xcounter
#
Новітні розробки з Запоріжжя - яким є потенціал АТ "МОТОР СІЧ"

Новітні розробки з Запоріжжя - яким є потенціал АТ "МОТОР СІЧ"

11955

АТ "МОТОР СІЧ" ─ це компанія, що спеціалізується на створенні, виробництві та післяпродажному обслуговуванні авіаційних газотурбінних двигунів, промислових газотурбінних приводів, а також газотурбінних електростанцій з цими приводами. Якість і надійність авіадвигунів, що випускаються компанією, підтверджена їх багаторічною експлуатацією на літаках і вертольотах більш ніж в 100 країнах світу. Наразі підприємство АТ "МОТОР СІЧ" (входить до складу об'єднання "Ліга оборонних підприємств") проводить активні роботи зі створення в Україні вертольотобудівної промисловості.

На даний час список двигунів, що знаходяться в серійному виробництві і на різних етапах створення для пасажирських, транспортних і військово-транспортних літаків і вертольотів, охоплює турбогвинтові та турбогвинтовентиляторні двигуни потужністю від 400 до 14000 к.с., а також двоконтурні з тягою від 1500 до 23400 кгс, з яких слід відзначити двигуни Д‑18Т серії 3 для найбільш вантажопідйомних в світі транспортних літаків "Руслан" і "Мрія".

Ан-225, Defense Express
Ан-225 "Мрія"

З числа двоконтурних двигунів необхідно виділити Д-436-148 для пасажирських літаків сімейства Ан-148. Він відповідає сучасним вимогам ICAO і за своїми характеристиками не поступається закордонним аналогам.

Читайте також: "Мотор Січ" планує у 2020 році сертифікувати гелікоптер МСБ-2 "Надія"

Сьогодні фахівцями ДП "Івченко-Прогрес" і АТ "МОТОР СІЧ" створюється двигун Д‑436-148ФМ для транспортного літака Ан-178 вантажопідйомністю 16 ... 18 тонн, призначеного для заміни ветерана транспортної авіації Ан-12.

Д-436-148ФМ - модифікація двигуна Д-436-148 зі збільшеною до 7900 кгс злітною тягою і тягою на максимальному надзвичайному режимі 8790 кгс за рахунок застосування більш ефективних вузлів двигуна.

На даний час АТ "МОТОР СІЧ" бере участь у проведених ДП "Івченко-Прогрес" роботах по створенню двоконтурних двигунів нового покоління сімейства АІ-28 в класі тяги 8,5 ... 10 тонн. Базовий двигун сімейства створюється на основі існуючого у підприємств науково-технічного доробку та передових технологій і буде мати надвисоку ступінь двоконтурності завдяки застосуванню редукторного приводу вентилятора. Двигун призначений для установки на перспективні пасажирські і транспортні літаки, а на базі його газогенератора можуть бути створені також турбогвинтові та турбовальні двигуни з високими параметрами.

Defense Express
Двигун АІ-450М

Понад три тисячі УТС і УБС чеські L-39 і китайські K-8 з газотурбінними двигунами нашого підприємства експлуатуються в 45 країнах світу.

Продовжуючи цю традицію, АТ "МОТОР СІЧ" бере участь у створенні спільно з ДП "Івченко-Прогрес" і серійно виробляє двигуни сімейства АI-322. Вони можуть забезпечити максимальну тягу від 2500 до 3000 кгс, а при установці форсажної камери ─ до 5000 кгс.

Модифікації АІ-322 (безфорсажна) і АI-322F (з форсажною камерою) призначені, відповідно, для установки на дозвуковий УТЛ основної і підвищеної підготовки L-15A і на надзвуковий літак L-15В, створені китайською фірмою Hongdu Aviation Industrial (Group) Corporation (HAIC). Двигун АI-322F став першим спроектованим і виготовленим в Україні двигуном з форсажною камерою.

З метою подальшого підвищення льотно-технічних характеристик вертольотів і їх ефективності при експлуатації у високогірних районах країн з жарким кліматом на АТ "МОТОР СІЧ" створений двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1В, що має призначений ресурс 12000 годин / 12000 циклів і ресурс до першого капітального ремонту 5000 годин / 5000 циклів.

Режими роботи двигуна оптимально адаптовані до умов експлуатації на різних типах вертольотів. Його система автоматичного управління дозволяє налаштовувати значення потужності на злітному режимі - 2500, 2400, 2200 або 2000 к.с., і забезпечує її підтримку до більш високої температури зовнішнього повітря і висоти польоту в порівнянні з існуючими модифікаціями двигунів сімейства ТВ3-117В, в тому числі і ВК-2500, що встановлюються на вертольоти марок "Мі" і "Ка".

Для застосування в проектах нових вертольотів розроблена модифікація двигуна – ТВ3‑117ВМА-СБМ1В 1 серії з електронно-цифровою САУ, яка отримала в 2020 році Сертифікат типу, виданий Авіаційним Регістром МАК. Використання нової САУ дозволить поліпшити характеристики двигунів і вертольотів.

Двигун, Defense Express
Двигун ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4E

Двигуни ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4 і 4Е серії (з повітряною або електричною системами запуску) є модифікаціями двигуна ТВ3-117ВМА-СБМ1В і призначені для ремоторизації раніше випущених вертольотів типу Мі-8Т з метою поліпшення їх льотно-технічних характеристик. Двигуни підтримують потужність до більш високих значень температур зовнішнього повітря, висот базування і польоту в порівнянні з двигунами ТВ2-117, встановленими в даний час на вертольоти типу Мі-8Т.

Для застосування на вертольоті Мі-8МСБ-В варіант 03 розроблена модифікація двигуна – ТВ3-117ВМА-СБМ1В 3 серії. Його режими роботи відповідають режимам базового двигуна ТВ3-117ВМА-СБМ1В, а відмінністю є застосування електричної системи запуску.

Проводяться роботи по створенню модифікацій МС-500В-02 і МС-500В-03 з потужністю на злітному режимі 1050 к.с. (з виведенням валу відбору потужності вперед і назад, відповідно).

В даний час ведуться роботи по сертифікації турбогвинтової модифікації двигуна МС‑500В-02С з потужністю на злітному режимі 950 л.с. На стадії розробки знаходяться турбогвинтові модифікації двигунів сімейства МС-500В-С з потужністю на злітному режимі 750 ... 1050 к.с., призначені для літаків авіації загального призначення, навчально-тренувальних та пасажирських.

Двигуни сімейства МС-500В-C, Defense Express
Двигуни сімейства МС-500В-C призначені для установки на літаки різного призначення / Фото: motorsich.com

Окремо розробляються модифікації МС-500В-04С/СЕ з потужністю на злітному режимі 750 ... 950 к.с. і МС-500В-05С/СЕ з потужністю на злітному режимі 950 ... 1050 к.с., призначені для установки в якості маршових двигунів для БПЛА. Особливістю серії "СЕ" є можливість установки додаткового генератора змінного струму потужністю до 40 кВА.

Сьогодні одним з найбільш перспективних напрямків розвитку військової авіації визнано створення безпілотних авіаційних комплексів різного призначення з БПЛА багаторазового та одноразового застосування, в тому числі крилатих ракет. АТ "МОТОР СІЧ" має більш ніж 60-річний досвід виробництва, забезпечення експлуатації та створення двигунів для безпілотних літальних апаратів і крилатих ракет. Отриманий досвід дозволив створити на АТ "МОТОР СІЧ" двигун МС-400 для малогабаритних дозвукових крилатих ракет стратегічного та оперативно-тактичного призначення.

Наявність надійного, перевіреного багаторічною експлуатацією двигуна МС-400 дало можливість ДП ДККБ "Луч" (м.Київ) в короткий термін створити ракетний комплекс "Нептун" з протикорабельною дозвуковою маловисотною крилатою ракетою з дальністю стрільби до 300 км. Ракета може запускатися з кораблів, літальних апаратів і наземних пускових установок. Вона призначена для ураження бойових надводних кораблів і транспортних суден, а також наземних цілей. За результатами проведених випробувань ракетний комплекс "Нептун" прийнятий на озброєння ЗС України.

Більше по темі читайте в матеріалі: "Нептун" готовий до бою: коли армія зможе скористатись новим мечем

двигун МС-400, Defense Express
Двигун МС-400 / Фото: motorsich.com

АТ "МОТОР СІЧ" проводить роботи по створенню двигуна МС-430, що є модифікацією двигуна МС-400 зі збільшеною до 430 кг максимальної тягою. Створюються аналогічні двигуни сімейства МС-340 з максимальною тягою 340 ... 350 кгс, а також двигун нового покоління МС‑450 з тягою 398 кгс з суттєво поліпшеними масово-габаритними характеристиками.

У кількох країнах проводяться роботи по установці на БПЛА спеціальних модифікацій, що випускаються на АТ "МОТОР СІЧ", турбогвинтових і турбореактивних двоконтурних двигунів, які дозволяють створити БПЛА класу MALE, HALE і UCAV.

Більше по темі читайте в матеріалі: "Мотор січ" виконає ремонт авіатехніки для закордонних замовників на 13 млн гривень

В останні роки АТ "МОТОР СІЧ" активно розвиває власну програму вертольотобудування. У складі підприємства створено Дослідне конструкторське бюро, яке налічує понад 300 фахівців і сертифіковане авіаційною владою України як розробник.

АТ "МОТОР СІЧ" активно розвиває власну програму вертольотобудування

Вертолітне виробництво АТ "МОТОР СІЧ" включає в себе оснащені сучасним обладнанням механічні та складальні цехи, ділянку по зняттю і нанесенню лакофарбових покриттів, льотно-випробувальний комплекс, тренажерний центр для підготовки екіпажів всіх типів вертольотів, що випускаються.

У складі льотно-випробувального комплексу функціонує універсальний натурний стенд, призначений для відпрацювання елементів конструкції планера і систем вертольотів, а також проведення різних видів наземних випробувань. На АТ "МОТОР СІЧ" створена власна науково-технічна база для проектування, виготовлення, випробувань і сертифікації вертолітної техніки.

вертоліт Мі-8МСБ, Defense Express
Середній багатоцільовий вертоліт Мі-8МСБ

Першим реалізованим проектом вертольотобудівної програми АТ "МОТОР СІЧ" став Мі‑8МСБ ─ середній багатоцільовий вертоліт з максимальною злітною масою 12 000 кг. Вертоліт обладнаний силовою установкою з двох газотурбінних двигунів ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4Е серії з електричним запуском.

Вертоліт Мі-8МСБ має простору і функціональну вантажопасажирську кабіну перетином 2,34 х 1,8 м і площею 12,5 м2, що значно перевищує аналогічні показники вертольотів даного класу європейського і американського виробництва.

Вертоліт Мі-8МСБ з двигунами ТВ3-117ВМА-СБМ1В 4Е серії встановив ряд світових рекордів, серед яких абсолютний рекорд висоти горизонтального польоту в класі Е1 9155 м, що на 300 м перевищує висоту г. Еверест ─ найвищої гірської вершини світу.

Вертоліт Мі-8МСБ відрізняється від аналогів простотою в обслуговуванні, високою ремонтопридатністю і надійністю. Конструкція вертольота забезпечує установку широкого спектру спеціалізованого обладнання для виконання різних операцій. Вертоліт оснащується сучасним навігаційним комплексом, який відповідає вимогам EASA і ICAO.

У базовий комплекс БРЕО вертольота Мі-8МСБ також входить: бортовий аварійно-експлуатаційний реєстратор польотної інформації БУР-4-1-07-01, аварійний радіомаяк ELT ARTEX 406-1HM, реєстратор твердотільний звукової інформації БУР-4-1-07-02, годинник Sathom (Thommen) і авіаційний магнітний компас NV2C-28V, авіаційні акумуляторні батареї HAWKER F20 / 27H1C-M1T.

Мi-8МСБ може бути виготовлений в ряді модифікацій: транспортний, пасажирський (в т.ч. у VIP-виконанні), пошуково-рятувальний, медичний, пожежний.

Вертоліт Мi-8МСБ-В прийнятий на озброєння МО України. Сьогодні вертольоти Мi‑8МСБ-В експлуатуються підрозділами Національної гвардії України, Армійської авіації Сухопутних військ, Військово-повітряними силами, Авіацією Військово-морських сил, Держприкордонслужбою України.

Ще одним напрямком вертольотобудівної програми АТ "МОТОР СІЧ" є розробка і виробництво легких вертольотів. Першим сертифікованим вертольотом, розробленим АТ "МОТОР СІЧ" в легкому класі, став Мі-2МСБ. Головна зміна конструкції полягає в установці нових двигунів АІ-450М-Б, що розроблені на ДП "Івченко-Прогрес" і виготовляються на АТ "МОТОР СІЧ".

Багатоцільовий вертоліт Мі-2МСБ, Defense Express
Багатоцільовий вертоліт Мі-2МСБ

Багатоцільовий вертоліт Мі-2МСБ відрізняється від інших вертольотів легкого класу просторою вантажопасажирською кабіною, подвійною системою управління і дводвигуновою силовою установкою. Вертоліт обладнаний двома двигунами АІ-450М-Б злітною потужністю 430 к.с., кожен з цифровими регуляторами РДЦ-450М.

Мі-2МСБ-1, Defense Express
Модернізований АТ "Мотор Січ" Мі-2МСБ-1 з композитними деталями ТОВ "Співдружність Авіа Буд" на виставці "Зброя та Безпека-2019"

Крім управління подачею палива регулятор виконує функції контролю параметрів двигуна і пов'язаних з ним систем за допомогою набору датчиків і сигналізаторів.

Завдяки заміні носової частини фюзеляжу і штатних металевих капотів на носову частину фюзеляжу і капоти нової конструкції, виготовлені з полімерних композиційних матеріалів, вдалося знизити масу вертольота, надати нові експлуатаційні характеристики, а разом з тим більш динамічний зовнішній вигляд. На вертольоті передбачена можливість установки нового комплексу бортового обладнання типу "скляна кабіна".

Нова панель кабіни пілотів гелікоптера Мі-8МСБ розробки АТ "Мотор-Січ" під час випробувань в Запоріжжі / Фото: Мотор-Січ

Незважаючи на те, що вертоліт Мі-2МСБ належить до вертольотів легкого класу, його транспортні можливості досить високі. Так, салон вертольота розрахований на перевезення 8 пасажирів (не рахуючи пілота).

АТ "МОТОР СІЧ" працює над розширенням комерційних можливостей вертольота за рахунок інтеграції нового цільового обладнання. Так, для вертольота розроблена нова оригінальна система зовнішньої тросової підвіски, вантажопідйомністю до 1,5 тонни.

Ще одним проектом по розширенню комерційних можливостей є установка на вертоліт двох підвісних паливних баків збільшеної місткості (з 238 л до 300 л), розробки і виробництва АТ "МОТОР СІЧ", що дозволяє збільшити дальність польоту на 20%.

Вертоліт Мі-2МСБ з подвійним керуванням може використовуватися для навчання майбутніх пілотів. Особливістю вертольота як навчального є конструктивна схожість з більш важкими машинами, що дозволяє скоротити час перепідготовки льотчиків на новий тип вертольота.

За такий короткий проміжок часу експлуатації вертольота Мі-2МСБ, була дана висока оцінка пілотажних характеристик льотним складом при виконанні польотів у рамках участі в чемпіонатах світу з вертолітного спорту. 18 квітня 2016 року вертоліт Мі-2МСБ встановив рекорд ─ подолав висоту 7000 метрів.

Новий багатоцільовий вертоліт типу МСБ-2 побудований за класичною одногвинтовою схемою з рульовим гвинтом. Подана заявка на Сертифікацію типу вертольота до Державіаслужби України. На вертольоті встановлено двигуни АІ-450М-П (потужністю по 465 к.с. кожен) і нову трансмісію в складі головного редуктора ВР-442, проміжного редуктора ПР‑442 і хвостового редуктора ПР-442.

Український гелікоптер МСБ-2 , Defense Express
Український гелікоптер МСБ-2 "Надія" виробництва АТ "Мотор Січ" на Міжнародній виставці "Зброя та Безпека-2018"

Основні особливості вертольота: простора вантажопасажирська кабіна, зовнішнє розміщення паливних баків, оснащених датчиками паливовимірюючої системи; вантажопасажирські двері в задній частині фюзеляжу з автоматичним приводом і люком для аварійного покидання; сучасний комплекс бортового пілотажно-навігаційного і радіоелектронного обладнання; досконалі аеродинамічні форми.

Завдяки своїм конструктивним особливостям вертоліт оптимально підходить для перевезення вантажів і пасажирів, пошуково-рятувальних операцій та медичної евакуації.

В даний час на АТ "МОТОР СІЧ" виготовлено 2 екземпляри вертольота, перший з яких пройшов цикл наземних випробувань і проходить експериментальні льотні випробування з перевірки функціональності систем і набору тензометричних даних щодо напруг, що виникають в найбільш навантажених елементах конструкції. Також здійснюється підготовка до статичних випробувань фюзеляжу вертольота і інших тестів елементів конструкції вертольота, необхідних для підтвердження міцності в рамках Програми сертифікації.

вертоліт-лабораторі Мі-2МСБ, Defense Express
Україна має всі можливості створити власний ударний вертоліт. Фахівці Державного науково-дослідного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки спільно із "Мотор Січ" створили спеціальний вертоліт-лабораторію для оцінки конструктивних та технічних рішень, які допоможуть у створенні нового вертольоту

Нагадаємо, що згідно зі звітністю, за перше півріччя цього року чистий прибуток запорізького авіадвигунобудівного підприємства склав 592,792 мільйона гривень - таким чином АТ "Мотор Січ" знову вийшло в прибуток після збитків минулого року.

Раніше Defense Express повідомляв, що Міноборони та "Мотор Січ" активізували роботу над легким ударним вертольотом.

Читайте також: Міноборони та "Мотор Січ" активізували роботу над легким ударним вертольотом (відео)