xcounter
#
Гармати замість хліба: як в РФ планують переоснащувати армію

Гармати замість хліба: як в РФ планують переоснащувати армію

2021

Попри падіння економіки, пандемію та дію міжнародних санкцій, Москва намагається надалі нарощувати бойовий потенціал ЗС РФ, передусім, шляхом переоснащення на новітні зразки ОВТ.

Про це свідчать підсумки роботи Колегії МО РФ, що відбулася у Москві 21 грудня 2020 року за участі президента В.Путіна. Деякі деталі плану розбудови ЗС РФ можна виокремити з доповіді на Колегії міністра оборони РФ Сергея Шойгу та з інтерв’ю газеті "Красная Звезда" (30 грудня 2020 року) його заступника Алексея Криворучка, відповідального за реалізацію державної програми закупки ОВТ.

засідання Колегії Міноборони, Defense Express
Розширене засідання Колегії Міноборони 21 грудня 2020 року

Що заважає російській "боротьбі за мир"

У своїй доповіді Путін оцінив військово-політичну ситуацію у світі, як складну. Зокрема, йшлося про Кавказ, Близький Схід, Африку та інші регіони світу. Погіршення обстановки Путін у притаманному йому стилі повязує із військовою активністю НАТО і поступовою деградацією системи контролю озброєнь. За його словами, США під надуманим приводом вийшли з Договрів ПРО (про обмеження систем протиракетної оборони), ДРСМД (Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності) та "Відкрите небо". За його словами: "…немає також впевненості щодо Договору про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь, термін дії якого закінчується у лютому 2021 року".

Читайте також: Став відомий задум навчань РФ "Запад-2021": бій у містах спільно з армією Білорусі
Путін, Defense Express
Погіршення обстановки Путін у притаманному йому стилі повязує із військовою активністю НАТО і поступовою деградацією системи контролю озброєнь.

Міністр оборони РФ Сергей Шойгу також звинуватив у погіршенні обстановки США і НАТО, які активізувалися поблизу кордонів РФ, особливо в регіоні Арктики. Дивним чином Шойгу "збільшив" межі активності НАТО, звинувативши Альянс у проведенні навчань не лише на західних і південних, а й на східних кордонах РФ, зокрема, у районі Камчатки.

У своєму виступі Владимир Путін повідомив, пославшись на "існуючі і прогнозовані загрози безпеці Росії", про завершення у 2020 році планування обороноздатності країни на найближчі 5 років з метоюподальшого розвитку ЗС РФ, підвищення бойової готовності і ефективності. При цьому основні зусилля будуть зосереджені на реалізації наступних п’яти завдань.

Путін, Defense Express

1.Підтримання високої боєготовності стратегічних ядерних сил (СЯС) і розвитку усіх елементів ядерної тріади, що "має фундаментальне значення для забезпечення безпеки нашої країни і підтримання стратегічного паритету у світі".

2.Зміцнення потенціалу неядерних сил стримання, передусім, високоточної зброї.

3.Продовження ритмічного оснащення армії і флоту новими видами ОВТ. Путін заявив, що у Стратегічних силах створенню "значний науково-технічний резерв ОВТ, які не мають аналогів у світі". Аналогічну мету поставлено також у силах загального призначення, її планується досягти шляхом укладання довготермінових контрактів на усі важливі види ОВТ.

4.Розвиток військової науки, адже "технічна модернізація армії і флоту вимагають впровадження нових форм і методів дій війська". Цей розвиток має спиратися на аналіз "висновків із сучасних локальних війн і збройних конфліктів", а також "на прогнози на майбутнє, передусім, на появу в арміях низки країн озброєння, заснованого на нових фізичних принципах".

5.Впровадження і використання ОВТ з елементами штучного інтелекту, таких, як роботизовані комплекси, БПЛА і автоматизовані системи управління.

Крім того, йшлося про відпрацювання під час навчань "Запад-2021" нового підходу до використання регіонального угруповання сил союзної держави.

Запад-2021, Defense Express
Навчання "Запад-2021" проходитимуть в безпосередній близкості до кордонів України та країн-членів НАТО

Підсумки 2020 року

За словами президента РФ, станом на середину грудня 2020 року відсоток сучасних ОВТ у частинах загального призначення ЗС РФ перевищує 70%, а у частинах ядерної тріади - 86%. Він висловив сподівання, що у 2021 році перший із цих показників буде збільшено до 75,9%, а другий – до 88,3%.

Було заявлено, що Стратегічні Ядерні Сили РФ закінчили переозброєння 6 ракетних дивізій на ракети 5-го покоління, у 4-х інших дивізіях переозброєння триває. 3 полки переозброєно на БР "Ярс" (30 мобільних ПУ БР), ще один полк переозброюється на БР з гіперзвуковою БЧ "Авангард". Авіаційна компонента СЯС отримала 5 модернізованих літаків-ракетоносців Ту-95МС, а морська - перший атомний підводний ракетоносець типу "Борей-А" - "Князь Владимир" з МБР "Булава".

Для наземної компоненти СЯС йшлося про підтримання постійної боєготовності понад 95% пускових установок; для повітряної – про патрульні польоти (у 2020 році стратегічні носії ракетного озброєння виконали 50 польотів); для атомних підводних ракетоносців – про "несення бойового чергування у визначених районах Світового океану".

Повітряно-Космічні сили (ВКС) отримали 147 літальних апаратів, понад 150 засобів ППО, у т.ч. 4 ЗРК С-400 і 24 ЗАРК "Панцирь-С". Війська отримали 147 одиницьрізноманітної авіатехніки, у т.ч. перші "сучасні" розвідувально-ударні БПЛА "Иноходец" та "Форпост".Створено нові військові частини: транспортний авіаполк і ракетний полк ППО.

БПЛА
Безпілотний літальний апарат "Форпост". Фото: Антон Буценко / ТАСС

На навколоземну орбіту було виведено 4-й супутник "Купол", що означає завершення 2-го етапу формування орбітального супутникового угруповання раннього попередження. Завершено реконструкцію стартового комплексу ракет "Союз-2" і монтажно-тестуванльного комплексу важких ракет-носіїв. Також здійснено успішний учбовий старт БР "Ангара-А5" з інертною БЧ.

За даними, якіоприлюднив заступник міністра оборони РФ Сергій Криворучко, плани поставок та ремонту ОВТ у 2020 році виконано на 99,8%. ЗС РФ отримали до 2700 одиниць основних видів озброєнь та понад 52 500 одиниць зброї і військового майна.

Сухопутні війська отримали понад 3,5 тис. одиниць нового і модернізованого ОВТ, у т.ч. 220 танків і іншої бронетехніки та понад 1500 одиниць колісної техніки і понад 300 ракетно-артилерійських систем. Це уможливило формування нової механізованої дивізії і ракетної бригади.

ВМФ РФ отримав 2 підводних човни, 7 назводних кораблів, 10 бойових катерів і 10 допоміжних одиниць. Триває будівництво 16 і модернізація 19 надводних корабляв морської зони. У 2021 році передбачається підписання 6 чергових контрактів. Фрегат "Адмирал Горшков" виконав кілька успішних пусків гіперзвукових ракет "Циркон", які планується прийняти на озброєння у 2022 році.

Defense Express

Триває переозброєння кораблів крилатими ракетами "Оникс" і "Калибр". Першими ракетами "Циркон" планується озброїти два корабля Тихоокеанського флоту – ВПК есмінець "Маршал Шапошников" (в строю з 1985 року) і атомний ракетний ПЧ "Иркутск".

мал. storonaslov.ru

На керченському суднобудівному заводі "Залив" в тимчасово окупованому Криму закладено 2 десантних кораблі-вертольотоносці, що здатні нести по 8 вертольотів і до 500 десантників кожний.

У складі ВМФ сформовано механізовану дивізію і ракетну бригаду берегової оборони. Щоправда, поки що на озброєння впровадили лише 74% запланованої кількості берегових протикорабельних ракетних комплексів "Бал" і "Бастіон".

У 2020 році ЗС РФ провели понад 18,5 тис. навчань різного рівня, інтенсивність яких збільшилася на 5-6%. Особливої уваги МО РФ приділяє Арктиці. Північний флот у грудні 2020 року отримав статус військового округу з підпорядкуванням значної кількості військових частин інших родів військ, дислокованих на Півночі. Триває створення інфраструктури в арктичних районах.

У 2020 році МО РФ прийняло нову систему замовлення ОВТ у виробників, яка має покращити і упорядкувати фінансування, скоротити практику підняття цін та скоротити цикл доставки. Система почала діяти у відносинах з виробниками бойових кораблів, авіатехніки, багатофункціонального обладнання і високоточної зброї.

Що планується зробити

Сергій Шойгу, Defense Express
Міністр оборони Сергій Шойгу на засіданні Колегії Міністерства оборони РФ.

За словами Сергея Шойгу, у 2021 році у РВСН планується прийняти на озброєння нову важку МБР "Сармат", поставити на бойове чергування 13 ПУ МБР "Ярс" і "Авангард" та підняти рівень сучасних ОВТ РВСН з 81% до 88,3%. У 2024 році цей показник планується довести до 100%.

Також поточного року планується розпочати державні випробування модернізованого стратегічного бомбардувальника Ту-160. Поставки цих машин мають посилити авіаційну компоненту СЯС (на 50% протягом 7 років). Ударний потенціал буде посилено також за рахунок модернізації до стандарту МС бомбардувальників Ту-95, які отримають на озброєння нові крилаті ракети великої дальності. До кінця 2024 року планується поставка ВКС 94 літаків і вертольотів, у т.ч. 22-х винищувачів 5-го покоління Су-57, кількість яких до 2028 року має зрости до 76.

Підводна компонента СЯС має поповнитися 2 атомними ПЧ типу "Борей-А" з МБР "Булава": "Князь Олег" і "Генераліссімус Суворов". До 2027 року ВМФ РФ матиме 14 нових атомних ПЧ типів "Борей-А" і "Ясень-М".

СЯС має поповнитися 2 атомними ПЧ типу "Борей-А"

У 2021 році очікується початок будівництва 6 ракетних корветів, найближчим часом кількість платформ, що одночасно перебуватимуть на різних етапах будівництва, сягне 41. ВМФ має отримати 4 підводних човни, 6 надводних кораблів і 20 допоміжних суден.

Силам загального призначення у 2021 році планується передати понад 500 одиниць різної бронетехніки, буде сформовано бригаду ППО (Південний ВО), війська отримають понад 100 нових і модернізованих літаків і вертольотів. У Воркуті планують завершити будівництво нової РЛС далекого радіусу дії, також почалося будівництво нової РЛС "Яхрома" у тимчасово окупованому Севастополі і елементів радіолокаційної системи загоризонтного викривання цілей тощо.

У 2021 році планується завершити військові випробування ЗРК С-500 "Прометей" (дальність дії- понад 500 км) і почати поставки останніх до війська. Це стосується також нової РЛС "Воронеж", що працює у дециметровому діапазоні.

ЗРК С-500
ЗРК С-500 "Прометей"

Тривають роботи над створенням бойових лазерів, передусім-для боротьби з дронами, новими засобами РЕБ і високоточною зброєю, якою планується оснастити бойові дрони "Альтиус", "Иноходец" і "Форпост".

Системи управління і наведення останніх мають базуватися на супутникових каналах. Перші російські бойові БПЛА, що матимуть на озброєнні крилаті ракети і керовані авіабомби, мають пройти випробування вже у 2021 році. А до кінця 2021 року планується прийняти на озброєння БПЛА з великою дальністю дії, щоуможливить розвідку і знищення точкових цілей на значних відстанях.

Після реструктуризації науково-дослідницького комплексу МО РФ у 2022 році має остаточно завершитись етап розвитку нових типів бронетехніки: танків T-14 "Армата", БМП T-15, Б-11 i K-17 та БТР Б-10 i K-16, машин технічної підтримки T-16 i 152-мм САУ "Коалиция", перспективних баштових систем для зазначених машин і їхнього озброєння.

танк T-14, Defense Express
У 2022 році має остаточно завершитись етап розвитку нових типів бронетехніки, серед яких танки T-14 "Армата"

До кінця 2024 року частку сучасного ОВТ ЗС РФ планується збільшити до 75,9%.

Підсумки та оцінки

Зазначене свідчить про системне нарощування Москвою свого військового потенціалу, що з урахуванням авантюристичної та агресивної політики Кремля становить небезпеку світового рівня. В той же час, попри наведені показники, що мають вражати кількістю ОВТ, не можна не звернути увагу на кілька обставин, що вказують на пропагандистську спрямованість і тенденційність у висвітленні наведених даних.

Defense Express
Розширене засідання Колегії Міноборони 21 грудня 2020 року

Справа не тільки і не стільки у збільшенні тих або інших видів ОВТ ЗС РФ, передусім, йдеться про спробу Кремля показати Заходу свою "могутність" на тлі триваючого падіння російської економіки, зростаючої політичної кризи всередині самої РФ і послаблення її позицій у світі.

Так, коли у доповіді разом подається кількість усієї бронетехніки, нової і модернізованої, це означає, що з першою є певні проблеми, тому для переконливості додаються цифри за рахунок модернізованих танків. Адже про труднощі з виробництвом надто дорогих танків Т-14 "Армата" відомо. Тому основні зусилля в РФ спрямовані на модернізацію більш дешевих Т-72 і Т-90.

Що стосується нових БР та атомних підводних ракетоносців, слід звернути увагу на терміни будівництва, що для головних зразків через економічні проблеми і корупцію вимірюються десятками років, за які техніка встигає застаріти. Відтак, навіть за умов створення більш-менш сучасних зразків ОВТ економічні проблеми унеможливлюють або ж суттєво затягують серійне виробництво останніх і, як наслідок, масштабне переозброєння ЗС РФ. На це вже не вистачає ані коштів, ані сучасних технологій, ані часу, який точно працює не на путінську Росію з її претензіями на наддержаву.

Читайте також: Навчання "Запад-2021": націлена проти України Таманська дивізія РФ отримає 18 САУ "Коалиция-СВ"