xcounter
#

Той, що витискає наш БТР-3 з Таїланду: китайський БТР VN1 (фото інтер'єру)

китайський БМП/БТР VN1
китайський БМП/БТР VN1
13831

Перші докладні фотографії інтер'єру бронетранспортера VN1 виробництва китайської корпорації Norinco, що знаходиться на озброєнні Королівської армії Таїланду.

Раніше Таїланд підписав два контракти з китайською державною корпорацією Norinco на поставку 75 колісних бойових броньованих машин сімейства ZBL-08 (експортне позначення VN1), частина з яких вже поставлена до тайської армії.

ZBL-08 - це чотиривісна повнопривідна машина. Бронекорпус забезпечує захист від великокаліберних куль при обстрілі з передніх кутів і від менших калібрів з інших ракурсів. Використовується передньомоторна компоновка. Це вивільняє центр і корму корпусу для розміщення корисного навантаження - озброєнь або десанту.

Читайте також: Танк БМ "Оплот": чому він був крутим. І яким буде?

Особливості інтер'єру бронемашини ZBL-08 - на фото з тайського ресурсу Battlefield Defense.

БТР ZBL-08 оснащений 30-мм гарматою, копією 2А72, і кулеметом. Також можливе застосування ракет китайського ПТРК HJ-73C. Для управління вогнем використовуються сучасні оптичні та оптико-електронні засоби.

У конфігурації БМП/БТР десантне відділення з кормовим виходом вміщує 7 осіб. Перед ним знаходиться бойове відділення з бойовим модулем.

Шасі комплектується дизельним двигуном Deutz BF6M1015C потужністю 440 к.с. та напівавтоматичною трансмісією. Машина плаваюча. Шасі "Тип 08" забезпечує швидкість на шосе до 100 км/год і на воді до 8 км/год. Запас ходу - близько 800 км.

Китай нині активно витискає українську бронетехінку з ринку, який тривалий час вважався майже стратегічним партнером України у Південно-Східній Азії у сфері військово-технічного співробітництва. Зокрема, саме Таїланд став стартовим покупцем на новий український танк "Оплот", а також закупив значну кількість бронетранспортерів БТР-3.

Так, починаючи з 2007 року, у цю країну за декількома контрактами було поставлено близько 200 бронемашин на базі БТР-3 (лінійні - БТР-3Е1, командирські - БТР-3К, санітарні - БТР-3С, мінометні - БТР-3М1/2, ремонтно-евакуаційні - БТР-ЗБР та протитанкові БТР-3РК – прим. ДЕ) виробництва ДП "Київський бронетанковий завод". БТР-3Е1 стоять на озброєнні як Королівської армії, так і корпусу морської піхоти.

Також Таїланд закупив 49 сучасних бойових танків БМ "Оплот-Т" та ремонтні машини на їх базі (БРЕМ "Атлет"), що були виготовлені на ДП "Завод імені В. Малишева". Проте останнім часом замість "Оплотів" для оснащення нових танкових батальйонів Таїланд закупає китайські VT-4.

Зокрема, на заміну старих танків M41 Walker Bulldog (понад 200 одиниць яких спочатку планували замінити українськими "Оплотами") були придбані 50 танків VT-4 у китайської корпорації Norinco (2017-2019 роки).

А серед бронетранспортерів перевага надана саме VN1. Так, у 2017 році був укладений перший договір з тією ж Norinco на постачання бронемашин VN-1 8х8.

Причин витискання української броні з країни Південно-Східній Азії декілька: більш гнучкі умови постачання бронетехніки з Китаю, прогнозованість поставок, значні зміни у впливі посередників на осіб, що ухвалюють рішення у Таїланді.

Читайте також: На закупівлі БТР-4 від "Укроборонпрому" держава втратила понад 230 млн гривень - Генпрокуратура