xcounter
#

Спроба №5: Пентагон оцінює концепти БМП OMFV - чим можуть замінити M2 Bradley

M2 Bradley - основна БМП армії США
M2 Bradley - основна БМП армії США
3696

Заміна БМП M2 Bradley перетворилась на серіал, але фінальний епізод все ближче

Армія США отримала п’ять пропозицій за програмою створення нової БМП на заміну M2 Bradley у рамках програми Optionally Manned Fighting Vehicle - OMFV. Це сталось після того, як були скасовані штучні обмеження щодо участі іноземних компаній.

Тому зараз у Пентагоні можуть обирати між BAE Systems, General Dynamics Land Systems, Rheinmetall та несподіваним союзом корейської Hanwha Defense та американського розробника MRAP - Oshkosh Defense. А також, на фоні інших "гігантів", маловідомої Mettle Ops, яка скоріше є R&D компанією.

Читайте також: Польща автоматизує артилерію: в чому полягає модифікація самохідних мінометів Rak
M2 Bradley
M2 Bradley пройшов дві війни у Іраку

BAE Systems вже опублікувало спеціально затемнений обрис силуету нової машини. Але це зображення доволі легко редагується, завдяки чому можливо доволі несподівано побачити машину, яка доволі схожа на ту саму M2 Bradley на яку встановили нову башту.

BAE Systems OMFV
Концепт OMFV від BAE Systems

Проте це не дивно, бо BAE Systems вже постачає до армії США броньовану машину AMPV, що замінює M113 та є "безбаштовою" версією Bradley.

AMPV BAE Systems
AMPV на базі Bradley від BAE Systems

Також вже раніше демонструвалась БМП Griffin III від американської компанії General Dynamics Land Systems, особливістю якого є використання гармати з програмованими боєприпасами та активним застосуванням керамічної броні.

Griffin III General Dynamics Land Systems
Griffin III від General Dynamics Land Systems

Поки не відомо, з чим піде на конкурс союз Hanwha та Oshkosh, проте у корейських розробників вже є напрацювання з БМП AS21 Redback, яку пропонують Австралії.

AS21 Redback
AS21 Redback від Hanwha

Цікаво, що там вона конкурує з розробкою Rheinmetall Lynx KF41, яка також, скоріш за все, буде запропонована й армії США. До того ж німецька компанія планує постачати свою БМП іншим країнам НАТО, наприклад - Угорщині.

Своєю чергою Mettle Ops продемонстрував концепт БМП в якій акцент зроблено на мінімалістичні габарити - висота корпусу, без урахування бойового модуля, не перевищує 2 метри. Також у лобовій частині відсутні фронтальні перископічні засоби огляду для механіка водія та люк, що говорить про намір забезпечити огляд виключно за допомогою камер.

Mettle Ops OMFV
Концепт OMFV від Mettle Ops

Тепер компанії очікують "зелене світло" від міноборони США для того, щоб почати роботи з проектування прототипів, які мають бути завершені через 15 місяців. На це кожна компанія має отримати по 60 млн доларів. Лише після цього буде обрано декілька найбільш вдалих варіантів, які пройдуть на наступні етапи та отримають додаткове фінансування для створення дослідних зразків та їх конкурсні порівняння.

M2 Bradley
Бойові можливості нової БМП не можуть бути гіршими ніж у Bradley

Зазначимо, що зараз єдиною публічною вимогою до проекту OMFV є те, що ця машина повинна діяти як під управлінням екіпажу, так і без нього. Проте у Пентагоні вже окреслили критерії, які є для них важливими, це бронезахист, габарити, мобільність, транспортабельність та легкість опанування.

А також місткість десанту, тому що для армії США має значення кількість нових БМП, які знадобляться для перевезення 30 бійців. Бо зараз БМП все менш і менш здатні виконувати це цілком логічне призначення. Наприклад, для перевезення трьох десятків бійців у 60-х роках було потрібно лише три M113. А вже у 90-х роках - для цієї задачі необхідно було залучити п’ять Bradley.

Bradley
Десант Bradley складається з 6-7 осіб (в залежності від модифікації)

В цій ситуації, якщо брати до уваги опубліковані ТТХ, поки найкраще виглядають німецький проект Lynx KF41 та корейський AS21 Redback із здатністю перевозити до 8 бійців. Водночас американський Griffin III відстає за цим параметром - 6 бійців.

На користь цих проектів зіграло і те, що армія США вже скасувала вимогу, за якою вага БМП не могла перевищувати 35 тонн, що дозволяло транспортувати дві машини на одному Boeing C-17 Globemaster III. Тому 44-тонний Lynx KF41 та 42-тонний AS21 Redback мають всі шанси на успіх.

C-17 Globemaster III
"Народження" маленького Bradley з C-17 Globemaster III

Звісно, якщо BAE Systems не буде просувати на заміну Bradley - оновлений Bradley. А General Dynamics не переробить свій Griffin III, або Mettle Ops все ж таки доведе, що здатна зробити щось дійсно революційне.

Bradley амфібія
Про амфібні властивності БМП на Заході не говорять вже дуже і дуже давно

У будь-якому випадку, схоже на те, що справжній серіал із заміною M2 Bradley, яка знаходиться у строю з 1981 року, а народжувалась, як то кажуть, "у муках" ще з 60-х років, потроху добігає кінця.

А загалом це вже п’ята спроба знайти заміну M2 Bradley, яка кожного разу стикалась зі складнощами, переробленням умов конкурсу та перетворилась у справжній серіал, який триває з 2000-х років.

M2 Bradley

M2 Bradley - справжній ветеран, який пройшов величезну кількість модернізацій

Звісно, якщо ця історія не піде на ще одне коло, бо історія заміни цієї БМП почалась ще у 2000-х, коли була оголошена програма Future Combat Systems, яку закрили у 2009 році. А потім, у 2014 році оголосили Ground Combat Vehicle, вже на заміну якої два роки тому прийшла OMFV.

Водночас компаніям є за що боротися, бо армія США потребує заміни близько 2,5 тисяч M2 Bradley. Тобто мова йде про довгострокові контракти з орієнтовною загальною ціною в астрономічні 46 млрд доларів.

M2 Bradley
M2 Bradley в армії США - тисячі їх
Читайте також: "Фурія" яка не боїться російського РЕБ та літає над Кримом: про замовлення та розвиток БпАК від "Атлон Авіа" (відео)