xcounter
#
​Сліпа російська суперзброя – в РФ розкритикували пропагандистські заяви Путіна

​Сліпа російська суперзброя – в РФ розкритикували пропагандистські заяви Путіна

2464

Збройні сили РФ не мають достатніх технічних можливостей для забезпечення цілевказівки як для перспективних гіперзвукових ракет "Циркон", так і для забезпечення точної стрільби комплексами "Калибр" та "Кинжал"

Про це йдеться в матеріалі на російському спеціалізованому інформаційному порталі Военно-промышленный курьер авторами якого є доктор військових наук Костянтин Сівков і футуролог Максим Калашников.
Defense Express, Циркон, Калібр, суперзброя РФ
Російське гіперзвукове "вундерваффе" "Циркон" є сліпим - стверджують в матеріалі, що оприлюднено на російському спеціалізованому інформаційному порталі Военно-промышленный курьер

"Пропаганда в РФ цілодобово віщає про протикорабельне, гіперзвукове "вундерваффе", про крилатий "Циркон" і аеробалістичний "Кинжал". Пікейні жилети обіцяють: наші маленькі фрегати і підводні човни зможуть топити американські авіаносці-гіганти. Океанська могутність піндосів підірвана. Ура! Та ще ось і протикорабельними "Калібрами" спрацюємо", - так саркастично починають цей серйозний матеріал автори та задаються не менш серйозним та доцільним у цьому випадку запитанням: "А хіба ми бачили, як такі ракети вражають морські судна-мішені, що маневрують?"

Defense Express, Циркон, Калібр, суперзброя РФ
Сівков і Калашников, звертаючи увагу на недостатнє фінансування засобів розвідки, саркастично відзначають, що цілевказування для ракет "Калібр" і "Циркон" могли б забезпечувати, наприклад, священики головного храму ЗС РФ, а також "ворожки з ясновидцями".

Російські науковці піддають критиці заяви російських посадовців та роботу пропагандистських російських ресурсів, які розкручують всемогутні супер-пупер засоби, що нібито розроблені російською "оборонкою", в той час як справи є не такими вже і райдужними.

Читайте також: Москва дала "задню" по гіперзброї

"На грубо зляпаному ролику, показаному в посланні Володимира Путіна в березні 2018 го, "Кинжал" врізався в якусь будку на пагорбі. Де зйомки стрільб по рухомих об'єктах за сотні кілометрів? Адже і кораблі, і літаки будуть запускати надшвидкі гостинці по невидимій за горизонтом цілі! Її не захоплять головки самонаведення ракет (навіть якщо вони потім якимось фантастичним чином продовжать зріти крізь розпечену плазму в польоті). Той, хто палить "гіперзвуковиками", повинен точно знати, де знаходиться той чи інший ворожий корабель в будь-який момент часу. Інакше крилаті ракети полетять "в молоко", не захопивши цілі", - йдеться в статті.

Автори статті звертають увагу, на те, що точне цілевказування "Циркону", як і іншим перспективним ударним засобам, якими планують оснастити російський військово-морський флот, є можливим, перш за все, при наявності розвинених засобів морської, повітряної і космічної розвідки, чого сучасна Росія наразі не має в своєму розпорядженні. Зокрема, автори стверджують, що одну ціль в "значущих для Росії оперативно важливих районах Світового океану" четвірка супутників системи "Лиана", яка нібито призначена для вирішення завдань цілевказування, зможе переглянути лише "два рази на добу з імовірною тривалістю сеансу не більше шести - дев'яти хвилин".

"В нинішньому стані наша система космічного спостереження повноцінно забезпечити застосування ударних сил флоту для боротьби з надводними кораблями не може", - пишуть Сівков і Калашников.

Defense Express, Циркон, Калібр, суперзброя РФ
Гіперзвуковим ракетам потрібні космічні "очі" / Фото: popmeh.ru
"В нинішньому стані наша система космічного спостереження повноцінно забезпечити застосування ударних сил флоту для боротьби з надводними кораблями не може", - пишуть Сівков і Калашников.

На думку авторів, для ефективного вирішення завдань розвідки і цілевказівки чисельність супутників системи "Ліана" необхідно збільшити на порядок.

Сівков і Калашников, звертаючи увагу на недостатнє фінансування засобів розвідки, саркастично відзначають, що цілевказування для ракет "Калібр" і "Циркон" могли б забезпечувати, наприклад, священики головного храму ЗС Росії, а також "ворожки з ясновидцями". "Тому не дивно, що нам до сих пір не показали, як російські чудо-ракети вражають кораблі-мішені", - заявляють автори і роблять висновок що "система розвідки і цілевказівки сучасного російського ВМФ не має в своєму розпорядженні сил та засобів, що необхідні навіть для забезпечення мінімально прийнятного рівня".

Нагадаємо, що у лютому 2019 року президент РФ Володимир Путін заявив, що "Циркон", "здатний вражати як морські, так і наземні цілі", матиме швидкість 9 Мах і дальність польоту понад 1000 км, а зброю отримають діючі і споруджувані надводні та підводні кораблі, в тому числі ті, що створювались під ракети "Калібр".

Defense Express, Циркон, Калібр, суперзброя РФ, Путін, послання
"На грубо зляпаному ролику, показаному в посланні Володимира Путіна в березні 2018 го, "Кинжал" врізався в якусь будку на пагорбі. Де зйомки стрільб по рухомих об'єктах за сотні кілометрів?"

У квітні ц.р. Defense Express писав, що на тлі досягнень США у створенні нових гіперзвукових озброєнь Москва дала "задню" по власній гіперзброї, висловивши готовність до переговорів з США щодо обмеження озброєнь, включаючи також питання створення нових видів гіперзвукової зброї в обох країнах.

Читайте також: В США провели чергові випробування гіперзвукової ракети