xcounter
#

Ізраїльский Spike проти російського "Корнету": війна ПТРК у Нагірному Карабаху (відео)

Поцілить звідусіль: Spike
Поцілить звідусіль: Spike
7574

Бойові дії у Нагірному Карабаху показали зростаючу роль не лише ударних безпілотників, але й протитанкових ракетних комплексів. Азербайджан активно застосовує ізраїльскі ПТРК Spike, які нині є найтехнологічним протитанковим комлексом цієї війни.

Після бойових дій 2016 р. у Нагірному Карабаху Азербайджан провів масштабну роботу над помилками і суттєво посилив арсенал армії за рахунок купівлі протитанкових комплексів Spike ізраїльської фірми Rafael Advanced Defense Systems.

Днями міноборони Азербайджану виклало відео, де продемонстровано знищення зброї та техніки противника за допомогою ПТРК Spike. Серед знищених цілей - гаубиці Д-30, РСЗО "Град", бронетехніка, вантажівки, бліндажі, жива сила.

Читайте також: КБ "Луч" розробляє надлегкий ПТРК: випробування заплановані на 2021 рік (відео)

Цілі атакуються згори. Особливо показі моменти, що демонструють технологічні та технічні можливості ПТРК Spike - це перенацілювання ракети у ході польоту з одного об'єкту на інший.

Подано кілька випадків перенацілювання ракет (наприклад, коли оператор обрав танк на противагу БМП, з 1 хв 16 сек). Також подано приклад, коли ракета випускалась у район противника і жертва для знищення "ловилася" вже в польоті (з 2 хв 17 сек).

Азербайджан придбав майже уся ударну лінійку сімейства ізраїльських багатофункціональних ПТРК. Це:

- переносний Spike LR з максимальною дальністью знищення захищених та броньованих цілей до 5 км. Бронепробитя тандемной кумулятивної БЧ ракети Spike-LR становить 700 мм гомогенної броні. Для поразки фортифікаційних споруд і будівель Spike-LR може оснащуватися фугасно-проникаючою БЧ;

Конструктивна схема ракети Spike-LR
Пускова ПТРК Spike-LR

- важкий далекобійний варіант ПТРК Spike-ER з максимальною дальністю у 8 км. Комплекс випускається у різних варіантах, як для наземних мобільних бойових систем, так і для вертольотів. Маса ракети - 34 кг. Бронепробиття до 1000 мм сталевої гомогенної броні;

Пускова ПТРК Spike-ER

- Spike-NLOS з дальністю до 25 км. Ракета може запускатися з наземних, повітряних і морських платформ. В Азербайджані ці версії ПТРК встановлені на мобільних платформа та військових кораблях. Демонструвалась також і гелікоптерна версія.

Бронемашини азербайджанських збройних сил SandCat ізраїльського виробництва з ПТРК Spike-ER

Ракети Spike мають комбіновану систему управління, що включає: телевізійну головку самонаведення (ГСН) на базі CCD матриці або двухканальную ГСН, де телевізійна CCD матриця доповнена неохолоджуваною тепловізійною ГСН типу IIR, а також інерційну систему і аппарататуру каналу передачі даних. Передача даних реалізована з використанням волоконно-оптичної лінії зв'язку між ракетою та пусковою.

Азербайджанський військовий з ПТРК Spike на позиції

Система управління дає можливість реалізувати широкий спектр варіантів бойового застосування ПТРК.

Пуск ракети може здійснюватися в трьох основних режимах: "Вистрілив і забув" (Fire and Forget), Вистрілив, помітив і скорегував" (Fire, Observe and Update) і "Вистрілив і направив" (Fire and Steer). Це дозволяє реалізувати складні траєкторії польоту, стрільбу по цілі з закритої позиції, ідентифікацію і враження цілі у її найбільш уразливі частини.

У свою чергу, головною протитанковою силою Вірменії є ПТРК "Корнет". У 2017 році Росія, за даними SIPRI, поставила до Вірменії 100 таких протитанкових ракетних комплексів.

Російський ПТРК "Корнет-Е"

"Корнет-Е" - це ПТРК другого покоління (ціль супроводжується з пускової установки на протязі всього польоту ракети у напівавтоматичному режимі). Управління ракетою здійснюється по лазерному променю. Максимальна дальність ураження цілей становить 5,5 км. При цьому тандемна бойова частина, як заявляється, має бронепробиття 1000-1200 мм гомосталі за динамічним захистом. Таких показників, як вважається, достатньо для ураження усіх сучасних танків у лобову проєкцію, включно з Т-90С, які є у арсеналі ЗС Азербайджану.

Проте інформації про застосування цих ПТРК у війні у Нагірному Карабаху значно менше.

Але днями з'явилось відео, на якому зафіксований епізод одного з боїв, де вірменські військові атакують бронемашини противника за допомогою ПТРК (можливо, "Корнет") та РПГ.

По дорозі рухається розвідувальна бронемашина азербайджанських збройних сил SandCat ізраїльського виробництва. Наразившись на засідку, екіпаж машини спробував розвернутися і втекти. Однак карабахські бійці вдарили по бронеавтомобілю з РПГ і змогли його підбити. Він задимів, при цьому вцілілий кулеметник почав відстрілюватися.

Далі підмонтовано, як до місця бою на допомогу на великій швидкості помчалися танк Т-90С і БМП-2. Танк зробив по противнику постріл з гармати, після чого йому у лівий борт влучила протитанкова керована ракета. Потім сюжет про танк закінчується, тож неможливо визначити, наскільки серйозними виявилися пошкодження. Після атаки ПТУРами екіпаж бойової машиніи піхоти вирішів не випробовувати долю і почал відступати...

Читайте також: Туреччина збирається розпочати ліцензійне виробництво ПТРК "Скіф"