xcounter
#

Новий рекорд Bayraktar TB2: безпілотник налітав 300 тисяч годин

Новий рекорд Bayraktar TB2: безпілотник налітав 300 тисяч годин
4010

Розповідаємо, чим запам’ятався ударний безпілотник Bayraktar TB2 під час своєї служби у повітрі

Ударний турецький безпілотник Bayraktar TB2, який також стоїть на озброєнні Збройних сил України, встановив новий рекорд в історії турецької авіації, успішно виконавши 300 тисяч годин польоту.

Про це Defense Express повідомили у турецькій компанії Baykar Defense, а також надали низку цікавих фактів про цю машину.

Читайте також: ​Ударні дрони Bayraktar TB2 для ЗСУ: стала відома орієнтовна кількість та очікувані строки постачання

Понад 150 БПЛА на службі

Розроблений турецькою компанією Baykar, ударний БПЛА Bayraktar TB2 є одним зі світових лідерів у своєму класі.

Bayraktar TB2
Безпілотник Bayraktar TB2 має на озброєнні керовані бомби MAM-L та MAM-C

Він був поставлений до Збройних сил Туреччини (TSK) у 2014 році й наразі використовується турецькими військовими, Генеральним командуванням жандармерії, Турецькою національною поліцією та Національним розвідувальним управлінням.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

З 2014 року ударний БПЛА Bayraktar TB2 активно служить силам безпеки у боротьбі з тероризмом як всередині країни, так і за її межами. Наразі 160 ударних БПЛА Bayraktar TB2 несуть службу в Туреччині, Україні, Азербайджані та Катарі.

З опорою на вітчизняні потужності

Турецький безпілотник Bayraktar TB2 – яскравий приклад активної участі вітчизняних підприємств у створенні високотехнологічної зброї.

Так, дійсно, частина компонентів безпілотника Bayraktar TB2 (такі як поршневий двигун, зворотний клапан і водовідділювач) постачаються готовими на склад.

Разом з тим, частка участі турецьких підприємств у створенні Bayraktar TB2 становить рекордні 93%. Всі ключові компоненти, конструкція та програмне забезпечення безпілотника розроблені компанією Baykar із залученням вітчизняних потужностей.

Справжній рекордсмен

16 липня 2019 року в Кувейті під час демонстраційного польоту ударний БПЛА Bayraktar TB2 покращив власний рекорд, провівши безперервно в небі 27 годин 3 хвилини у таких складних географічних та метеорологічних умовах, як висока температура та піщана буря.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2: знищить ціль майже за будь-яких умов

Національні ударні БПЛА продовжують нести службу в Катарі, Сирії, Україні та Карабасі, попри такі несприятливі погодні умови, як спека в пустелі, мороз і холод, сніг та буря.

Відзначився під час операції "Оливкова гілка"

Турецькі ударні БПЛА Bayraktar TB2 відіграли головну роль в операціях "Щит Євфрату", "Оливкова гілка" тощо, які проводились Збройними силами Туреччини як в межах країни, так і за її кордоном.

Експерти з питань оборони заявляли, що одним із найважливіших факторів, який дозволив закінчити операції в значно коротші терміни, ніж очікувалося, і зазнати менших втрат, стали ударні БПЛА Bayraktar TB2.

Під час операції "Оливкова гілка" в місті Африн комплекси Bayraktar TB2, здійснивши понад 90 % від усіх вильотів, стали однією з головних причин успіху в операції, налітавши 5 300 годин.

Помічник під час стихійних лих

Приблизно через 25 хвилин після землетрусу силою 6,8 бала в Елазиг Сіврідже, що стався 24 січня 2020 року, БПЛА Bayraktar TB2 прибули в регіон, і передали в Анкару та командні центри провінції, в якій відбувся землетрус, відеоінформацію з ділянок, доступ транспорту до яких був утруднений.

Ударні БпЛА Bayraktar TB2 не тільки підтримували з повітря пошуково-рятувальні заходи, але й контролювали інтенсивний рух транспортних засобів після землетрусу та забезпечували безперебійне надання подальшої допомоги.

Загроза ворожій техніці

Ударні БПЛА Bayraktar TB2, які сприяли успіху турецьких збройних сил, суттєво збільшивши можливості розвідки та спостереження під час операції "Джерело миру", також успішно знищили багато цілей.

Зрештою, під час операції "Весняний щит" вони вперше літали роєм у вигляді флоту і знищили багато броньованих машин, гаубиць, багатоствольних ракетних установок (БСРУ) та систем ППО.

БПЛА Bayraktar TB2 виконали 80 % усіх бойових вильотів, здійснених авіацією, яка брала участь в операції "Весняний щит", де на полі бою вперше у світовій історії БПЛА використовувались як основний бойовий елемент.

Ударні БПЛА Bayraktar TB2 успішно використовувались в рамках операції в Ідлібі, Сирія, попри всі види радіоелектронної боротьби, і налітали там понад 2 000 годин.

Той факт, що вперше у світовій історії ведення воєнних дій ударні БПЛА Bayraktar TB2 діяли як флот і активно використовувалися в операції, викликав значний резонанс у світовій пресі.

Карабахський фінал

Ударні БпЛА Bayraktar TB2 також відіграли важливу роль у війні за Нагірний Карабах.

Війна за Нагірний Карабах
З самого початку бойових дій зенітні ракетні комплекси та РЛС стали пріоритетною мішенню для безпілотних сил Азербайджану

Так, 27 вересня 2020 року Азербайджан розпочав військову операцію проти вірменської окупації Нагірного Карабаху.

10 листопада 2020 року, через 44 дні після початку операції, азербайджанська армія взяла під контроль Нагірний Карабах, припинивши вірменську окупацію. Під час операції проти Вірменії азербайджанська армія використовувала ударні БПЛА Bayraktar TB2 по всій лінії фронту.

Bayraktar TB2
За час війни за Нагірних Карабах ударно-розвідувальний БПЛА Bayraktar TB2 знищив майже 1000 цілей. Детальну статистику застосування турецького дрона підвів ресурс Clash Report.

Згідно з дослідженнями та численними відео, багато систем ППО, радіолокаційних систем, танків, бронетранспортерів, вантажівок, арсеналів, позицій та підрозділів вірменської армії були знищені саме за допомогою ударного БПЛА Bayraktar TB2.

Bayraktar TB2
Bayraktar TB2

Цей успіх азербайджанської армії, що дійсно вразив світові медіа та експертів з оборони, свідчить про те, що Bayraktar TB2 став повноцінним гравцем на полі бою та, певною мірою, вплинув на воєнну історію та принципи ведення сучасних бойових дій.

Bayraktar TB2 Україна

Українські Bayraktar TB2 чекають свого часу...
Читайте також: Росія боїться сценарію із застосуванням Bayraktar TB2 на Донбасі - посол РФ у Туреччині