xcounter
#

​Таїланд став 35 країною, яка обрала ізраїльський Spike: чому цей ПТРК стає бестселером

6544
Spike від Rafael
Spike від Rafael

Високоточні комплекси Spike постачаються у 35 країн світу - в чому секрет успіху

Ізраїльська компанія Rafael Advanced Defense Systems виконала контракт з армією Таїланду на постачання протитанкових ракетних комплексів Spike-MR.

Новим ПТРК озброїлась 6-та піхотна дивізія, повідомила у своєму прес-релізі компанія, без зазначення кількості пускових установок та ракет.

Читайте також: Той, що витискає наш БТР-3 з Таїланду: китайський БТР VN1 (фото інтер'єру)

Spike
Пуск ПТРК Spike

Як підкреслює Rafael, ракети Spike обрані 35 країнами, а під час бойових дій та випробувань використано 6 тисяч ракет з поставлених 33 тисяч. Це показник фактично робить Spike одним із бестселерів на ринку сучасних ПТРК, разом із американським Javeline, українськими комплексами від ДККБ "Луч" та російським "Корнетом".

Додамо, що це вже не перша закупівля Таїландом цих протитанкових комплексів, у березні цього року 18 ПТРК Spike-MR придбали військово-морські сили цієї країни. Тоді ізраїльська зброя була обрана після тендеру, за результатами якого Spike-MR обійшов пропозицію HJ-12 віl китайської NORINCO.

HJ-12
HJ-12 деякими експертами вважається копією Javelin

Spike-MR - модифікація ПТРК з сімейства Spike, яка, за класифікацію розробника, належить до середньої дальності - 2,5 км. У сучасному варіанті ракети використана доволі ефективна інфрачервона система наведення з автосупроводженням цілі та передачею зображення до оператора по оптоволокну.

Така система дозволяє працювати за схемою "вистрілив і забув", а також, у випадку необхідності, коригувати політ ракети вже після пуску або взагалі перенацілювати її. Також це дозволяє знищувати цілі поза межами прямої видимості.

Spike-MR має тандемну кумулятивну частину та гарантує бронепробиття від 700-мм без урахування динамічного захисту. До того ж ракета атакує ціль з гори, тобто у найслабшу частину бронемашини.

Spike
Ракета Spike, добре видно тепловізійну ГСН

Водночас необхідно зазначити, що Rafael Advanced Defense Systems зробила не тільки вдалий сучасний ПТРК, але і провела блискавично успішний маркетинг власних розробок.

Наприклад, Spike є загальною назвою для цілого сімейства ракет, які доволі сильно відрізняються одна від одної, як за призначенням, так і за можливостями. Простою мовою під назвою Spike продається і легкий протитанковий комплекс Spike-SR з максимальною дальністю до 1,8 км, так і далекобійний Spike-NLOS, який знищує цілі на відстані у 32 км.

Окрім того, розробка цих високоточних комплексів стартувала в Ізраїлі ще у 70-х роках. У 1981 році армія Ізраїлю отримала на озброєння комплекс Tamuz, в який заклали саме такий доволі цікавий телевізійний засіб керування. Лише у 2010 році Rafael вперше "розсекретив" цей комплекс під назвою Spike-NLOS.

Spike-NLOS
Система Spike-NLOS, сучасний вигляд

Тобто ізраїльський ОПК дійсно "набив руку" у створенні таких високоточних комплексів. І, формально, всі інші Spike є мініатюризацією найпотужнішої версії. Водночас всі ракети постійно проходять оновлення електронних компонентів, збільшується дальність, тощо.

Наприклад, у перших версіях того ж Spike-MR замість тепловізійної головки самонаведення було використано електронно-оптичну. А на початку дальність дії Spike-SR була всього 1000 метрів, але за останні час вона збільшилась майже вдвічі.

Також Spike постачається не тільки у вигляді наземних ПТРК, а і встановлюється на вертольоти та навіть кораблі, що також розширює можливості на ринку.

Окремою запорукою успіху стали й адміністративно-організаційні кроки. Зокрема, для просування на ринку озброєння у країнах ЄС, у Німеччині спільно з Diehl Defense та Rheinmetall була створена компанія EuroSpike GmbH. Це дозволило за короткий строк поставити Spike у понад десять країн ЄС, включно з Німеччиною, Великобританією, Іспанією та Італією.

До того ж успішне використання Spike у сучасних конфліктах, на кшталт боїв за Нагірних Карабах, для деяких країн є більш ніж вагомим фактором у виборі.

Читайте також: Ізраїльский Spike проти російського "Корнету": війна ПТРК у Нагірному Карабаху (відео)