xcounter
#

Польща автоматизує артилерію: в чому полягає модифікація самохідних мінометів Rak

3955
Армія країни сподівається отримати 40 машин в новій модифікації
Армія країни сподівається отримати 40 машин в новій модифікації

Також підприємство Huta Stalowa Wola веде розробку бронемашини артилерійської розвідки, яка має також виконувати функції управління вогнем САУ

Автоматизація управління військами стає новою тенденцією для усіх армій світу. В даному прикладі – польська армія показує приклад автоматизації управління батареями самохідних мінометів, і паралельно – посилення вогневої потужності самохідної артилерії.

Башта 120-мм вогневого модуля самохідного міномету Rak на виставці у Києві

Якщо говорити детальніше: портал Defence 24 розповів, що польське оборонне підприємство Huta Stalowa Wola (HSW) веде модифікацію самохідних мінометів Rak.

Читайте також: США допоможуть Україні зброєю

Основна суть робіт – САУ Rak хочуть адаптувати для використання новітніх боєприпасів, які забезпечують дальність стрільби "в діапазоні понад 10 кілометрів" (зараз максимальна дальність стрільби цих мінометів – 12 кілометрів). Дана модернізація має охопити усі 40 наявні на озброєнні польської армії міномети Rak, і також – 24 машини, що мають бути поставлені за додатковим опціоном.

Міномет Rak на гусеничному шассі

При цьому підприємство HSW також веде розробку нової машини артилерійської розвідки AWD для польської армії.

Ця машина має бути оснащена радарами та оптико-електронними станціями, і найголовніше – системою управління вогнем "Топаз", що має забезпечувати здатність передавати дані у режимі реального часу до автоматизованих систем управління військами та/або самохідних артустановок. Контракт на серійну поставку таких машин має бути підписаний в 2021 році.

Машина артилерійської розвідки AWD

Дослідні зразки обох машин – тобто модифікованого міномета Rak та машини артилерійської розвідки – 23 квітня цього року мають бути передані в Центр підготовки артилерії та озброєння в Торуні (CSAiU). Загалом центр CSAiU має отримати один дослідний зразок машини AWD та три оновлені установки Raк. Очевидно, саме в такій пропорції – одна машина управління на три САУ – польська армія і планує вести свої дії на полі бою.

Окрім самохідних мінометів Rak, польська армія планує адаптувати машини AWD також для управління вогнем САУ Krab або Langusta.

Самохідні міномети Rak на марші
Читайте також: У РФ не хочуть, щоб Україні постачали Bayraktar TB2: погрожують переглянути співробітництво з Туреччиною