xcounter
#

​Російський "Репеллент" не справився з задачею: Азербайджан виклав відео зі знищеною зброєю РФ

7667
Знищений комплекс РЕБ "Репеллент"
Знищений комплекс РЕБ "Репеллент"

Азербайджан показав відео зі знищенням комплексу радіоелектронної боротьби "Репеллент" під час боїв за Карабах

Російський комплекс РЕБ "Репеллент", який призначений для боротьби з безпілотниками, був знищений армією Азербайджану під час боїв за Нагірний Карабах.

На опублікованому записі з камери наведення баражуючого боєприпасу видно "добивання" станції, яка отримала пошкодження раніше.

Читайте також: Ракетні системи, літаки та кораблі: найбільш амбітні проекти Міноборони на 2021 рік

(удар зафіксовано з 30 секунди відео)

Комплекси "Репеллент", у невизначеній кількості, були передані Росією Вірменії у рамках угоди 2017 року на 15 років. Причиною постачання став досвід бойових дій з Азербайджаном у 2016 році, коли той почав активно застосовувати різноманітні безпілотники. Додамо, що цей комплекс також знаходиться на озброєнні армії РФ, яка має військову базу у Вірменії, а також був зафіксований, зокрема і місією ОБСЄ, на Донбасі.

Репеллент реб
"Репеллент" може встановлюватись на шасі МАЗ та КамАЗ

Як декларують розробники, "Репеллент" виявляє безпілотники на підльоті, на відстані 5-10 км, автоматично аналізує сигнал, визначає БПЛА, а потім вмикає установник перешкод, тим самим виводячи дрон з ладу.

Проте, враховуючи масове використання Азербайджаном різноманітних БПЛА, включно із Bayraktar TB2, який крім розвідувальних задач також виконує ударні місії, можливо зробити висновок, що Вірменії не вдалось побудувати надійну систему РЕБ, або через брак цих систем, або через неефективність російського озброєння.

Опубліковане відео також продемонструвало надвисоку точністю дронів-камікадзе, тип яких ще досі не підтверджений. Можливості баражуючого боєприпасу дозволяє направляти його навіть у вікно військового транспорту, який мчить на повному ходу. Як вже повідомляв Defense Express, саме завдяки таким дронам Азербайджан розпочав справжнє полювання на танки та іншу бронетехніку противника.

Дрон камікадзе
Точність наведення дозволяє робити "снайперські постріли"

Окрім того, досвід перших днів боїв, під час яких Вірменія зазнала вагомих втрат у комплексах протиповітряної оборони "Оса", призвів до початку використання доволі якісних макетів цих ЗРК.

макет ЗРК Оса
Макет ЗРК "Оса" армії Вірменії

Кадри зі знищенням таких хибних цілей також опубліковано на цьому відео. Або через недогляд з боку прес-служби міністерства оборони Азербайджану, або для демонстрації того, що дронів-камікадзе вистачає навіть і на такі "цілі".

Читайте також: ​Цифрова революція для ЗСУ: на що здатний Hermes-C2 від українських розробників