xcounter
#

У РФ не хочуть, щоб Україні постачали Bayraktar TB2: погрожують переглянути співробітництво з Туреччиною

12282
У РФ не хочуть, щоб Україні постачали Bayraktar TB2: погрожують переглянути співробітництво з Туреччиною

Росія намагається вплинути на постачання Україні ударних турецьких безпілотників Bayraktar TB2, натякаючи на те, що це може негативно позначитися на військово-технічному співробітництві Анкари з Москвою

У середу, 21 квітня, віцепрем’єр РФ Юрій Борисов заявив, що Росія буде уважно вивчати перспективи військово-технічного співробітництва, якщо Анкара і надалі постачатиме Україні безпілотники, повідомляє агентство ТАСС.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

"Будемо конкретно дивитися у конкретному випадку", – відповів віцепрем’єр журналістам на питання, чи зупинить Росія ВТС з Туреччиною у випадку, якщо остання буде постачати БПЛА Україні. Водночас він не уточнив, якою саме може бути реакція Москви у цьому випадку.

Читайте також: Новий рекорд Bayraktar TB2: безпілотник налітав 300 тисяч годин

Це вже не вперше, коли російські високопосадовці намагаються "змусити" Туреччину відмовитися від продажу ударних безпілотників України – раніше цього місяця, а саме 12 квітня, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров, коментуючи продаж турецьких БПЛА Україні, заявив, що Туреччина має проаналізувати "войовничі заяви Києва" та застеріг від "підживлення цих мілітаристських настроїв" української влади.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Разом з тим, 15 квітня газета Turkiye з посиланням на власні джерела повідомила, що Туреччина готова продавати озброєння та БПЛА всім країнам. У повідомленні зазначалося, що Анкара "може здійснити продаж після перемовин і досягнення взаємоприйнятних умов", оскільки "БПЛА не спрямовані проти Росії чи будь-якої іншої країни".

Спроби заблокувати продаж Україні турецьких безпілотників вкотре підтверджують, що Росія не у захваті від сценарію із застосуванням низки Bayraktar TB2 на сході України.

Наприклад, раніше посол РФ у Туреччині Олексій Єрхов зазначав, що "в російських експертних колах, дійсно, час від часу висловлюються побоювання щодо того, що в Києві можуть не встояти перед спокусою використати перевагу, яку, як хтось може подумати, дають турецькі Bayraktar, для чергової спроби воєнного рішення".

Зрештою, про це свідчить і те, що у РФ вирішили переозброїти Західний військовий округ на нові ЗРК малої дальності "Тор-М2", які мають боротися з крилатими ракетами, ударними БпЛА та коректованими авіабомбами.

Тор-М2
Показово, що у російських ЗМІ як приклад пріоритетної цілі для "Торів" показаний БпЛА Bayraktar TB2

Разом з тим, у Туреччині триває виробництво нової партії ударних безпілотників для України, які в майбутньому планують відправити на захист узбережжя Чорного та Азовського морів.

Bayraktar TB2
Українській делегації демонструють стан виробництва Bayraktar TB2 для ВМСУ

Так, у березні цього року турецьке підприємство Baykar Defense відвідала військова делегація з України, яка переконалася, що "турецька сторона неухильно дотримується своїх зобов‘язань перед Збройними Силами України".

Читайте також: Дальність без обмежень: з’явилося фото модернізованого Bayraktar TB2