xcounter
#

США наклали санкції проти китайських компаній CNOOC та Skyrizon: їх визнали гібридним воєнним інструментом КНР

1262
Формальною причиною санкцій стала агресивна поведінка КНР в акваторії Південно-Китайського моря
Формальною причиною санкцій стала агресивна поведінка КНР в акваторії Південно-Китайського моря

Китайський інвестор "Мотор Січі", компанія Skyrizon, потрапила у "чорний лист" Білого Дому США. Сама "Мотор Січ" уже отримала контракт на поставку двигунів до китайського навчально-бойового літака L-15

Міністерство торгівлі США додало Китайську національну офшорну нафтову корпорацію (CNOOC) до списку суб'єктів господарювання, а китайську компанію Skyrizon - до списку військових кінцевих користувачів, він же - MEU.

Прес-служба відомства назвала такі причини цього рішення. Обидві компанії загрожують національній безпеці США. CNOOC по суті виступає допоміжним елементом для Військово-морських сил Китаю для проектування сили у Південно-Китайському морі. А Skyrizon – виступає постачальником силових установок для літальних апаратів китайських ВПС.

Читайте також: Як на "Мотор Січ" проходили випробування нових лопатей для гелікоптерів: відео та подробиці майбутнього виробництва
Військово-морські сили КНР регулярно проводять навчання в акваторії Південно-Китайського моря, із застосуванням усіх можливих засобів та видів військ, зокрема - морської піхоти

Також у повідомленні Міністерства торгівлі США наголошується: CNOOC чинила різного роду штучні перепони для інших іноземних нафтодобувних компаній, що намагаються вести добуток нафти й газу на шельфі Південно-Китайського моря, зокрема – компаніям В’єтнаму.

В свою чергу, Skyrizon стала першим в історії фігурантом списку MEU, бо сам цей список було започатковано лише наприкінці 2020 року. Мета створення такого списку – упередити будь-яку передачу товарів і технологій військового чи "подвійного" призначення від компаній по всьому світу для Китаю, РФ та Венесуели.

Нагадаємо, Китай веде проект по розробці "стелс-бомбардувальника" Н-20, що має нести 45 тонн озброєння. Цей проект - виклик, котрий Піднебесна кинула США

Санкції США проти компанії Skyrizon також стали відповіддю на рішення китайського уряду: влада КНР запровадила правила, що дозволяють забороняти застосування іноземних законів відносно китайських компаній. При цьому громадяни та компанії Китайської Народної Республіки зможуть подавати позови в китайські суди з тим, щоб компенсувати свої збитки від накладених американських санкцій.

Наголосимо, що свої санкції Білий Дім США проти компанії Skyrizon запровадив на тлі значного контракту на поставку силових установок від "Мотор Січ" для Китаю. За інформацією Defence Express, "Мотор Січ" на днях підписала із неназваною китайською компанією контракт на поставку 400 двигунів АИ-322, що використовуються на китайських навчально-бойових літаках L-15. Орієнтовна вартість контракту – близько 800 мільйонів доларів.

Нагадаємо, США уже мають практику запровадження санкцій проти українського оборонного сектору. Зокрема, за часів Ющенко, компанія "Укрспецекспорт" була в американському санкційному entity list за виконання поставок для М’янми. Виключити УСЕ та її дочірні підрозділи із санкційного списку США вдалось уже за часів президенства Януковича.

Той самий китайський навчально-бойовий літак L-15, для виробництва якого Піднебесній конче потрібні українські технології, зокрема - двигуни "Мотор Січі"
Читайте також: В Мінстратегпромі спростували продаж акцій "Мотор Січ" Туреччині