xcounter
#

РФ експериментувала із способами відбиття атак безпілотників: допоможе тільки аерозоль

3059
Використання термодимових машин для захисту від БПЛА - акт відчаю на тлі безпомічності "класичних" засобів протидії
Використання термодимових машин для захисту від БПЛА - акт відчаю на тлі безпомічності "класичних" засобів протидії

Реальну результативність російських систем радіоелектронної боротьби протиповітряної оборони показала минулорічна війна за Нагірний Кабарах

Військовослужбовці Центрального військового округу (ЦВО) РФ провели воєнно-технічний експеримент по відпрацюванню способів протидії безпілотним літальним апаратам.

Мета експерименту – визначити оптимальний склад сил та засобів для "досягнення найбільшої ефективності в боротьбі з безпілотними літальними апаратами".

Читайте також: Розширений комплекс протидії БПЛА "Нота": що не придушується - знищується (відео)

За ходом цього експерименту спостерігав особисто командувач військами ЦВО генерал-полковник Алєксандр Лапін, говорить прес-служба Міноборони Російської Федерації.

Як стверджує Міноборони РФ, саме так виглядав центр управління експериментом військ ЦВО по протидії БПЛА противника

Стверджується що під час цього експерименту військові РФ відпрацювали три тактичні епізоди, котрі мали наступні результати.

Перший епізод – обслуга комплексів радіорозвідки виявила, що умовний противник готує свої БПЛА до вильоту. Обслуга російських комплексів РЕБ превентивно придушила канали зв’язку та навігації дронів умовного противника, тому БПЛА умовного противника не змогли виконати зліт для виконання своїх задач.

"Душити" дрони противника ще на злеті військові РФ тренувались зокрема за допомогою комплексу РЕБ "Житель". Такі комплекси місія ОБСЄ виявляла і на окупованому Донбасі

Другий епізод – військові РФ тренувались збивати БПЛА умовного противника за допомогою комплексу протиповітряної оборони "Тор-М1". Роль безпілотників умовного противника виконували російські дрони "Тахион", "Застава" та "Орлан-10". Як стверджує російське Міноборони, розрахунки комплексів "Тор-М1" змогли умовно знищити цілі, котрі діяли на малих та гранично малих висотах.

Скільки було б потрібно відстріляти ракет із комплексу "Тор-1М", щоб таки уразити ворожі безпілотники - Міноборони РФ вирішило не говорити

Третій епізод – розрахунки аерозольної протидії відпрацювали таку вправу, як застосування термодимової апаратури ТДА-3 для захисту об’єкту та засобів його протиповітряної оборони "в інфрачервоному та візуальному діапазонах".

Так виглядає машина ТДА-3. Наскільки зручною ціллю для БПЛА противника є сам цей агрегат - Міноборони РФ не говорить

Російське Міноборони заявляє, що для відпрацювання цих трьох епізодів було залучено 500 військовослужбовців та близько 50 одиниць військової техніки. Мова про комплекси радіоелектронної боротьби "Поле-21", "Житель", "Свет-КУ", радіолокаційні станції П-19 "Дунай" та "Ниобий", ті самі комплекси "Тор-М1" та засоби радіорозвідки.

РЛС "Ниобий" в кінці 2019 року стала на бойове чергування підрозділів, розташованих в окупованому Криму

Як показала попередня практика, засоби радіоелектронної боротьби та протиповітряної оборони, що знаходяться на озброєнні в РФ, виявились неефективними у протидії БПЛА.

Зокрема, напередодні війни за Карабах, що відбулась 27 вересня – 10 листопада 2020 року, РФ передала Вірменії невизначену кількість комплексів РЕБ "Репеллент" в рамках угоди 2017 року на 15 років. Мотив передачі - досвід бойових дій з Азербайджаном у 2016 році, коли той почав активно застосовувати різноманітні безпілотники.

Як декларують розробники, "Репеллент" виявляє безпілотники на підльоті, на відстані 5-10 км, автоматично аналізує сигнал, визначає БПЛА, а потім вмикає установник перешкод, тим самим виводячи дрон з ладу.

Проте, враховуючи масове використання Азербайджаном різноманітних БПЛА, включно із Bayraktar TB2, який крім розвідувальних задач також виконує ударні місії, можливо зробити висновок, що Вірменії не вдалось побудувати надійну систему РЕБ, або через брак цих систем, або через неефективність російського озброєння.

У грудні 2020 року стало відомо, що фахівці академії військової протиповітряної оборони Збройних сил РФ проаналізували ефективність дії зенітних ракетних та ракетно-гарматних комплексів проти цілей з малою ефективною площею розсіювання.

За їх даними, які опубліковані у журналі "Техника и вооружение вчера, сегодня, завтра", цілий ряд засобів ППО, які стоять на озброєнні армії РФ не забезпечують знищення малопомітних цілей, зокрема БПЛА. Мова йде про комплекси "Панцирь-С1", "Бук-М1", "Тунгуска-М1", "Оса-АКМ" та той же "Тор".

Наприклад, щоб збити міні-БПЛА на відстані до трьох кілометрів, треба відстріляти 2-6 боєкомплекти комплексу "Тунгуска", тобто від чотирьох до 12 тисяч снарядів, при ресурсі ствола всього у 5000 пострілів
Читайте також: Танкова дивізія РФ на Уралі отримає лише 20 одиниць модернізованої техніки: уся нова зброя йде до межі з Україною