xcounter
#

Україна та Туреччина продовжують співпрацю у військовій сфері: черговий візит

1121
Україна та Туреччина розвивають військово-технічну співпрацю
Україна та Туреччина розвивають військово-технічну співпрацю

Розпочався робочий візит заступника Міноборони України до Турецької Республіки

Заступник Міністра оборони України Олександр Миронюк розпочав робочий візит до Турецької Республіки. Планується, що делегація українського оборонного відомства проведе зустрічі із заступником Міністра національної оборони Турецької Республіки Мухсіном Дере та Віце-президентом Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Сердаром Демірелем.

аступник Міністра оборони України Олександр Миронюк

Сторони планують обговорити питання розвитку співробітництва у сфері ударних безпілотних авіаційних комплексів "Bayraktar", постачання засобів радіозв’язку виробництва компанії "Aselsan" та можливість участі сил і засобів Збройних Сил Турецької Республіки у командно-штабному навчанні з Командуванням Об’єднаних Сил Збройних Сил України "Об’єднані зусилля-2020" та проведенні спільного тестування засобів зв’язку турецького виробництва.

Читайте також: Як Туреччина з допомогою України створює зброю майбутнього

Під час візиту також заплановано відвідання Центру планування та координації польотів Командування армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил Турецької Республіки з метою обміну досвідом у сфері застосування ударних безпілотних авіаційних комплексів.

Варто зазначити, що цього року значно активізувалося двостороння військово-технічна співпраця між країнами, принаймні на офіційному рівні.

Так, 23 січня 2020 року у Міністерстві оборони України відбулося 7-ме засідання Спільної українсько-турецької комісії з питань оборонно-промислового співробітництва. Українську делегацію очолив заступник Міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко. Турецьку сторону представляв Віце-президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Сердар Демірель.

Заступник Міністра оборони з питань європейської інтеграції Анатолій Петренко та Віце-президент Директорату оборонної промисловості Турецької Республіки Сердар Демірель

Основною метою засідання було узгодження перспектив та подальших кроків з реалізації спільних проектів у галузі озброєння та військової техніки, в рамках розвитку українсько-турецького стратегічного партнерства.

Результатом засідання стало підписання Міжурядового протоколу, який закріплює досягнуті домовленості.

25 травня, керівники державного концерну "Укроборонпром" та державної компанії "Укрспецекспорт" провели робочу телеконференцію з керівниками Директорату оборонної промисловості Туреччини, під час якої обговорили ключові ініціативи з-понад 60 спільних проектів, що нині реалізуються у співпраці українських та турецьких підприємств у сфері військово-технічного співробітництва. Зокрема, мова йшла про реалізацію діючих контрактів на поставку продукції військового призначення та плани щодо подальшого поглибленого співробітництва: перспективу локалізації виробництва як в Україні, так і Туреччині, та створення нових спільних підприємств.

Робоча телеконференція керівництва ДК "Укроборонпром" з очільником Директорату оборонної промисловості Туреччини

10 липня 2020 року Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар відвідав з робочим візитом Україну. Турецький урядовець зустрівся з президентом Володимиром Зеленським та Міністром оборони України Андрієм Тараном.

Зустріч Міністра національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акара з Президентом України Володимиром Зеленським

Під час зустрічі очільників оборонних відомств обговорювалися питання безпекової ситуації у чорноморсько-азовському регіоні, стану та перспектив імплементації завдань оборонної реформи. В той час Андрій Таран заявив: "Найближчим часом ми плануємо розпочати практичну реалізацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про військово-фінансове співробітництво. Ця угода має реальний фінансовий вимір та буде сприяти проведенню запланованих перетворень".

Міністр оборони України Андрій Таран та Міністр національної оборони Турецької Республіки Хулусі Акар

Сторони погодились опрацювати можливість укладення міжурядової угоди про співпрацю у сфері оборони.

Пізніше, 16-17 липня Туреччину з робочим візитом відвідала делегація державного концерну "Укроборонпром" та державної компанії "Укрспецекспорт".

Українська делегація провела робочі наради з представниками першого спільного україно-турецького підприємства Black Sea Shield у Стамбулі.

Робочий візит делегації ДК "Укроборонпром" та компанії "Укрспецекспорт турецького підприємства Baykar Defence

Тоді сторони обговорили формування ради директорів спільного підприємства, особливості планування нових спільних проектів під час пандемії, перспективи продовження виробництва та постачання безпілотників Bayraktar для потреб Міноборони України та поглиблення співпраці з іншими підприємствами-учасниками Концерну "Укроборонпром".

Також українська делегація відвідала та ознайомилася з роботою Стамбульского Технопарку – сучасної екосистеми підприємств, які займаються дослідженнями для оборонної промисловості Туреччини.

Відомо, що підприємства "Укроборонпрому" та Туреччини реалізують низку спільних проектів. Зокрема, йдеться про розробку та виробництво сучасних силових установок для наземної техніки, системи захисту бронетехніки та керованих засобів ураження.

БАК Bayrаktar TB-2 ПС України придбаний у компанії Baykar

Як відомо, турецька компанія "Aselsan" є одним з основних закордонних партнерів України щодо переозброєння Збройних сил новими системами тактичного зв’язку УКХ і КХ-діапазонів, які відповідають стандартам НАТО. На озброєння ЗСУ поставлені турецькі оперативно-тактичні Bayrаktar TB-2, оснащені високоточними авіабомбами MAM-L турецької компанії "Roketsan".

Black Sea Shield – перше спільне українсько-турецьке підприємство у сфері високоточної зброї та аерокосмічних технологій. Воно було створене після візиту Президента України Володимира Зеленський до Туреччини 8-9 серпня 2019 року між ДК "Укрспецекспорт", ДП "ЗМКБ "Прогрес" ім. академіка О.Г. Івченка та турецькою компанією "Baykar Defence".

Читайте також: Зброя з українським "серцем": проєкти крилатих ракет Туреччини