xcounter
#

​Азербайджан використав балістичну ракету для знищення мосту в Нагірному Карабаху (відео)

10525
Ракета ОТРК LORA
Ракета ОТРК LORA

Ударом оперативно-тактичного комплексу був знищений маршрут, який зв'язував Нагірний Карабах з Вірменією

Армія Азербайджану знищила міст через річку Акарі, який знаходився на трасі між Степанакертом ("столиця" невизнаної республіки) та містом Горіс на території Вірменії.

Для удару, відео якого з’явилось у мережі, був використаний оперативно-тактичний комплекс невизначеного типу.

Читайте також: ​ЗРК С-300 здійснив перші бойові пуски за 45 років, відбиваючи атаку БПЛА Азербайджану (відео)

З огляду на доступне зображення ракети перед ударом, її можливо ідентифікувати як ракету ізраїльського комплексу LORA, який був вперше продемонстрований Баку у 2018 році. Ця ракета має дільність дії у 400 км та бойову частину у 400 кг в осколково-фугасному варіанті та 600 кг у проникаючій. Заявлена точність LORA - 10 метрів від точки прицілювання.

Інший варіант - спільна розробка Китаю та Білорусі - ракета М20 для комплексу "Полонез", який також знаходиться на озброєнні армії Азербайджану, проте про закупівлю саме цих ракет повідомлень не було.

ракета М20
ракета М20 для комплексу "Полонез"

Враховуючи гірську місцевість регіону виведення з ладу таких об’єктів, як мости може мати вкрай негативні наслідки для логістики бойових дій з боку Єревану. Фактично це був один з двох маршрутів на південь Карабаху, де як раз і йдуть найбільш запеклі бої. Інший маршрут проходить біля гори Муровдаг, який за повідомленням Баку, які спростовує Вірменія, після боїв контролюється військами Азербайджану.

міст через річку Акарі
Міст через річку Акарі має доволі вагоме стратегічне значення

Раніше міноборони Азербайджану повідомляло, що вірменські війська відчувають брак боєприпасів та палива, зокрема і через постійні удари з безпілотників та іншого високоточного озброєння.

Нагадаємо, що останне загострення конфлікту між Азербайджаном та Вірменією за Нагірний Карабах розпочалось 27 вересня. Сторони вже оголосили вагомі втрати одна одної, які сумарно наближаються до декілька сотень одиниць військової техніки та озброєння та декілька тисяч військових.

Водночас з огляду на доступну інформацію під час бойових дій Азербайджан досяг тотального господарювання у небі над полем бою попри насичену протиповітряну оборону та засоби РЕБ російського виробництва. Зокрема з’явилось підтвердження знищення російського новітнього комплексу боротьби з БПЛА "Репеллент".

Для знищення дронів Вірменія була навіть вимушена застосувати потужний С-300, який за всю свою 45-річну історію здійснив перший бойовий постріл, проте без підтвердженого результату.

Читайте також: ​Азербайджан та Вірменія назвали та показали на відео втрати один одного за останній час