xcounter
#

Безпілотна орда: організація формувань БпЛА в армії Росії нині і в перспективі

Безпілотна орда: організація формувань БпЛА в армії Росії нині і в перспективі
8551

Зусилля армії РФ з розвитку безпілотних авіаційних апаратів та комплексів мають бути взяті до уваги українським військовим керівництвом з огляду на стійку тенденцію до розширення кількості безпілотних апаратів в армії агресора, створення нових оргштатних структур задля застосування БпЛА різних класів.

В одному з професійних російських видань 21 січня 2021 р. вийшла стаття, де описані сучасний стан та перспективи розвитку організації безпілотної авіації ЗС РФ. Скорочений її виклад приведений нижче, наші коментарі виділені курсивом.

У жовтні 2020 р ВКС отримали перший комплекс БпЛА "Орион". Він розроблявся у рамках ДКР "Иноходец" понад 9 років. Також у 2020 р почалися випробування важкого малопомітного розвідувально-ударного БпЛА С-70 "Охотник". Також відбувалась розробка важкого БпЛА (ДКР "Альтиус") та середнього – "Корсар".

Читайте також: ​"Сокіл-300" від КБ "Луч": на що здатний український ударний БПЛА (фото)
Безпілотна авіація стає все більш досконалою

Але увагу привертають не лише ТТХ нових БпЛА та їх озброєння, але й структура безпілотної авіації ЗС РФ, до складу яких формувань увійдуть БЛА "Охотник", "Орион", "Альтиус" та які завдання вони вирішуватимуть.

Зараз безпілотна авіація входить до складу усіх видів ЗС Росії. Найбільший парк БпЛА мають СВ. За оцінкою їх більше 1500 од.

Основу парку БпЛА СВ складають "Орлан-10", "Гранат", "Елерон" і "Тахион". За штатом у загальновійськових бригадах та дивізіях, а також окр. бригадах розвідки є роти БпЛА.

БпЛА "Гранат-4"

У роті БпЛА загальновійськової бригади та дивізії 2 взводи (малої дальності з комплексами "Орлан-10" і "Гранат-4", та ближньої дії з комплексами "Гранат-1/2/3", "Застава", "Тахион" і "Елерон"). Планується додати до роти БЛА взвод квадрокоптерів (мультикоптеріов).

Гранат
Збитий підрозділом ЗС України російський БпЛА "Гранат-4" у листопаді 2014 року за 20 км від Луганська

Така ж організація у рот БпЛА дивізій та бригад ПДВ, а також бригад та полку морської піхоти. У ПДВ роти БпЛА вже сформовані, а у бригадах та полку морської піхоти роти та взводи БпЛА ще формуються. Наприклад, вони вже є у 61-й (ПФ) та 40-й (ТФ) окр. бригадах.

БпЛА "Гранат-1"

Підрозділи БпЛА є в артилерійських, інженерно-саперних, ракетних та навіть залізничних бригадах. Переважно, це окр. взводи ближньої дії. Так, сапери використовують БпЛА для розвідки мінних полів та укріплень супротивника, залізничники – для оцінки стану рейкового полотна, обсягу руйнувань мостів та ін. В ракетних бригадах БпЛА використовуються для вибору позицій ОТРК "Искандер-М" та їх охорони.

БПЛА Орлан-10
Підготовка БпЛА "Орлан-10" до зльоту

У артилерійських бригадах, окрім взводів з БпЛА "Орлан-10", є розрахунки нових БпЛА "Орлан-30" (в управлінні бригад, для наведення високоточних снарядів "Краснополь") та взводи безпілотних комплексів артилерійської розвідки (БКАР) на базі "Орлан-10" (у підрозділах артилерійської розвідки). Також підрозділи БпЛА будуть у артилерійській бригаді ПДВ, яка формується.

У складі ПКС є декілька ескадрилій БпЛА "Форпост" – окремих і таких, що входять у авіаполки. Але з жовтня 2020 р парк БпЛА ПКС отримав і "Орлани-10". Для аеродрому Плесецька сформована окр. ескадрилья. Окрім вертольотів та літаків в її склад увійшли і БпЛА "Орлан-10" (забезпечують безпеку ракетних пусків).

БПЛА Форпост
БпЛА "Форпост" зі складу МА Балтійського флоту

У ВМФ є окр. полки БпЛА з комплексами "Форпост" та "Орлан-10". З 2018 р розрахунки "Орланов-10" базуються на корветах та фрегатах ВМФ. Створені 2 морські полки БпЛА (на ПФ та ЧФ). Також окр. ескадрильї БпЛА "Форпост" входять у 3 авіаполки морської авіації (689-го винищувального на БФ, 318-го та 71-го змішаних на ЧФ та ТФ).

Полки та ескадрильї БпЛА ВМФ забезпечують бойову роботу кораблів та підводних човнів, артилерійських та берегових ракетних бригад, бригади берегової оборони.

Автор припустив, як до складу безпілотної авіації впишуться нові БпЛА. Він вважає, що БпЛА "Корсар" увійдуть в окр. роти БпЛА загальновійськових бригад та дивізій, а також окр. бригад розвідки.

Бпла Корсар
БпЛА "Корсар" входять до складу окрмих рот БпЛА

У кожну роту БЛпА буде доданий мінімум взвод "Корсаров" (для розвідки та завдання високоточних ударів). "Корсар" має системи радіотехнічної розвідки, підвісний контейнер з РЛС, легкі бомби та ракети він стане важливим елементом системи вогневого враження бригад та дивізій.

При бойовому навантаженні в 40 кг, ударні можливості БпЛА невеликі, а їх серійні постачання почнуться до 2025 р.

БпЛА "Корсар" на параді

Він має велику дальність (до 200 км) для дій у тактичному тилу супротивника та виявлятиме пункти управління, позиції артилерії тощо. У локальних конфліктах "Корсар" можна використати щоб відстежувати радіообмін бойовиків, контролювати маршрути руху, вражати будівлі та автомобілі.

Можна припустити, що з додаванням нових комплексів БЛА роти БпЛА будуть реорганізовані у б-ни.

БпЛА Орион
БпЛА "Орион"

МО планує створити й формування БпЛА далекої дії. Передбачається, що вони формуватимуться на базі, зокрема, окр. ескадрилій розвідки, та будуть представлені авіаційними загонами (АЗ). Автор припускає, що до АЗ увійдуть декілька ескадрилій (кожна зі своїм типом БпЛА – "Форпост" або "Орион"). Не виключено, що далі деякі ескадрильї загонів БпЛА будуть переформовані у полки.

Орион
Боєкомлект для БпЛА "Оріон": боєприпаси вагою у межах 50 кг від АТ "Кронштадт". Фото - Саїд Амінов

Вірогідно, вони увійдуть до усіх повітряних армій. МО Росії отримало першу партію комплексів БпЛА "Оріон" (у кожному пункт управління та 3 БпЛА). Роботи з "Ориону" стартували на початку 2010-х років, але завершилися лише у 2020 р. Він випробовувався у Сирії. "Орион" вестиме розвідку, наводитиме артилерію, авіацію та ракети на цілі. Також "Орион" зможе виконувати безпосередню підтримку військам на полі бою.

Схожий за ТТХ БпЛА Predator ВПС США надійшов на озброєння у 1995 р, а був знятий – у 2018 р. БпЛА "Орион" не має системи супутникового зв'язку, у нього малий радіус дії (до 250 км) та бойове навантаження (до 200 кг).

Раніше повідомлялося, що до АЗ увійдуть БпЛА "Альтиус" ("Альтиус-РУ", вага 5 т). Але зараз зрозуміло, що вони навряд чи поповнять АЗ. Затримки та зміна розробників дуже уповільнили програму створення цього БпЛА. Але "Альтиусы" зацікавили ВМФ Росії.

БпЛА "Альтиус" ("Альтиус-РУ", вага 5 т).

Його переваги – велика дальність (до 10 тис. км) та час польоту (понад 48 ч). Тому він може стати корисним морським розвідником, що діє в інтересах угрупувань кораблів, підводних човнів та морської авіації. "Альтиус" може нести навіть ПКР Х-35У.

Автор припустив, що мінімум по ескадрильї "Альтиусов" увійде до кожного полку морських БпЛА. Також 1-2 ескадрильї цих БпЛА можуть увійти до кожного АЗ БпЛА ПКС.

Програма "Альтиус" сильно затрималася, та група "Кронштадт" з метою конкуренції самостійно розробляє БпЛА "Сириус" (2,5 т) та "Гелиос-РЛД" (4 т), але їх створення знаходиться на ранньому етапі.

БпЛА "Сириус"

Найбільш новітнім БпЛА ПКС Росії вважається С-70 "Охотник" (25 т). Хоча він ще не закінчив програму випробувань, вже припускають, які завдання він вирішуватиме. Це спостереження або завдання високоточних ударів по стратегічно важливих об'єктах в тилу супротивника.

Найбільш новітнім БпЛА ПКС Росії вважається С-70 "Охотник"

Завдяки малої помітності та можливості нести сучасні засоби радіолокації та радіотехнічних, "Охотник" зможе пройти захист усіх систем ППО, РЛС та бойової авіації. Можна припустити, що по 1-2 ескадрильї С-70 увійде до складу кожного АЗ БпЛА.

Ймовірно, що у припускає, що у три авіаполки Су-57 увійде по ескадрильї С-70.

Важливим елементом програми "Охотник" є їхня взаємодія з винищувачами Су-57. Автор припускає, що в 3 авіаполки Су-57 увійде по ескадрильї С-70. Це спростить обслуговування та експлуатацію цих БпЛА, оскільки багато вузлів С-70 та Су-57 уніфіковані. Також пілоти Су-57 постійно відпрацьовуватимуть взаємодію з С-70. Зв'язку Су-57 та С-70 можна активно використати під час бойової підготовки з іншими видами ЗС.

Серійні С-70 намічено поставити до 2024 р, але ця дата надмірно оптимістична. У США розробляли схожий ударний БпЛА, але безуспішно. Група "Кронштадт" з метою конкуренції самостійно розробляє ударний БпЛА "Гром" (7 т), але його створення знаходиться на ранньому етапі..

Висновки:

1. Основні типи БпЛА ЗС РФ – легкі, середніх значно менше, а важких та ударных взагалі не було.

2. До ЗС Росії надійшли нові квадрокоптери та розвідувально-ударні БпЛА далекої дії "Орион", випробовуються середні БпЛА "Корсар", важкі "Альтиус-РУ" та повноцінні ударні С-70. При цьому "Корсары" та "Орионы" мають невисокі ТТХ.

3. Більшість БпЛА знаходиться у СВ. У дивізіях та бригадах СВ та ПДВ, бригадах морської піхоти сформовані роти БпЛА, які мають 2 взводи (БпЛА ближньої дії та малої дальності), намічено включити взводи квадрокоптерів та середніх БпЛА "Корсар"; можливо ці роти далі переформують у б-ны.

4. У ПКС є ескадрильї БпЛА "Форпост", куди поступили і "Орланы-10". Передбачається, що будуть створені загони, а потім полки, куди також увійдуть ескадрильї БпЛА "Альтиус-РУ" та С-70; у кожному окрузі буде полк БпЛА.

5. У ВМФ на ПФ та ЧФ створені 2 морські полки з БпЛА "Форпост" та "Орлан-10", на БФ та ТФ – ескадрильї. Намічено посилити їх ескадрильями БпЛА "Альтиус-РУ"; передбачається, що на кожному флоті буде полк БпЛА.

Перешкодою для цих планів можуть стати проблеми з розробкою нових безпілотних авіаційних апаратів та комплексів.

Юрій Бараш, спеціально для Defense Express

Читайте також: Розширений комплекс протидії БПЛА "Нота": що не придушується - знищується (відео)