xcounter
#

​США почали створювати супутникову систему для боротьби з гіперзвуковою зброєю

У США намагаються знайти засоби протидії гіперзброї
У США намагаються знайти засоби протидії гіперзброї
1341

Армія США планує розгорнути на орбіті сотні супутників

Пентагон обрав L3Harris та SpaceX для створення невеликих супутників з потужними інфрачервоними сенсорами, які дозволять слідкувати та супроводжувати балістичні ракети та гіперзвукову зброю. Контракти на суму 193,5 та 149 млн доларів були підписані 5 жовтня, пише The Drive.

Кожна компанія має створити по чотири супутники з сенсором постійного інфрачервоного випромінювання з широким полем огляду. Ці апарати можуть стати частиною потужного угрупування системи раннього сповіщення про ракетний напад, яка буде складатись з сотні космічних об’єктів.

Читайте також: ​Кремль показав на відео випробування гіперзвукової ракети "Циркон": розкрита схема пуску
Армія космос
Космос стає новим полем бою

З боку військових контроль над роботами буде вести Агенція космічного розвитку (Space Development Agency), яка вже повідомила, що перше замовлення може бути збільшено до 20 супутників, а загальна кількість апаратів може сягнути 200 одиниць.

За задумом агенції, перші супутники мають бути запущені у 2022 році. Впродовж двох років буде здійснюватись тестування, після чого розпочнеться повноцінне розгортання всієї системи. Очікується, що до 2026 року на орбіті буде розгорнута достатня кількість таких супутників.

ПРО супутники США
Загальний вигляд системи

Супутник від SpaceX буде створено на основі проекту Starlink - малогабаритних апаратів, призначених для надання швидкісного доступу до інтернету по всьому світу, зокрема і для військових цілей. А розробкою інфрачервоного сенсора буде займатись субпідрядник. Своєю чергою L3Harris буде самостійно розробляти супутник і сенсор. Але компанія поки не повідомила подробиці свого проекту.

Супутники Starlink від SpaceX

Загальний задум побудови системи з кількасот окремих супутників полягає у створенні більш гнучкої та стабільної системи, на противагу невеликій кількості потужних космічних апаратів, які можливо легко вивести з ладу та створити величезні "сліпі зони" у системі моніторингу. Особливо беручи до уваги розробки спеціальної протисупутникової зброї, яку веде Росія та Китай.

Зазначається, що окрім угруповання супутників для моніторингу, система буде включати трекінгові супутники оснащені спеціальними сенсорами для супроводження гіперзвукових та балістичних ракет по траєкторії їх польоту. Ці дані будуть передаватись до засобів перехоплення.

про сша супутники
Для наведення засобів перехоплення буде використано окремі теркінгові супутники

Своєю чергою ця система вимагає доволі потужних засобів зв’язку здатних за мінімальний час передати великі об’єми інформації. Тому передачу даних має забезпечити ще одна розгалужена система з сотні телекомунікаційних супутників, які будуть використовувати лазерні канали. Вибір лазерного зв’язку пов’язаний із високою швидкістю передачі даних, а також його надійності. Зокрема лазер неможливо перехопити чи придушити завадами, як у випадку з більш традиційним радіозв’язком.

Розробкою цих комунікаційних супутників з серпня 2020 року займаються York Space Systems та Lockheed Martin, які отримали 94 та 188 млн доларів на розробку перших апаратів.

про сша супутники
Розмір супутникового угрупування може сягнути 500 апаратів
Загалом концепція побудови такого масивного супутникового угрупування походить з проекту 80-х років "Діамантова галька", за яким на орбіті мали розмістити декілька тисяч супутників для виявлення та знищення балістичних ракети. Але тоді проект був відхилений через надвисоку вартість та недостатній рівень технологій.

Проте і сьогодні такий підхід критикується. Наприклад, попри розвиток технологій, деякі питання ще залишаються невирішеними. Зокрема на практиці доволі важко реалізувати сенсорне супроводження балістичних ракет. Якщо її пуск добре помітний, то на середній стадії польоту ракета має значно меншу теплову сигнатуру. Звісно розробки більш чутливих сенсорів ведуться, проте чи зможуть вони розміститися у невеликих габаритах супутників типу Starlink, маса якого лише близько 250, залишається відкритим.

Також окремим питанням стоїть можливість перехоплення гіперзвукових ракет. Зокрема, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США (головний робочий орган управління військами Збройних сил США) Марк Міллі заявив, що перехопити гіперзвукові ракети неможливо, тому краще знищувати носій цієї зброї.

Крім того, існує питання вартості такої системи. Навіть беручи до уваги невелику вартість малогабаритних супутників, підтримка такого угрупування може виявитись доволі дорогою справою.

Читайте також: Що може змусити ПС США продемонструвати новий секретний винищувач