xcounter
#

Став відомий задум навчань РФ "Запад-2021": бій у містах спільно з армією Білорусі

Російські війська зайдуть в Білорусь восени - безпекові ризики для України значно підвищуються
6046
Став відомий задум навчань РФ "Запад-2021": бій у містах спільно з армією Білорусі

Як стало відомо Defense Express з власних джерел, міністерство оборони Республіки Білорусь проінформувало військові відомства ряду країн щодо проведення на території Білорусі спільних російсько-білоруських стратегічних навчань "Запад-2021" – вони відбудуться з 10 по 16 вересня 2021 року на п’яти полігонах збройних сил РБ

В повідомленні, що було надіслано міністерством оборони Республіки Білорусь дипломатичними каналами йдеться про те, що навчання проходитимуть в умовах посилення зовнішнього тиску на білоруське керівництво: "На тлі постійного тиску щодо офіційного Мінська з боку держав Заходу, посилення військової активності НАТО вздовж західних рубежів Союзної держави Білорусь та Росія проведуть в 2021 році спільні стратегічні навчання "Запад-2021" ... під керівництвом начальників генеральних штабів збройних сил Російської Федерації та Республіки Білорусь".

спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express
Російські десантники на навчаннях "Запад - 2017"

За інформацією джерел Defense Express, в ході спільних російсько-білоруських стратегічних навчань "Запад-2021" планується особливу увагу приділити боротьбі з крилатими ракетами і безпілотними літальними апаратами. Згідно з повідомленням МО Республіки Білорусь "у навчаннях будуть задіяні підрозділи загальновійськової армії Західного військового округу РФ, які разом з підрозділами білоруських збройних сил відпрацюють зазначені завдання. Крім того, підрозділи російської та білоруської армії відпрацюють вогневий та радіоелектронний вплив на супротивника, застосування тактичних повітряних десантів, швидкий перехід від одного виду бойових дій до іншого і створення складної, динамічної обстановки, а також інших бойових дій в рамках поставлених завдань".

Читайте також: Навчання "Запад-2021": націлена проти України Таманська дивізія РФ отримає 18 САУ "Коалиция-СВ"
спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express
У навчаннях "Запад-2017" взяло участь 16 тисяч військових

Серед цілей, що ставляться на навчання проголошуються такі:

- вдосконалення оперативної сумісності штабів різних рівнів, а також поєднання перспективних систем управління військами та зброєю;

- підвищення злагодженості органів військового управління, польового та повітряного вишколу з'єднань і військових частин ЗС РБ та РФ при спільному виконанні завдань за призначенням;

- апробація нових способів спільних дій зведених штурмових підрозділів на високо урбанізованої місцевості;

- отримання практики командувачами, командирами і штабами з управління військами (силами).

спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express
В ході навчань "Запад-2021" підрозділи російської та білоруської армії відпрацюють вогневий та радіоелектронний вплив на супротивника

Для участі в навчаннях панується запросити військові контингенти іноземних держав – про військових яких країн може йте мова поки що не відомо.

спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express

Задум спільного стратегічного навчання "Запад-2021" розроблявся спільно генеральними штабами збройних сил РФ та РБ, а потім його було затверджено на колегії збройних сил країн. В ході колегії також були підписані постанови про проведення спільних спеціальних навчань при підготовці до спільного стратегічного навчання "Запад-2021", про спільну роботу з протидії спробам фальсифікації історії ВВВ, спільну охорону зовнішнього кордону Союзної держави в повітряному просторі в рамках Єдиної регіональної системи ППО.

спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express
Навчання "Запад-2021" проходитимуть в безпосередній близкості до кордонів України та країн-членів НАТО

Слід зазначити, що такий перелік питань, що розглядався білоруським та російським військовим керівництвом виходить за рамки навчань і може свідчити про подальше військове зближення Білорусі та РФ, що підвищує безпекові ризики для України.

Раніше у Західному військовому окрузі ЗС РФ повідомляли, що "у ході проведення спільних командно-штабних навчань "Запад-2021" особливу увагу планується приділити … застосуванню вертикальних охоплень силами тактичних повітряних десантів, швидкому переходу від одного виду бойових дій до іншого і створення складної, динамічної обстановки".

спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express
"Вертикальний маневр" здійснюється силами армійської авіації

Також російські військові окремо підкреслювали, що особливу увагу під час навчань "Запад-2021" буде приділено діям підрозділів у відриві від головних сил, проведенню глибоких рейдів та оминанню сил противника.

Все це - елементи виключно наступальних дій, які були покладені в основу відомого німецького бліцкригу у Другій світовій війні. Компонентами якого є активне використання десантних операцій для захоплення стратегічних об'єктів та вивід у прорив маневрових з’єднань, з метою охоплення противника та знищення комунікацій.

спільні стратегічні навчання Запад -2021, РФ, Білорусь, Defense Express
На фото - відвантаження першої партії "Коалиция-СВ" для Центрального військового округу РФ

Така відверто атакувальна легенда навчань доволі сильно контрастує зі звичайною "ширмою" у вигляді антитерористичних навчань.

Defense Express повідомляв, що націлена проти України Таманська дивізія РФ отримає 18 САУ "Коалиция-СВ" і у вересні поточного року знову сформований дивізіон САУ "Коалиция-СВ" буде задіяний у навчаннях "Запад-2021".

.

Читайте також: ​Армія РФ на навчаннях "Запад-2021" відпрацює сучасний бліцкриг біля кордонів України та НАТО