xcounter
#

Туреччина показала нові БПЛА Bayraktar TB2 для ВМСУ (фото)

6923
Українська делегація на підприємстві Baykar Defense / Фото: Ігор Копитін
Українська делегація на підприємстві Baykar Defense / Фото: Ігор Копитін

Виробництво нової партії ударних безпілотників відвідала військова делегація з України

Так, на підприємстві Baykar Defense у Стамбулі днями (6 березня ц.р.) побували Заступник міністра оборони України Олександр Миронюк, Командувач Військово-морських сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа та голова підкомітету з питань оборонної промисловості та технічної модернізації Комітету Верховної Ради України Ігор Копитін.

"Разом із колегами ще раз переконалися, що турецька сторона неухильно дотримується своїх зобов‘язань перед Збройними Силами України", - написав народний депутат на особистій сторінці Facebook, демонструючи декілька фото будуємих для флоту безпілотників.

Читайте також: Перевірено війною: успішна тактика турецького БпЛА Bayraktar TB2, яку може застосувати Україна

Нагадаємо, угоду про постачання партії турецьких розвідувально-ударних БПЛА Bayraktar TB2 (у кількості - 6 літальних апаратів, 3 станції управління та 200 керованих боєприпасів) було підписано наприкінці 2018 року (сам контракт між ДК "Укрспецекспорт" та турецькою Baykar Makina офіційно підписали у січні 2019 року).

Baykar
Українська делегація на підприємстві Baykar Defense / Фото: Ігор Копитін

Вже в березні 2019 всі замовлені машини були поставлені в Україну та відбулася перша демонстрація їх роботи.

Bayraktar
Українські комплекси Bayraktar TB2 - ударні дрони та станції управління безпілотниками

У грудні 2019 року нові безпілотники надішли безпосередньо до бойових частин ЗСУ, а у березні 2020 року на них почали виконувати перші планові польоти (оператори комплексів до цього пройшли підготовку у Туреччині).

Наприкінці минулого року стало відомо про укладення нового контракту на закупівлю партії Bayraktar TB2 з "дещо іншими тактико-технічними характеристиками, зокрема висотою й дальністю застосування". Повідомлялося про п'ять "Байрактарів" без уточнення, мова йде про комплекси (до складу одного комплексу входить 2-3 дрони) чи власне літальні апарати.

Bayraktar
Ударний БПЛА Bayraktar TB2 з керованими боєприпасами MAM-C та MAM-L

Також відзначалося, що нові безпілотники планують направити на захист морського узбережжя Чорного та Азовського морів.

Baykar
Українська делегація на підприємстві Baykar Defense / Фото: Ігор Копитін

Своєю чергою, в бюджетній програмі Міноборони на 2021 рік яка була оприлюднена у лютому ц.р., закладена сума витрат на закупівлю безпілотників у 2022 році передбачає постачання певної кількості комплексів з суттєво більшою вартістю, ніж сучасні українські зразки. За попередніми висновками, мова може йти про придбання 4-9 турецьких дронів та 2-3 станцій управління.

Читайте також: Bayraktar TB2 успішно відбомбився під час навчань "Об'єднані зусилля – 2020" (деталі)