xcounter
#

​Азербайджан застосував проти Вірменії ізраїльські інноваційні ракети Spike NLOS (відео)

Spike NLOS знаходиться на озброєнні Ізраїлю, Азербайджану та Кореї
Spike NLOS знаходиться на озброєнні Ізраїлю, Азербайджану та Кореї
8664

Міністерство оборони Азербайджану продовжує викладати відео з ударами по противнику

Під час війни за Нагірний Карабах 2020 року армія Азербайджану використала ракети Spike NLOS ізраїльського виробництва, які знаходиться у неї на озброєнні з 2017 року. Такий висновок можливо зробити після аналізу чергових відео з безпілотників, які з першого дня боїв публікує міністерство оборони Азербайджану.

Зокрема на одному з них продемонстровано знищення військового транспорту та живої сили противника в укритті (мусимо попередити, що цей запис може виявитись неприйнятним).

Читайте також: ​Азербайджан використав балістичну ракету для знищення мосту в Нагірному Карабаху (відео)

Окрім того, удари аналогічною зброєю були завдані по трьох МТ-ЛБ, скоріш за все зі встановленими на них ЗУ-23-2, одному Т-72, та одній вантажівці з боєприпасами.

На сповільненому режимі можливо розгледіти боєприпас завдовжки близько 1,5-2 метрів, з характерними хрестоподібними крилами, який рухається з великою швидкістю по настільній траєкторії та залишає за собою тепловий відбиток.

Spike NLOS
Spike NLOS під час пуску

Враховуючи наявні в арсеналі армії Азербайджану високоточні засоби ураження, можливо зробити висновок, що під цей опис підпадає лише Spike NLOS.

Загалом було закуплено понад 200 таких ракет, які можуть застосовуватись з різних платформ: кораблі, наземні пускові установки та вертольоти. Баку публічно показав Spike NLOS на новому сторожевому кораблі типу "Туфан", також в ЗМІ були опубліковані кадри з вертольотом Ми-17 з кріпленнями під цю ракету.

Туфан корабль азербайджан
Сторожовий корабель типу "Туфан" та його пускова установка Spike NLOS

Окрім того, під час короткочасного спалаху бойових дій в липні цього року Азербайджан вже застосував Spike NLOS, а його уламки були публічно продемонстровані у Єревані.

Загалом Spike NLOS від Rafael Advanced Defense Systems є вкрай інноваційним типом високоточного боєприпасу, який створений на базі відомої протитанкової ракети Spike.

Головна особливість Spike NLOS - знищення цілей поза межами видимості на дальності до 32 км. Наведення здійснюється за одним з трьох алгоритмів: "вистрілив - забув", "вистрелив, помітив, скорегував" та "вистрелив та направив".

Це реалізовано завдяки тому, що оператор у режимі он-лайн бачить відео з самої ракети та може самостійно коригувати політ та обирати цілі вже під час польоту, а ракета - захоплювати та автоматично наводитись на неї. Це дозволяє навіть здійснювати постріл у "район цілі" отримавши попередні дані. Окрім того, ракета може наводитись і за допомогою дрону.

Нагадаємо, що останнє загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією за Нагірний Карабах розпочалось 27 вересня. У ході боїв Азербайджан досяг переваги у небі над Карабахом та активно застосовує ударні та розвідувальні БПЛА. Цьому на заваді не змогло стати насичена протиповітряна оборона Вірменії та російські засоби РЕБ, деяких з яких, включно з комплексом боротьби з БПЛА "Репеллент" було знищено.

У відбиття повітряних нападів Вірменія застосувала потужний С-300, який за всю свою 45-річну історію здійснив перший бойовий постріл, проте без підтвердженого результату.

Читайте також: Дрони-камікадзе та Bayraktar TB2 Азербайджану домінують на полі бою: за добу було знищено кілька батарей "Градів" та Д-30 (відео)