ" знову вийшла в прибуток після збитків минулого року (звіт)