xcounter
#

Туреччина збирається розпочати ліцензійне виробництво ПТРК "Скіф"

5251
ПТРК "Скіф" в складі турецького протитанкового бойового модуля Serdar ATMLS від Aselsan масово постачалися Збройним силам Катару
ПТРК "Скіф" в складі турецького протитанкового бойового модуля Serdar ATMLS від Aselsan масово постачалися Збройним силам Катару

Для цього вже начебто створене спільне україно-турецьке підприємство

Інформацію щодо зацікавленості турецької сторони до відомих українських протитанкових систем ("Скіф" є експортною назвою ПТРК "Стугна-П") оприлюднив в інтерв'ю виданню LB.ua генеральний директор "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря.

За його словами, зараз виконується контракт щодо постачання у Туреччини партії ПТРК "Скіф", однак ця країна зацікавлена у ліцензійному виробництві такого озброєння на власних потужностях.

Читайте також: ПТРК "Скіф" пройшли випробування в Пакистані (фото)
ПТРК
ПТРК "Скіф" від ДККБ "Луч" на виставці IDEX-2019 в ОАЕ

Розпочати виробництво начебто планується під егідою вже створеного спільного підприємства Black Sea Shield ("Щит Чорного моря").

"Вже сформовано раду директорів цього підприємства; з українського боку до неї увійшли гендиректор "Укрспецекспорту", заступник гендиректора держконцерну "Укроборонпром" і генеральний конструктор – генеральний директор ДержККБ "Луч", - повідомив Вадим Ноздря.

Black Sea Shield
Підписання установчих документів щодо створення спільного підприємства Black Sea Shield у Туреччині під час візиту Президента Зеленського у цю країну у 2019 році

"Основне наповнення – освоєння спільного виробництва ПТРК "Скіф", на першому етапі це великовузлова збірка. При цьому окремо ще є контракт на постачання Туреччині ПТРК "Скіф", відносно невеликий, але дуже важливо, що є й прямі постачання. Це якраз поступовий шлях до спільного виробництва. Україна має 49% акцій, Туреччина – 51%", - додав він.

За словами гендиректора "Укрспецекспорт", останні юридичні процедури щодо україно-турецького СП були завершені у липні цього року, під час візиту української делегації.

Baykar Defence
Робочий візит делегації ДК "Укроборонпром" та компанії "Укрспецекспорт" до турецького підприємства Baykar Defence у липні 2020 року

Інтерес до українського комплексу керованих ракет зі сторони Туреччини досить обґрунтований, оскільки власних систем такого рівня вона не виробляє.

ПТРК
Бойовий модуль Serdar ATMLS з ПТРК "Скіф" під час випробувань на СБА "Варта"

При цьому, турецькі компанії вже мали досвід роботи з українським комплексом. Зокрема Aselsan інтегрував українські керовані ракети в бойовий модуль власного виробництва Serdar ATMLS й здійснював постачання своїх тепловізійних систем Eye Lr S для цього ПТРК. Була навіть поставлена партія турецьких бронемашин з такими модулями та українськими ПТРК збройним силам Катару.

"Скіф" також стоїть на озброєнні іншого партнеру Туреччини – Азербайджану й досить непогано продається в країни Близького Сходу.

Також варто додати, що ДККБ "Луч" вже мало досвід зі спільної розробки протитанкових систем з іншими країнами (наприклад польський Pirat чи білоруський "Шершень") та локалізації виробництва вітчизняних комплексів закордоном (мова йде про ліцензійне виробництво ПТРК "Корсар" в Йорданії, під назвою Jadara Terminator).

Читайте також: ЗСУ хочуть придбати до 48 ударно-розвідувальних БПЛА Bayraktar TB2