xcounter
#

Росія боїться сценарію із застосуванням Bayraktar TB2 на Донбасі - посол РФ у Туреччині

Росія боїться сценарію із застосуванням Bayraktar TB2 на Донбасі - посол РФ у Туреччині
9564

Посол РФ у Туреччині висловив свою думку щодо постачання турецьких безпілотників Bayraktar TB2 Україні

Російські експерти занепокоєні тим, що Україна може застосувати придбані в Туреччині безпілотники Bayraktar TB2 для протистояння агресору на сході України. Про це в інтерв’ю російському виданню "Комсомольская правда" розповів посол РФ у Туреччині Олексій Єрхов.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

"Треба визнати, що в російських експертних колах, дійсно, час від часу висловлюються побоювання щодо того, що в Києві можуть не встояти перед спокусою використати перевагу, яку, як хтось може подумати, дають турецькі Bayraktar, для чергової спроби воєнного рішення", – зазначає посол.

Читайте також: Безпілотна орда: організація формувань БпЛА в армії Росії нині і в перспективі

Єрхов не впевнений, чи виправдані такі побоювання, однак зазначив, що йому б не хотілося, щоб такий сценарій був реалізований: "Будемо працювати, щоб цього не трапилося".

Bayraktar TB2
Місце оператора Bayraktar TB2

Також посол висловився і щодо співпраці України та Туреччини в оборонній сфері: "Дивіться: дві суверенні держави розвивають військово-технічне співробітництво. В принципі, проти цього важко щось заперечити. Хоча, буває, і заперечують – взяти хоча б історію із закупівлею Туреччини в Росії зенітно-ракетних комплексів С-400, яка викликала вкрай негативні емоції в декого на Заході; ми, звичайно, ставимося до подібних справ набагато спокійніше".

Побоювання РФ щодо можливого застосування Bayraktar TB2 проти російських терористів – цілком логічні. Цей безпілотник вже встиг "покошмарити" російську техніку в Сирії та Лівії, а також яскраво продемонстрував свої можливості під час війни за Нагірний Карабах.

Так, на думку президента Азербайджану Ільхама Алієва, Bayraktar TB2 зіграв виключну роль для перемоги у цій війні.

MAM-L
Високоточна бомба MAM-L для Bayraktar TB2

Зрештою, такий успіх Bayraktar TB2 став приводом для того, що Міноборони України минулого року оголосило про свої плани закупити у 2021 році додаткові модернізовані турецькі безпілотники від компанії Baykar Makina.

А у жовтні 2020 року Віце-прем’єр-міністр - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський зазначив, що Туреччина готова вкласти кошти та самостійно побудувати новітнє підприємство для виробництва в Україні безпілотників.

Bayraktar TB2

Разом з тим зазначимо, що своєрідна відповідь РФ на успіхи турецького безпілотника була досить цікавою: так, Путін наказав прискорити роботи по БПЛА "Охотник", який має на себе взяти функцію "мисливця" за Bayraktar TB2.

Але як швидко такий "суперник" з’явиться на полі бою незрозуміло. Бо дрон поки що знаходиться на стадії дослідного зразка, а початок серійного виробництва – за початковими планами – має розпочатися у 2024 році.

Читайте також: РФ експериментувала із способами відбиття атак безпілотників: допоможе тільки аерозоль