xcounter
#

​Азербайджан та Вірменія назвали та показали на відео втрати один одного за останній час

Нова війна за Карабах розпочалась 27 вересня
Нова війна за Карабах розпочалась 27 вересня
3344

Війна між Азербайджаном та Вірменією за Нагірний Карабах продовжується вже четвертий день без натяку на наближення миру

Азербайджан та Вірменія продовжують активні бойові дії у Нагірному Карабаху. Відповідно до заяв міністерства оборони Азербайджану за 30 вересня Вірменія втратила 70 одиниць бронетехніки, 28 артилерійських систем різних типів, 6 засобів протиповітряної оборони, включно з однією машиною комплексу С-300, а також понад 50 одиниць автомобільної техніки. Втрати противника у живій силі оголошені не були.

Протягом 1 жовтня Баку оголосив про знищення ще декількох комплексів протиповітряної оборони та реактивних систем залпового вогню.

Читайте також: ​Полювання на танки: Азербайджан показав ефективність баражуючих боєприпасів (відео)

"Під натиском атак підрозділів Азербайджанської армії вірменські військові формування зазнають великих втрат по всьому фронту", - повідомило міноборони Азербайджану, додавши, що через удари по комунікаціях противник відчуває брак боєприпасів та палива.

Карабах війна
Для знищення противника армія Азербайджану використовує артилерію та БПЛА

Своєю чергою, зустрічні дані з боку Вірменії різняться. Зокрема, відповідно до заяви армії невизнаної Нагірно-Карабаської республіки, 30 вересня Азербайджан втратив 29 одиниць бронетехніки, 11 безпілотників та 3 вогнеметні системи залпового вогню ТОС-1. А міноборони Вірменії повідомило про знищення невизначеної кількості РСЗВ типу "Смерч" та "Ураган", "десятків інших артилерійських систем та протитанкових засобів", одного ТОС-1, 11 танків, 3 БМП та 6 БТР.

Протягом 1 жовтня Єреваном було додатково повідомлено про знищення трьох азербайджанських штуромовиків Су-25 та двох вертольотів Ми-24. Проте Азербайджан спростував цю заяву, підкресливши, що "сьогодні авіація ВПС Азербайджану в повітря взагалі не підіймалась".

Су-25 Азербайджан
Основою ВПС Азербайджану є 13 модернізованих в Україні МіГ-29 та до 20 Су-25

"Зараз по всій протяжності лінії зіткнення з різною інтенсивністю йдуть артилерійські бої. Ініціатива на фронті в руках вірменських збройних сил, вогневі точки супротивника придушуються", - повідомило міністерство оборони Вірменії.

Армія Вірменії
Єреван наголошує, що противник зазнав величезних втрат але не досяг успіху

Загалом обидві сторони конфлікту звинувачують одна одну у тотальній дезінформації, приховуванні втрат та перебільшенні власних успіхів.

Проте міноборони Азербайджану продовжує викладати у мережу записи зняті з безпілотників: баражюучих боєприпасів та Bayraktar TB2, який крім розвідувальних задач також виконує ударні місії. На цих відео, які були викладені за останню добу (що звісно не говорить про те, що вони були зроблені в той самий час) зафіксовано ураження декількох артилерійських батарей, 5 одиниць бронетехніки, декількох ЗРК "Оса", з десяток вантажівок та іншого автомобільного транспорту.

Судячи з них Азербайджан зміг досягти тотальної переваги у повітрі та розпочав безперервне використання дронів протягом всієї доби, попри насичену протиповітряну оборону та російські станції РЕБ Вірменії.

Наприклад, на наступному відео удари завдаються по колонні автотранспорту на стоянці у нічний час. Додамо, що у вантажівках перевозились боєприпаси, тобто Bayraktar TB2 діяв далеко за лінією фронту у тилу противника.

У тилу також був здійснений удар по живій силі противника, як повідомило міноборони Азербайджану - резервістах армії Вірменії. З огляду на шокуючі кадри, від публікації відео у матеріалі вирішено утриматись.

Війна за карабах
За мить до удару високоточною бомбою MAM-L або баражуючим боєприпасом

Під удар безпілотників потрапила далекобійна артилерія Вірменії, яку вона активно застосовує у ході конфлікту. Лише на одному відео зафіксоване ураження одразу п’яти реактивних систем залпового вогню "Град".

Баражуючі боєприпаси були використані і для знищення ствольної артилерії. На відповідному відео зафіксовано удар по батареї гаубиць Д-30 з чотирьох гармат.

Також опубліковано відео зі знищенням двох ЗРК "Оса" та одного Т-72. При цьому удар по системах ППО наносився не з Bayraktar TB2. Турецький дрон використовувався для наведення на відстані близько 12 км, тобто за межами дії "Оси" та дальності польоту власного озброєння.

Своєю чергою, міністерство оборони Вірменії за останні 24 години виклало лише два відео з атакою на позиції армії Азербайджану. На ньому зафіксоване знищення одного танка з детонацією боєприпасів, проте якість відео не дозволяє зробити його детальний аналіз.

На іншому вірменському відео - три підбиті одиниці автотранспорту та вогневий опорний пункт. З підписом "триває знищення азербайджанських військових сил".

Водночас у Баку повідомили про просування армії Азербайджану та захоплення позицій біля гори Муровдаг на півночі Карабаху та ряду населених пунктів на півдні регіону. Але Єреван спростовує ці заяви. Також сторони звинувачують один одного в ударах по мирному населенню від якого, з обох боків постраждало декілька десятків цивільних.

Читайте також: Ракетні системи, літаки та кораблі: найбільш амбітні проекти Міноборони на 2021 рік