xcounter
#

Як на "Мотор Січ" проходили випробування нових лопатей для гелікоптерів: відео та подробиці майбутнього виробництва

8265
Нові лопаті цеху АТ "Мотор Січ"
Нові лопаті цеху АТ "Мотор Січ"

На приватному підприємстві обіцяють, що нові серійні вироби будуть дешевшими та більш надійними, ніж російські аналоги

У четвер, 24 грудня 2020 року, у льотно-випробувальному центрі "Мотор Січ" офіційно стартували заводські випробування двох комплектів лопатей для гелікоптерів МІ-24 (металеві) та Мі-8 (композитні).

Пілоти продемонстрували можливості управління гелікоптерами на глибоких віражах і бойовому маневруванні. За підсумком в повітрі можна було побачити віраж з креном до 60 градусів, маневр "гірку" і "розворот на гірці", щоб показати стійкість машини.

Читайте також: Новітні розробки з Запоріжжя - яким є потенціал АТ "МОТОР СІЧ"

Льотчик-випробувач "Мотор Січ" Володимир Колесник розповів, що пілотується гелікоптер з новими композитними лопатями (він пілотував Мі-8МСБ) м’яко.

"Приємно на глибоких віражах і під час бойового маневрування. Бажаю, аби цей комплект вдало подолав всі подальші заплановані випробування", - сказав пілот.

Після льотних випробувань заводчани продемонстрували нові зразки лопатей та розповіли про процес виробництва.

"Це перші польоти гелікоптерів з металевими та композитними лопатями. Ми хотіли показати реальну українську гвинтокрилу машину тепер вже з вітчизняними лопатями. Все те, що ви сьогодні побачили було зроблено руками й мізками українських інженерів, вчених та робітників", - відзначив президент АТ "Мотор Січ" В'ячеслав Богуслаєв.

Мі-24
Фактично єдині українські ударні гелікоптери Мі-24 котрі останні два роки були "на крилі" це ті, що беруть участь в миротворчій операції ООН у Конго

"Наші лопаті прораховані по міцності, по аеродинаміці нашими науковцями й ми несемо відповідальність за їх надійність. Більш того, ми гарантуємо, що в них ресурс буде більшим ніж в аналогічних лопатей, що виготовляють інші країни", - додав він.

МСБ-8
Українська модернізація радянського Мі-8 (МСБ-8) від "Мотор Січ" з композитними лопатями на випробуваннях

В презентації також взяли участь і власне творці нових виробів.

"Ви бачите другий комплект лопатей, перший стоїть не гелікоптері, одна з лопатей є препарованою для отримання необхідних характеристик", - розповів Головний конструктор з дослідних виробів АТ "Мотор Січ" Олександр Жердєв.

Мотор Січ

Він також додав, що нові лопаті будуть дешевші ніж ті, що раніше закуповувалися в РФ (за ціною близько 800-900 тисяч доларів за комплект).

"Ми до цього йшли 10 років. Тут (у виробництві) залучені дуже наукомісткі технології, складне устаткування, багато стендів, стапелів. Конструктивно вони (лопаті) відрізняються більш досконалими матеріалами. У нас задіяно в дослідно-конструкторському бюро близько 200 інженерів без урахування виробничих робітників і технологів, які також брали участь у виготовленні", - зазначив Олександр Жердєв.

Мотор Січ
Комплект нових лопатей для гелікоптерів в цеху АТ "Мотор Січ"

Найбільшу зацікавленість в якнайшвидшому отриманні нових виробів (особливо металевих лопатей для бойових Мі-24) виказали українські військові, оскільки останнім часом на них чекають машини чотирьох бригад армійської авіації.

Мі-24
В Україні, за публічними даними, понад 100 ударних гелікоптерів Мі-24, всі вони потребують нових лопатей

"Попередні лопаті, старі, які в нас залишилися, вони вже вичерпали свій ресурс. І сьогодні вже вертольоти не підіймаються на тих лопатях. А це ви (журналісти) сьогодні побачили перші лопаті нові, які зроблені тут на цьому підприємстві, які зроблені в Україні.

Ми вже плануємо, і В’ячеслав Олександрович (Богуслаєв) нам обіцяє, що у 2021 році він суттєво нам допоможе підняти серйозний парк бойових вертольотів у повітря", - відзначив присутній на випробуваннях Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак.

Мі-24
Це фото датується 2019 роком і це практично єдиний випадок, коли Мі-24 "засвітився" в польоті за останні кілька років. Практично всі таки машини не літають з 2018 року - бережуть ресурс лопатей на випадок війни

Оцінив здобутки фахівців "Мотор Січ" і Президент України - Верховний Головнокомандувач ЗС України Володимир Зеленський, який доручив у 2021 році підняти в повітря щонайменше чотири ланки бойових гелікоптерів Мі-24 з новими лопатями.

Мотор Січ
На презентації нових лопатей були присутні Віце-прем’єр-міністр- Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський та Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Руслан Хомчак

Однак, варто зауважити, що попри видовищність показових випробувань, велику роботу зі створення виробництва та зацікавленість з боку українського війська, наразі пройшов лише один з етапів заводських випробувань.

Вже після їх проведення (льотної та ресурсної перевірки нових виробів) група інженерів "Мотор Січ" передасть свої напрацювання на державні випробування, які заплановані на 2021 рік. Оцінку проведуть Державний інститут випробувань і сертифікації озброєння і військової техніки (ДНДІ ВС ОВТ), а також представники Міноборони.

Мотор Січ
Комплект нових лопатей для гелікоптерів в цеху АТ "Мотор Січ"

"Сьогодні у нас починаються випробування перших українських лопатей. У процесі випробувань ми будемо підтверджувати всі характеристики за тактико-технічним завданням. У 2021 році проходитимуть держвипробування, а після цього буде прийнято рішення про серійне виробництво", - відзначив Олександр Жердєв.

Мотор Січ

Тобто контракти з Міноборони на постачання серійних комплектів лопатей для військових гелікоптерів будуть укладені лише після успішного завершення всіх етапів випробувань. А поки на підприємстві готують лінію з їх виробництва.

"Ми будуємо лінію (з виробництва) цих лопатей - 60 комплектів на рік. В наступному році ми зробимо 20 комплектів для нашого війська", - розповів про плани В'ячеслав Богуслаєв.

Читайте також: Модернізований Мі-8МСБ зі "скляною кабіною" почав льотні випробування (відео)